Food & Travel

17 September 2011

TIPS OLIDAY

:: Tips ::






Ni ade beberapa info yang nak dikongsi dengan pengalaman yang aku ada selama aku travel dekat2 nieh. Walaupon dekat, tapi bila dah melangkah ke luar Negara pon dah di panggil Luar Negara and takot tak se secure Negara sendiri ;p Oh I LOVE Malaysia! Ok this beberapa yang mungkin aku bole bantu.

  • FUNNY sket tapi tak cool if kantoi! Please check ur name in senarai hitam(blacklist) utk ke luar negara. Must be kidding! But it happen! Jgn main2 wooo rugi semua tix n hotel yang u book, sampai2 airport Msia, DANGGGG tak lepas imegresen! Jgn main2 noh. This is the link yang u bole check SSPI. Itu pon kalau2 uols baru 1st time nak fly. 
  • Sila dapatkan Phone No embassy Malaysia di negara yang uols nak pergi. Ape2 terjadi please terus call them and bagitahu apa yang berlaku.
  • Bring along ur netbook or Ipad etc kemana sahaja u pergi, accept u pakai Iphone ;p it is much easier kalau u sesat and need to Google. (This is betol2 berguna for me ye!) -klu backpackers malas nak bwk laptop yg besar. So gadget2 yg kck pong okkey!
  • Before decide nak choose hotel mane and blablablablabla please survey dulu kat mana2 3rd parties website. For me aku suke AgodaBooking.com and Tripadvisor. Dorang ni much more cheaper then website hotel tu itself. But jgn lupa jugak tu servay hotel website sbb kadang2 dorang ade promotion and jauh lebih murah dari 3rd parties. Selain tuh benda2 biasa la.. read t&c.
  • Call ur credit card bank, set the limit and tell them ur exactly date u fly. 
  • Print the confirmation/payment slip or snap it directly from ur gadget.
  • Make a currency list negara yang u nak pergi. As for me i hate numbersss! Xlalu mase tuh nak shop and mase tuh nak kire! Back to school kah? NO MORE! So much easier ready kan dlu siap2 from xe. Convert kan maybe dari RM10-RM1000 to the other currency yg u nak pergi. EAZE!
  • Ready kan duit utk airport tax. Ade negara yg need to pay asing2. So please google utk cinfirm kan utk mengelak ternganga bila ditanya. Kalau baru sampai nak charge is ok. Tapi mase nak balik baru dia mintak. Buatnye tak de cash? Possible ye :)
  • Bawak pen dalam handbag/slingbag. Especially kalau ke luar negara. Nak kena fill up form dlm ketebang. Bole je pinjam kt FA. Tapi aku tak ske.. I want my OWN :)
  • Errr JGN berhandbag. Kalau bole pakai slingbag or pouchbag or backpack bag. Senang n susah nak tercicir and risiko tuh kurang la sikit. Nanti nak shop, nak tgk map, mne nak cuci mate lgi. Mmg byk nak dikeluar masukkan dr handbag mu..
  • Korang notice tak expired Passport MALAYSIA adalah 6bulan lebih awal dr date expired sebenar? Sila rujuk t&c dibelakang passport uols. Column no.2. So beware. 1 of my friend went to Bali and dihalau pulang. Cancel and burned segala.
  • FIRST AID - Sebesar2 tuh leceh. But atleast bawak Gaviscon yg packet kecik tuh, pill che kit teck aun, paracetamol etc. 
  • Pakaian - Biarlah kena pada tempat. Kalau dah 18x pegi and tau YES u bole pakai heels. Tapi kalau baru2 nak cuba tempat org. Baik la pakai pakaian yang simple2 mungkin. Crocs, jeans and shirt. Dah sampai sana nak pakai mcm2 is up to u. Untuk senang begerak pakai la simple2. Tapi terpulang la. For example, ramai je pakai heels, handbag and skirt dalam boat yang berlengas2.. Nak naik boat pon kene mengangkang2. Die dgn heels tenggelam, skirt tsingkap2. Xlepas2 nak naik wlupon byk kali try. Sian dia. Kalau bukan kene mengena dgn boat dgn laut pon aku rase klu kat darat pon byk kemungkinan yg akan berlaku. 
  • SCHOOL HOLIDAY - Google PH country yg korang nak pi.. Kalu coti skolah korang p, MASAK!

HARAP BOLE MEMBANTU


....................................................................................................................................................................

1 comment:

  1. yes sgt bergona itu tips..

    bila nk p mana2 mmg alots of thing kene amik taw...

    mmg org nmpak kita nih..wah jln lg..jln lg..but planning its a must..

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D