Food & Travel

16 September 2011

Bandung 2011

Ok this entry lain sikit sebab bawak the The Fams. Itu yang seronok lebih bile ade famly members yang lain menemani. This time I set this holiday on Ramadhan month. Nak tahu kenapa? Sebab AA tgh murah gile2. Hohohohoho.. 
But please jgn tertipu dgn setting baru AA sekarang. Bagage setting please read carefully. Jgn tak amik lansung sbb charge sudah dikenakan from 0kg. Mcm dlu 0-15kg is FREE. No MORE! I plak dah biase amik below 15kg mcm b4. And u bring along big lugage, and sile lah byr berganda2 di kaunter. I dah kena last time went to Phuket.. Naisss huh? ;p 
Ok enoff about AA. 


Our flight petang dalam pukol 330pm(1jam beza waktu dr Msia). Mase otw to LCCT hujan. OK I takot hujan if amik flight. Sbb penah kene. (Ya Allah panjangkan la umur ku) Nak jln nye pasal. And we arrived Bandung after 2hours. To be frankly, i went to Indonesia dah byk kali. But never take QZ(indonesia) punya flight. Before this AK(msia) sahaja. Kali ni amik OHMY! Gile taubat rase. Seriously mcm bus. Bising bunyi mcm nak meletop. Suspen gile.. Me and Mr.Hubby dah main pandang2 and muke pucat. Famly yg lain xtau and smile je. Gile menakotkan. Alhamdulillah tak de ape2. 

Here some photo taken @ Bandara Husein Sastranegara Bandung Airport.

Day1....
 My sister n family

My parent, uwan and Mr.Hubby
(u can see my mum smile sampai ke telinga)




Sesampai je kat sane ade supir yang menunggu. I google and jumpe di forum. Try Pak Iwan  and add this supir or u can email terus to setiawantrans@gmail.com. The owner's wife is Malaysian. Reasonable price jugak la. Kami 5hari disana and amik service dia day1, day3 and day5. Day2 and day4 plak rest. Biasa lah bawak warga emas kene byk rehat and alhamdulillah pilihan hotel ku tepat. Which is berhampiran dgn FOs. Memang heaven! Walking distance sajo. So if abah n uwan tak larat they can stay at the hotel. And if nak ikot NP at all. Makan pon senang. (ahh tibe rase nak p lagik!!!)




Sampai2 je Pak Tonok and Pak Acheng bawak kami terus ke Restoran Sederhana (Nasi Padang) for berbuka. Disana berbukanya jam 5.50pm (650pm Msia)


Jam 550pm disana sudah sedikit gelap.



She had a GREAT food, no kidding!


Nasi Padang for sure. Ya ampunnnn, SODAP!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kenyang perut senang hati
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


This is the hotel. 
Grand Serela Boutique Hotel




HOTEL : This is boutique hotel yg sangat selesa mayb sebab baru. My room plak 2tingkat and sharing with parent and uwan kat bawah... Me and Mr.Hubby plak kne naik tangga kat dlm blk tu jugak for space and queen bed yang lain. This is the reason y i choose grand serela.. Sbb the only hotel kat jalan riau yang ada room for 4-5. No privacy sbb bed kat atas tuh open. So if nak borak2 dr atas dgn org bawah sgt la seronok. That the point! Itu pon max 5pax. Kalau bole if ade my sister pon nak skali kot. Ahaks. But dorang amik deluxe room yg lain.
As usual breakfast/sahur for 2. Wifi FREE. Ade airport transfer. And serve berbuka RM25 per head(but please dunt expect much!)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sampai2 je parent and uwan penat dah. Seriously since 12tghri tadi gerak dari rumah to LCCT. And now dah malam. Must be penat gils for them! Oh ya kat sana malam sgt panjang. Borak2.. Siap kua makan smua, tgk movie dalam bilik and tgk jam baru pukol 9pm. Padahal rase mcm kol 12-1am dah. Seronok mak ku, santai habis. Ok kami yg muda belia nih mandi and siap bejalan2 lagik! Saje nak intai2 ujung jalan.. Where is the FOs? Kami ber 4+jaja yg somel jalan2 utk ke FOs. And sgt teruja bila ade byk kedai2 runcit sekitar hotel, gerai makan and yg paling best FOs la. Its Heritage, Scarlet, Summit etc. Lupe!



 Heritage




Cascade

Ini yang kami sempat pegi utk mlm day 1. Penat and titun 1st.. And sambung Day2.




....................................................................................................................................................................




Day 2....

Day2 hari ni gaya bebas ;p Tak de pak supir. And we plan nak ke FOs yang berdekatan. So merayau sepanjang Jalan Riau dan Jalan Dago. And amik cab ke Rumah Mode. Kami amik 2 cab. And cost for 1 cab dalam RM12. Ok laaa.. Sebab agak la jauh ke Rumah Mode and macet(jem) sepanjang jalan. Ponek ese tengok.. Bolongeh pandang! Ok ni sedikit sebyk mengenai FOs di bandung. This is my 3rd time kat Bandung and this time paling best pegi dgn kepala sendiri. Bole dikata kan smua tempat kami pergi. PUAS HATI!







This cost dalam RM100. Cantik, berat and sedikit kantoi. Klu nak yg lebih xkantoi ade, cost u dlm rm3-400.


Juicy Couture dlm RM39


 Burberry dalam RM60



Erk ini tak amik tahu.. Mcm kelakar.. 

Tip : Kat sini mmg murah and cantik dipandang. But bile usik the material bukan cottan. Like kain getah. And bile pakai sure berpeloh sakan. Tapi klu larat, sile kan! So for me and Mr.Hubby ade la beli tshirt CK, and hiphop2 tuh.. LOL. Sebab kami bwk baju 2-3pasang shj.  Utk i plak agak seronok sbb banyak jual dress yang quality kalah Dorothy Perking yg cost Rm250 1 dress tapi kat sini RM25. Oh menggile!!!!!!! And plus size! Ahhh heaven. Tp xde brand laaa.. I dont care! Rather pakai xde brand drp imitation. ;p 

My mum bough blouse pon! Suke sgt die blouse cost u RM30-RM50. Material cotton bahekk punya. 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
NEXT!

We went to Toko Tiga. Jeans je smua kat sini. Abg ipar ku mencarik jeans. And surpringly harga dia harga ori. But murah sket dlm rm20-30. I tak faham dr manakah sbenarnye ia dtg. Huhuhuhuhu. Mahal plak. 

Hehehee enterprem my supir.


And after we capek gils. Abah dah hampir surrender. And kami pon rase mahu pulanggggkan siapa yg capek, tapi kami yg muda belia sambung jalan sbnr nye! LOL
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ini lah hasilnye!
CAPEK!

Malam kami berbuka di kedai berhampiran. Ade gerai tepi jalan serve Nasi Padang jugak. Kedai yg selesa tapi kecik.. Datang je kami sekeluarga, habis lauk org tuh. LOL. What to do? Suke makan. Especially masak lemak tunjang tuh. Aufffttt.. (photo x sempat amik) but just opposite our hotel. 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Malam my cookies and cake sampai yg dihantar oleh teman. Ni kali ke3 i makan kueh2 dr Toko KueIrma yang base di Jakarta, tapi bole di order dan hantar ke Bandung. 


Sorry gambar sedikit gelap. Xle handle. Xsempat nk amik cam. Makan dulu!

Kalau nak order ni diantara listnye



Kalau nak tgk lebih byk lagi pls add Irma cewek manis di FBnya. Deal with her. Irma or lansung ke TokoKueirma. Seriously ENAK2! Dan berpatutan! Xkan mhl dr Malaysia for sure!
Habis Day2 :)




....................................................................................................................................................................





Day3....

Day 3 plan nak ke pasar baru and tangkuban perahu with the supir yg kami hire. Dah byr utk full day 9am-9pm dalam RM160 tuptup mintak extra RM20 x silap if nak ke tangkuban perahu.. Agak jauh tapi mase deal seblum sampai takde mention pon. He did mention semua free. Kecuali kita nak belanje dia mkn la! So hati2 uols. Cerita bia terang benderang! 

Sampai je pasar baru kami cari telekong and kain2 pelekat utk dibawa sebagai buah tangan utk keluarga di Malaysia. Memang xde tandingan lah... Murah2. My mum siap tempah beberapa jubah kat 1 kedai nih... Lantai 2 x silap.. Jubah yg siap 1 hari dan terus dihantar ke hotel. RM100 siap kain. Pilih sendiri kain ela yg mana u nak. OHMY! But sedih.. I tak minat baju2 melayu perempuan nih. X berapa pandai. But Mr.Hubby ask me amik la atleast 1. Kain ctk2 and siap lining utk 4.5mtr + tempah jubah/bju kurung RM200. Kain mmg ctk. Depends on kain yg u choose. Bila dikira2 cost tempah n penghantaran RM50 je. Jauh tuuuu pasar baru... So my mum n uwan mcm tak ade hari esok! Tapi last min i cancel. Sbb nye die ukur me mcm main2. And they hve no idea what is Baju kurung and Jubah Malaysian pakai. Die bukak majalah, jubah muslimah yg sarat Indonesian punya. OHMY! I dah takot and cancel. But mum n uwan proceed. Mak ckp die tak kesah.. Asal kan jubah. And the next day result CANTIK for their age. But naisb baik i tak buat. Sie2 je.. So Tips : kalau nak buat pls bring along ur draft pict. Baju dorang ngn kite totaly lain! 

Fenat gils!
Tapi ni baru tengahari.. 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
So let cerita tangkuban perahu..




Tangkuban perahu ni is gunung berapi yang last meletus 1998 tak silap.. Masih berasap. Tapi cuaca sangat la sejuk.. Hurrrmm khatulistiwa die tak balance sbb tu lah mcm2 kena ek? Oh bangga MALAYSIA. Terima kasih Allah :) Tapi serius, bandung is sejuk mcm genting Msia. Tapi can u imagine pusat gunung berapi ni masih berasap. Scary! Tapi sejuk :S 
Tangkuban perahu is away atas bukit. Persekitaran sangat aman dan damai mase otw sane. Perkampungan yg sejuk, berbukit bukau and ade tanaman tea. Journey dr hotel ke tangkuban perahu ni is almost 1Jam stengah.

And burbuka di 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.














Tips : Most restoren yang kami makan, smua sama je harga..
 Mcm restaurant air cond hrga pon lebih kurang sekepala dlm RM20 sekali mkn. Tpi portion selesa. Yang gerai kecik also RM20 tp baaaanyak gils lauk die bagi stiap jenis. Fair n Square!



....................................................................................................................................................................



Day4...

Hari ke 4 kami back to gaya bebas. And last day utk kami beli ape yg tak cukop and ape yg tak sempat pada Day1,2and3. Bejalalan sehingga ke hujung2 FOs. Sampai xde jalan lagi dah. Oh sgt puas hati. And alhamdulillah abah pon agak kuat kesana kemari. Kalau tak die pon x larat tuh. Mayb semangat die kuat kan? Nak tgk negara oraaang, walaupon Indonesia jo.

So utk hari yang last disini kami chooooose Nasi Ampera(Sundanese is the West Java ethnic) utk berbuka.. Ni choice abg ipar ku.. Nasi ampera nih nasi putih with tooooo many choices of food. Food die kampung punya and goreng kosong jerh.. Parent n uwan suka la ni.. Makan dgn nasi putih n belacan jerh.. Loya jgak aku kesudahannye.. LOL

Kami memilih Nasi Ampera di Jl. Dewi Sartika
Bandung.



Air Juice yang sgt best! Fresh juice guava, orange, mango. Ulaman fresh pon! Lauk2 die goreng kosong hati lembu, perut, tenusu, yang mcm carpet tuh.. Ayam, paru, otak lembuh(yummeh) and mcm2 lagi lah yg tak reti.
Berbelas gelas kami minum.. And sampai tersandar also sekitar RM20 sekepala.

Muke pregnant 3bln, walaupon pregnant gigih kesane kemari tanpa penat. Balik nnti baru penat ;p
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Balik hotel packing2 and ini la hasilnye



Xla byk sgt.. I tak beli byk mane pon.. Beli utk dipakai. Balik Malaysia xde ape melainkan telekong..




....................................................................................................................................................................



Day5....

Sahur mcm biasa... And kami gerak dari hotel to aiport dalam 3jam awal. Sebab macet. 

SEHINGGA BERTEMU KEMBALI BANDUNG.
Alhamdulillah semua berjalan lancar, niat utk bawa orang tua. And baby sikit pon tak buat hal :)




tip: tukar duit awal2.bia belebih,jgn kurang. sbb kat sane ssh nk crik monye changer. but make sure simpan elok2, jgn kne copet :)
....................................................................................................................................................................


3 comments:

  1. Wah..memang gigih jalan2 di bulan puasa..esp. uwan tuh... memang sungguh bertenaga! Nak tanya, tau tak hotel yg berdekatan jalan Dago tuh..? yg boleh jalan kaki ke FO...

    ReplyDelete
  2. Blog awak nie agak popular kat FB ... ramai kawan2
    share pos2 dari blog awak... saya nak mintak izin share gak la ..
    :)

    Feel free to surf to my blog post; Vada

    ReplyDelete
  3. akhirnya...khatam jugak blog ni. best sgttttt..
    i love your honest review...mmg sgt2 tergoda ngn review hotel and tempat mkn best2.
    tq so much for sharing. sy doakan sis and family dimurahkan rezeki utk melancong tempat lain and keep review dlm blog ni. salam kenal. :D

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D