Food & Travel

29 September 2011

Kuala Terengganu, Terengganu 2011



Entry kali ni meh visit Terengganu nan indah dgn senyuman dan makanan
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
we took MAS sebab mase tuh tengah murah 
ngehngehngehngeh..
.
.
.
.
ok seperti biase journey kami mengambil mase dalam 45minit utk sampai ke..
.
.
.
.
.
Lapangan Terbang Sultan Mahmud

Sampai jer sana kami terus ke Hotel Tanjung Vista 
Mengambil masa dalam 30min dr Airport dengan menaiki teksi.

Jom tengok hotel.






Simple dan comel.
Free WiFi.
 (wifi yg sangat2 laju kalah hotel2 yg lain)

Sampai2 je kami merehatkan badan dan bermandi manda.. Hotel ni yang best die berdekatan dgn semua. Pasar malam, town, pantai dan pelbagai kedai. Nak kemane2 semua senang. Kedai nasi campur yg sudah usang(favourite ku)pon byk kiri kanan.. Secret Recipe hanya beberapa kaki dihadapan hotel.

Setelah berbincang laki bini, kami sepakat utk menghayun dagu di sekitar pantai. Ye jalan kaki.. Dr tingkap  nampak pantai cantik, tpi bila google kami di arah oleh en.google utk ke sebelah sane sikit bg mendapat kepuasan maksima. Huhuhuhu. Sebab Pantai Batu Buruk yg dkat ngn hotel x dak apa... Tp yang belah sana  byk activities. Kat mana? Jom kami habaq mai

Ni dia view pantai dr hotel kami










Subhanallah cantikkan??? Allah Maha Besar.
Tapi kosong pantai nieh.. Sebab tu kami decide utk berjalan kaki ke tempat yang lebih jauh.
Spot makan! JOMz

Suami ajak naik cab, wah aku taknak. Nak jalan2 n nak berpeluh2 katenye. Suke!  Kadang2 je ;p

Kami berjalan dr hotel ke Pantai Batu Buruk ni ada lah dalam 800meter-1km kot. Nampak dekat je.. Nak activity punya pasal. Rasekan!

Tapi semestinya berjalan berpeluh dgn keadaan bahagia. Sbb pemandangan kat sini SANGAT la cantik.

Meh cuci mate










Bahagia ke tak bahagia bila jalan bersiar2 dgn suami tercinta? Yang sebelum ni kami dikelilingi kebingetan kota. Chewah! Haish!
 Indah jer rase kat sini.
Bila tengok ramai org baru rase INTERESTING.
Sure banyak activites dorang..
Jom jalan ke depan lagik.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.















Layang-layang
Layang-layang ke wau? Lol. Besar!
1 ni anggaran dalam RM35 ke atas. Cantik2. Ramai yg main.
Teringin jugak. Tp kami ber2 cam klaka la plak. Mane nak bawak balik nek flight.
Idok le teman nk membelinye!
Cuci mate and lets jalan lagik..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
activity ni pasti semua suka
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


 
 Kaaaaaaaaaaaaaaaaaan?? Semua suke kaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan?!~
Angkut seberapa banyak yang uols nak.



 Syurga ke tidakkk???
Yang cucuk2 ade, yang fresh mcm kat bawah ni pon ade. Sotong, udang, paru etc lah.
"Pilih bang pilih!!!!!!!!!"


 Mari mencandat Sutun.

Daripada cucuk, dan mentah ni jadi la ke begini
(tgk gmbr bawah)



Enak! Cecah plak sambal/kicap yg dihidangkan.. YUMMEH BEBEH!
Penat dagu den nak menghayun! Huh rasekan!!




 Air Kelapa dan Sirap Bandung. Besar gelasnye :)




Ok ni la kedai yang jual2 makanan2 yang ditunjukkan di atas. Ade pelbagai kedai yang bole uols pilih.
Blok2 kedai ni betol2 bersebelahan jalan raya yang mengadap pantai. So sweet mkn petang2 depan pantai ni. Mase kecik2 dlu ade abah sll bawak mkn2 di mcm ni kt belah Pantai Timur. Tapi lagi chill, kedai kayu buruk tepi pantai.. I misssss that moment. Tp alhamdulillah masih diberi rezeki dan kekuatan utk kesini lagi, cuma beza dia sekarang moden. Tp kurang chill. Dulu lagi syiok!
Sudahhhhhhh!!!!!!!!!!!!!
Jom cuci mate lagik..














Kami lepak sampai malam disini. (solat jamak)


Harmoni je rase.. Orang pon ramai. Angin tak payah cakap lah. Sopoi2 bahase~
Oh ye, pada penggemar Fast Food, kat tepi pantai ni ade A&W. Chill weh!~


Tapi utk kami yg ke Terengganu ini mesti la katakan TIDAK utk anw.
Jauh2 mai sini, makan fastfood??? Apadaaa..


Bile dah kenyang, penat plak bila fikir nak jalan balik dgn 2 btg kaki ni.. Haih **sigh**
Maun tak maun, kami gigih jugek berjalan berdua2an di dalam suasana yang gelap dan terpaksa mbayangkan keindah spt siang tdi.. ;p
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
otw perjalanan sempat jugek kami membeli belah di kedai runcit Pak Sudin (nama rekaan smate2) utk membeli shampoo and titbitz2! Utk di kudap2 di dalam nnti.


Selesai sampai... Alhamdulillah..Jomz titun.. Esok nak jalan lagikkk! Ooops Jamak terlebih dahulu.
dan ZzzZzzzZZZzzzZZz~




..................................................................................................................................................................




Utk hari seterusnya kami plan utk berjalan lagi... FYI ke pantai batu buruk yang happening tuh keluar dari hotel, kami ke arah kiri jalan. So hari ni kami plan utk ke kanan jalan pula.
Memang kami tak reti nak ddk diam. EXPLORE selagi boleh. YEEHAAA..


Lengkap dgn pakaian yg selesa(mcm la nak p panjat gunung)
Kami mula kan perjalanan kaki..
Urmmm agak jauh jugak. Mungkin dalam 500m-800m kami bjalan. Utk pejalan kaki yg pemalas mcm kami mmg jauh jgk la sbenarnye.. Pegi bole lagi. Name pon nak pegi..swonok semacam. Nak tau jauh nye tunggu nak balik nanti ;p


TAHDAAAA! Kami sampai di Pasar Malam 1 Malaysia.
Pasar Malam ni khauu punya besar. Rase gayat sebentar! Huhuhuhuuhu.
Pelbagai juadah yang dijual.. Makanan berat, makanan ringan dan
yang penting local food Terengganu
Rugi ler kalau ke terengganu tapi beli ayam goreng.. APALA!
Beside, ade jual baju dan keperluan2 yang lain.. Ala2 mcm uptown gitu. Itu yang nampak MAHA bsar.

Jom intey
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






























Excited lebih sikit! Sebab lain dr tempat yg aku sll pegi.
Bukan makan pon sbenarnya benda2 manis. Tapi sekadar rase.
Sungguh! Xtipu ;p




Aku taktau amenda natang nih..? Tapi ttp cute..




Selesai segala menghayun dagu, kami laki bini berpimpin tgn utk pulang. Pulang dgn gigih. Yes we can do it. Go bebeh go! Penat woooo~
Sepanjang perjalan mmg byk kedai2 kayu or rumah yang berniaga kedai makan dan runcit.

bile senja(maghrib) jln raya yg sibok jadi sunyi sepi DAN akan sambung sebok jam 8pm. Mula2 tergamam n takut bile tgk dr tgkp bilik. Takot salah pilih hotel. Rupa2nya mereka menghormati Maghrib. Terharu!


Pada yang nak duduk sekitar batu buruk ni especially nak menginap di hotel kami tuh, jgn risau! Semuanya ada.. Butik2 batik pon ada.. Yup butik ber econ tuh. Celah2 kedai2 kayu tuh ade 1-2butik batik. Kalau berminat boleh jenguk nanti tau :)


Dinner - Kami keluar sekitar hotel jerh. X la dekat sgt and x la jauh sgt. Kedai2 tomyam yang biase kite makan di mane2 pon. Lets tomyam. SODAP!




..................................................................................................................................................................






Hari seterusnya pulak, kami google ke Pasar Payang menaiki kaki teksi.

Sebelum menahan teksi di luar hotel, kami berjalan ke arah satu hotel kecil berhadapan dgn hotel kami.
Lobi kecilnya ade restoran  makanan jepun. HALAL.


So kami decide utk lunch disini.

Favourite gue.


Mule2 x prasan ade sushi di sekitar sini. Lucu plak bila fikir. Ye lah kiri kanan semua kedai kayu ataupun rumah yang dibuka utk setengah kedai makan, dah ptg dia tutup tido. Tibe sushi hadoo..!
KHELASSSS kau Jah! Sedap plk tuh..
.
.
.
.
.
.
.
JOM SAMBUNG JALAN.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Amik cab ke Pasar Payang yok!~
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tibe di pasar payang, acik cab tunggu di bwh.. Jadi supir sebentar.

Naik je kedai2 LANSUNG rambang bimbang jadi mate NIEH..


Cantik2 kain beb!












Kami shopping tak byk sgt. Seriusly ;p

Termasuklah shop kopok lekor and kopok salut lada tuh..

Ade la beberape jam kami disini, selesai semua.. kami gerak ke suatu tempat yang lain..
JOMz
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ke Rumah...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
RUMAH YG MAHA BERKUASA....





Jom solat..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Selesai, kami pulang dgn senyuman.. Alhamdulillah.
Malam kami dinner di dalam hotel jer..
Kepenatan.
.
.
.





:)


....................................................................................................................................................................


Selesai semua, jom pulang ke tanah tumpah negeriku.

Pulang,,,mari la pulang..
.
.
.
.
.
.
.
Oh ya.. Before pulang kami jumpa seswatu..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

TAHI33 | TAHEE
rare


;p

Terengganu Besh.





**pak supir bawak p kedai kepok lekor yg amik no. tuh. Tapi ttp plak.. Cis :(




Review lain yang mungkin membantu;-

11 comments:

  1. I am drooling over all the food plus the shopping that can be done here.

    ReplyDelete
  2. bestnya!!! dah lama x g ganu..ni yg rs nak pg lagi nih. Buleh makang kepor lekor banyok2 hehe

    ReplyDelete
  3. arghhhhhhhhh...Ganu!!!!....rindu nya nak g sana....teringat2 plak kenangan serta memori ku disana dulu....huhu....

    ReplyDelete
  4. cantiknyee kain2 dia...suke tengok..:)

    ReplyDelete
  5. Nava K : Lol...

    Roha : pegi pantai timur ni mmg syiok cuci mate. Smua ada!

    Sweetpea : Ecewah.. Kenangan ape tuh? Sure indah2

    Ungu : MEMANG! Itu yg sampai ayat jadi 'rambang bimbang'. Hihihihi. Cantikkks sgt.

    ReplyDelete
  6. terliur tengok sushi tuu.. org trg tapi tak tau situ ada sushi.. ishh kena cari nanti ni time blk kpg

    ReplyDelete
  7. MD: Itu la pasal. Xtau besh ganu.. Sempoi sungguh tmpt die.. Chill jerh

    Kak Eiza : Org Ganu jgk? Untong la sape dr sane. Peaceful! :)

    ReplyDelete
  8. Wei nape manyak sgt makanan nie? weeeeeeeee sgt JELES ok! hahahahaha bagi owg yg kuat mencekik dan melantak cm kite ;) btw nice pic my darling...;)

    ReplyDelete
  9. sis!ifa duk kat batu burok je nie..=)

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D