Food & Travel

21 October 2011

Penang 2011

I guess u guys dah tau kali ni Penang kemana kami meluangkan mase... Iyyyyyup! 
Di HARD ROCK HOTEL, PENANG
Rawkkkkkk~

Hotel ni sangat cantik dan moden. Kalau uols selalu ke hard rock cafe kl, uols aku rase feeeeeel ituw. Tapi kalau agak2 yang dah rase hard rock sekitar dunia, wahhhhhhh i envy. Please share with me. Not info, but ur money! Kuikuikuikuikuikui.. I belum mampu ke sekitar dunia.. Biarlah permulaan di Malaysia ye ;p
Malaysia Hard Rock Hotel baru je ada. Itu yang MUST TRY! Proud to be Malaysian. Boleh?!

Jom tengok hotel yang hadoo..

Entrance

Rooms



complimentary drinks


Our room



The player. Most of the hotel mmg dah ade player ni skrg.
Mcm tau2 je dvd bt.feringhi rm4 skeping :p
And u can view brg2 yg dijual di HRC kat screen tuh.
With price skali ade dlm tu. Short cut :)


2bathrobe per room


View dr room kami.

NAK1!!!!



Sodap betol tilam die.. Asik la aku puji tilam die best. Serious nih!
Sbb baru kot
 (gmbr taken early Jan)



 Toiletries


















From toilet laki aku tak de keje. 


Tergeliat jugak aku amik gmbr ni dr balconi blk



Carpet pon ctk. Nak bwk blk bleh ke?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
So selepas penat dlm perjalanan selama 4jam lebih. kami pon merebah kan badan utk seketika sebelum menjelajah penang :) mcm la x pnh sampai..  
So tujuan utama nak ke Penang ni selain jln2 adalah? MAKAN.
Sape tak tahu penang memang baaaaaaaaaaaaaaaaaaanyak makanan yg best2! Surga..~
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
So lepas mandi manda jom kuar carik mkan!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TAHHHHDAAAA!

Nasi Kandaq Line Clear
Nasi Kandar Line Clear tgh2 town.. Sile google ye!

 The Machas.. Ahaks. Choices of food tuh mengigil aso eh!

Amacammmmmm?!!!!!!! Telo sotong tuh xle belah! TERINGINNNNNn~

***plan nak beratoq kat nasi kandaq beratoq tapi apakan daya.. Xrajin nak kuaq malam2 hujan and beratoq panjang2... Tpi memang nak rase 1 day. 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Selesai mkn dan merayau Penang Town seharian sehingga ke mlm kaami pon pulang dgn tenang. Alhamdulillah.. Day 1 kami berjaya mengikut ape yang di plan. 


..................................................................................................................................................................




Hari ke2 kami plan dengan kak long(org Penang) pergi makan kari kepala ikan.
Orang nak belanje. Gue apelagi.. 
Jom tengok kat mane..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Amacam? Tergamak tak nak pandang je? :)~




Kami order set.. Per set ade lengkap kari kepala ikan, sayur, ayam, daging and byk lagi,termasuk drinks skali.. Per pax is only RM29. So we ordered 8set utk kami ber8.. 
My sister 1 family, my parent, and 2 of us!

Masa kami pergi ade luck kot, sbb mse ni ikan die segar bugar.. Ade time die p dpt yg tak brape segar.
Tang tuh sedih sket.

Tpi utk kali ni dan entry ni makanan die sangat menghiburkan kami.. Bersilang2 tangan berebut keenakan makanan kat situ.
Restaurant ni sangat2 besar and siap dengan parking lot sendiri. Aircond space. And sangat bersih. 




Kaaaaaaaaaaaaaaaaaaan cantik kaaan? Kalau nak bwk family? Makan2 with colleagues? Silalah buat reservation. Aku ade bagi link diatas. 
And sangat berbaloi2. 
Burpppp Alhamdulillah. Sedap betol makan FREE ni kan?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Jom intai our next foooood.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Agak2 kat sini dah bole teke belom aku kat mane? 

Pasemboh yang selalu dirindui.. Mane nak dapek kat sban/kl ni? Kalau ade pon x syahduu

..................................................................................................................................................................

Day 3

Hari ni nak cuba makan kat wotel plak...

 HARD ROCK CAFE PENANG

LAKI AKU MEMANG LAKI AKU :) 
Nak nasi.  

 Aku plak suke cheesy2 and creamy2 nomnomnomnomnom!

NACHOS!~ Is a must!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ok penat makan. 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tapi x brenti gak mkn lagik.. Hohohohoho.. Dinner time kami cuba kat 


K.long blanje lagik :p Oh murah laaa rezki ko long
Cafe aka Restaurant ni nampak mcm biasa jer.. Tapi hakikatnye die sgt luar biasa.. Nak tahu kenape? (Sila google... hahhahahahha kuang ajaq x) Ok let me story yek? Kg Pelet ni sangat la kampung.. Pendalaman. Bila jumpa junction kg.pelet pon dah ase pelik semacam. Bila nampak simpang tuh ingat dah sampai lah... Harapan le!!!! Dia kene masuk ke daaaaaaaaaaaaaaaaaaaalam lagi nun jauh disana.. Xla jauh mana. Tapi bila nak ke dlm tuh jalan kampung yg 1 lane and if ade keta arah depan dtg SIAP! Memang selisih yg berjimpit. Aku pon xtau cmane die ade idea pilih kat sni.. Sgt MENARIK. And i wonder how la kedai die terkenal and org bole carik. ;p
MUST BE SODAP!

.
.
.
.
.
MOH TERAI

SATAY : Sangat LAZAT.
Rase satay yang kaw and kuah kacang yg perfect n pedas.
 I LOIKE.

Nasi Beriani dgn Peha Kambing : Sangat2 LAZAT. Pada penggemar kambing, sila lah nikmati daging yg segar dan tidak berbau sgt (actually aku suke bau, itu la yg sedapnye kambing! Klu x, jgn mkn kambing) Nasi pon seenak2 rase. Marvellous!

Nasi Beriani with Kambing Grill. Ini combination western dgn kampung kito! Kuah dalcha tuh siap plak die letak babat(lemak2 lembu) so uols bole verangannnn la keenakan makanan disini mcmane.. 
LEMAK, PEKAT, LIKAT, NYAMAN. SEGALE CUKOP!!

Sile abaikan tgn itu! 
Abahku menikmati segala yg hadoo! Memang dr kecik kami dibawa utk menjadi beruang dan melapah daging2 dan lemak.. (Ya ampun! Abah tak bersalah!) 
ABC die ok2 la.. X taste aku. Xlemak, xmanis sgt. Hello!!!! Once u nak mkn, kasi habis la semua balun nk yg sedap. Kalau nak rase bersalah n xnak air manis, sila bersalah sebelum berniat utk melapah ye ;p

Ini plak Nasi Beriani Special. 
Ayam, and letak segala sambal like sambal sotong, dalcha n telur. Ini kat seremban pon ade ;p 
Tapi memang sedap! 

My mum and uwan pulak order
Nasi Putih
Sup Kambing
Kangkong Belacan.
Sup kambing die pekat and pedas.. Kangkong belacan jugak. Memang boto2 selero kami lah kodai nih.
Ado lomak, ado podeh.. Jalannnn!
.
.
.
.
.
Anak2 dara plak order mee hun tomyam! Seriously i tak berminat nak rase. Hahahhahahaha hello dtg jauh2 mkn tomyam? Aisey...
.
.
.
.
.
Oh ya lupe.. Sape2 yang dah loya nak muntah hijau bawak2 cuba minum Air Kalamansi. Air asam yang sgt naissssssss..


PENGSAN~zzzz




......................................................................................................................................................................


KNOCK KNOCK KNOCK KNOCK!!!!!!!!!!



Berangannnn je la pasal makanan! 
Mane badan tak bosa buntir boreh???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Makan western dah, kampung dah, indian dah. Nanti lain2 kali i cite sal mee udang plak.. Oh sgt rare! Lame dah tak pergi.. Nnti p, cheq cita n take foto noh.. La ni mai cita pasai BUKIT BENDERA



Lame gils tak pegi bukit bendera.. Kecik2 dulu selalu pegi, taman ular, pagoda, and ape lagi yek? LUPA! Nanti lah ade masa and rezeki, cheq p round 1 penang utk mengimbas kimbali kenangan waktu kecil. Yang best bersama suami.. Mr.Hubby blom p lagik.
Bukit bendera ni tak dak rejki nak naik natang tuh.. Sbb tgk renovation laaa plak. Tpi xpe, die ade jeep yg bole bwk p ateh nuh.. Tp kene byr ikot sbijik jeep. So kami berdua share dgn Indonesian yg bercuti di Penang. Dia ber2 dgn anak dlm usia 12thn sorang. So kami berdua je kena charge RM20 utk 2org. Indonesian tuh kami tak sure plak kne brape. Maybe RM50 kot sekereta.

Bila nak naik mule2 ingt x la tinggi mana.. Sekali naik ha hambik khau!!!! Curam gils. Agak2 mendaki sampai 45darjah pon ade.. Serious weh. Sakit2 badan ku duk menahan badan dlm kereta. Jalan tar pon 1 lane sempit. Naik atas tu mahu la dekat 30mins. But bile dah betol2 sampai atas tuh i sgt2 sgt2 sgt2 teruja. Ade ramai org duduk atas tuh rupanya. MasyaAllah..rumah atas tuh ctk2. Banglo ala2 English, ade byk tanaman sayuran. and cute x bile nampak ade pej pos yg kck. I tak pernah terfikir lansung ade kawasan rumah yg mcm tuh.. Siap dgn kabus and hujan renyai. Ya Allah indahnya ciptaanMu ya Allah.
Kat atas sane ade foodcourt jga, tpi x la byk. Smua kire ade, tapi kck2 je.. Kedai pon.
Hoh 1 day nak try duduk kat bukit2 mcm tuh la.. Mayb 2mlm. (@.@)

Bawah tuh semua Penang town. Tinggi x tinggi lah kami naik.. Driver jeep ade tunjuk pd kami kt laut bwh tuh cons buat Penang Bridge lagi 1. Yeah kami nampak hampir setengah siap.. IMPRESS!

 Maaf! Penampilan tak terurus! Hujan and basah~




Gigih kan owner2 rumah ni. Termenung sejenak..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
  • cemane nk htr ank school?
  • cemane nk beli groceries? 
  • GIANT! 
  • TESCO! 
  • SUNSHINE~
  • kalau emergency nak p spital cmane?
  • Starbucks xde ke?
  • Nasi Kandar?
  • Mall?
  • Nak bersalin?
  • Mane keje dorang ni? Petani ke pe?
 OK STOP IT~
.
.
.
.
.
.
.
.
Abaikan..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 .
 .
 BACK TO HARD ROCK!

 .................................................................................................................................................................


ACTIVITIES KAMI DI SEKITAR 
HARD ROCK DAN BT. FERINGHI.

SHOPPING
Eh sebelum tu bergambaq dlu :)




Jom shop

LOVE TO SEE HIM :) smile
Kedai utk shop ade byk,means lbih dr 1..
1 kat pintu masuk hotel
1 kat pintu masuk cafe and
1 betul2 kat luar yg menjual both design.
Hard rock cafe n hard rock hotel lain tau baju2 die.
So terpulang pd uols nk cafe ke hotel :)
Harga dlm 80-120 tshirt print biase. Yang lbih mahal pon ade.


Separuh adalah kiriman org yang tinggal :)


............................................................................................................
LIVE BAND



Oh band Indonesia ni sgt gempak.. Ingt nak lepak kejap.. Kesudahan sampai habis.
Tapi NRG ttp dihati.

 Hoooo LOVE this part.



Oh ya! Hotel Lobby pon ade band malam2.. So variety, either kat sini or dlm HRC. U choose.

..................................................................................................................................................................

DATING2 AND MINUM2








Spa tp x pegi pong


Amacam semart x? Bole bwk anak2..

Bar dalam pool.. Style!


.
Takk tinggal... Nak jgak bgambar.. :)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
AND YANG PALING LAST SEKALI...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
UPTOWN BT FERINGHI
Hooo ni lah yg TERBAHEKKKK...~
DVD - RM4 jer weh.



SAMPAI DISINI JERH.

'ADA MASA KITA JUMPA LAGI NAH?! COMBI SUKA PENANG~'



TATA yaw~

18 comments:

  1. hujung thn lepas g penang. tak tau jln sgt. masa habis dlm kereta jek pusing2 sambil baca peta kehkehkeh!!! nak naik bkt bendera, masa tu tgh renovet :(

    tapi kan...
    uptown bt feringhi mmg meriah uols... bila siang.. bersih giler.. mcm xder apa2 jek.

    ReplyDelete
  2. owh my gucci...best nye yunk...bile la dapat g sini kan...arghhhh....tidakkkk...i heart penang damn much...

    ReplyDelete
  3. huhuhu besnya dapat jenjalan n bercuti dengan huby :P dulu kami rajin gak jenjalan tp pas kene tukar kerja jauh n nak cuti susah tak de masa nak plan cuti huhuhu. Btw love to see u n ur huby, very romentik n bes couple ;P

    ReplyDelete
  4. wow bestnye jalan2 n makan2...jeles tgk gmbar smue enjoy2 :)

    ReplyDelete
  5. sy yg dok penang pon blom p lagi HRC ni

    ReplyDelete
  6. Penang is for sure a beautiful place with plenty of amazing food. Having stayed at HRC in only Penang but only part of the world, its one of the best though you do have to pay quite a bit here.

    ReplyDelete
  7. whoaa...sampai penang dah...tmpat sis tuh...hikhik

    syoknyee...merata tempat dh gi holiday dh..:)

    ReplyDelete
  8. bestnye..nak gi jgk la nnti..hehe..sedap2nye makanan...

    ReplyDelete
  9. ambOiiii..berjalan sakan.....!

    ReplyDelete
  10. Waa dah lama x g penang. seingat aku last skali waktu umoq aq 5 taon. Hishh best jugak tengok.

    ReplyDelete
  11. kalau ke Penang mesti nak makan2 je..he2x..memang banyak makanan yg sedap ada kat sana...uwaaa..terliur mama tgk pic.makanan tu...

    ReplyDelete
  12. Wah penang..baru minggu lepas g penang jugak..hard rock hotel di batu feringhi..cantik kan :)

    ReplyDelete
  13. Hi! i was looking if you have a language translator coz I wanna understand the write-up and not just look at the pictures. Anyway, from the photos, looks like you had lots of fun! Except for that picture with the messy kitchen (LOL!), everything looks great! You guys are having so much fun!

    What a truly satisfying experience that must have been. Take care you guys!

    Myke
    Show Me Your Look Today
    The Pinoy Wanderer

    ReplyDelete
  14. bestnya...dah lama tingin nak pi HR hotel tu..tapi takde rezki lagi..nasik beriani tu sangat menggiurkan okes!

    ReplyDelete
  15. Lily - Jgn ckp mcm tu. Pegi time promo. 2ratus 1 mlm. Berbaloi2. Or link dgn 3rd parties.. Agoda and booking.com.

    ReplyDelete
  16. hard rock hotel ni meletup ar..bestnya tp sayang mampu tengok gambar jerk nak pi tak mampu...

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D