Food & Travel

14 October 2011

Krabi 2009

Kalau sebut Krabi je pasti orang mude suke! Hehehehehe sebab ape? Beach! Dating! Romance! And CANTIKKkkk~ I admit this place memang utk org MUDE! Tapi tak salah kalau org yg berumo nak try visit. Macam warga2 tua mat saleh... Lepak beach and reading. Peaceful tgk. How i wish i can be so rajin n berminat ke arah itu ;p ok stop about warga tua and reading.

Sampai je di Krabi Airport memang airport yang lengang and kawasan Krabi ialah kawasan perkampungan. Macam Phuket jugak and ade 1 tempat je yang menjadi tarikan para pengunjung iaitu Aonang Beach. For the 1st timer, i memang rekemen kan uols pergi ke Aonang Beach. And utk otai2 or advance yg mcm bkn i bole la visit ke other beach. Diver mayb!
Now jom kite ke hotel.. Dr Airport to Aonang Beach dlm 40mins. Amik cab diluar aiport, jgn risau bersepah kat situ. And please tawar menawar selagi boleh. Worait?!!!!!


Bila start je journey aku jadi blur.. Mak oi perkampungan sangat. Kalah Phuket. Wlaupon phuket sangap tpi krabi lagi sangap. LOL! Memule risau jgak. APAKAH INI? Lagi nak sampai ke Aonang tu lagi lah kampung nye kawasan tu.. Until we arrived betol2 pantai Aonang tuh. OHMY! Totally different dgn andaian aku tadik. Sepanjang2 pantai memang happening. Ade deretan kedai and cafe2 also bar2 yg bole berjimba rimba disana ;) 

As usual hotel kami dah buat reservation dr rumah lagi. So tinggal nak p tido jerh ;p

And this time we chooooose
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





Jom tengok bilik






POOL EXCESS ROOM.



Massage dlm hotel RM30

Favourite

Pool Excess Room. Syiok!

Di tempat2 tarikan pelancong mcm krabi nieh hotel die mmg kiri kanan depan blakang all padat dgn hotel and resort. No worried. Cuma google and crik lah yg terbaik dgn bajet mu. And bole dikata kan 90% hotels die smua comel2 and unit tak banyak. Hotel ni recommended mcm hotel2 ku yang lain. Alhamdulillah takde yang buat hal lagi. Smua gorgeous and berbaloi2!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tinggalkan cerita hotel jom cerita activity kami disini.
Kalau ke Krabi jgn lupa utk join tour ke Phi Phi Island. Kalau tak pergi mmg rugi sakan! Sbb nye Aonang Beach tak cantik pon. Pantai biasa jerh. Nak ctk gils sila la amik tour ke phi2.

Sampai je kami disini kami heboh mencarik Phi Phi Tour. Jgn risau sbb di sekitar Aonang Beach ade byk counter yang menjual tix ke PhiPhi. So pandai2 la pilih yg murah and selesa. Nak tgk cemane selesa? Tgk la booth n counter yg dibuka tuh pon dah bole buat andaian ;p kot kot terkena, klu tak terkena nasib! LOL.

Ticket ke Phi Phi Tour RM80. Tpi harga bukak dia RM110. So please la bargain. Kalau tak nak pon xpe ;p
Oh ya duit Baht dgn RM senang jer nak kire.. Hanya buang angka belakang duit mereka. Contoh mcm B800 bersamaan RM80, snang kan? So tak payah print out currency list yg ade dlm tips ku.

Tour is including lunch buffet and ade minum2 dlm boat. Tp tgk luck jgak. This trip i pegi their serve coke sebotol kck sorang and fruits. 2nd time i pegi nan hadoo! But lunch buffet is a must! Tour ni u have to spent your 1 full day. My advice amik minimum 4h3m ke Krabi. 3h2m buang mase sajo.
Dari 8am kita akan dijepot di lobi hotel sehingga lah ke ptg. 5-6pm. Banyak beach die nak bwk and ade snorkeling jugek.

Tips : dont wear ur hell heels along. Puhlease la.. Nak berlengas2 ko nak melawa plak! Tak seswai. Tp kalau mahu jugek, silo2..

So lets


Speedboat yg muatan utk 20-22pax sekali jln.
Perjalanan dlm 40-45mins. Sile sediakan plastik klu mabok laut yeh?

 James Bond Island.










Monkey Bay.. Maaaaaaaaaaanyak monkey! NO KIDDING!

Phiphi Island



Ni la phi phi island :)


....................................................................................................................................................................


Lain2 xtvt yg best is jalan2 krabi town. Sgt comel. Kami jumpe Pak Rashid kat Aonang and amik dia terus utk berjalan2 seharian yg di charge RM100. Dia bawak kami ke pasar mlm yg jual buah mcm2! Best!
Selain tuh ade la dia bawak kami ke seafood tepi pantai (no photo!) sbb asyik mkn kn! isk rugi. and also die bwk kami ke mall yg ala2 the store tuh.. tp the store pon ade ELLE, ESPRIT and CROCS ok. Nampak buruk gle je.. Tp naissssssssss.

Ride kami!



Pak Rashid bawak kami naik gajah! MasyaAllah this is the 1st and dh tentu last lah. Takot tuh ade la jgk. Tapi yg paling2 nye is sbb atas gajah tuh tinggi and die bwk jln dlm hutan yg tanah liat basah and melintas sungai dan bukit2 kecil. Penat nak balance badan n sakit! NO MORE!




Oh ya ni la sikitar Aonang Beach. Sepanjang2 beach tuh ade bar2, kedai jual brg n bju, cafe, money changer and termasuk la nike, adidas and starbucks.



Makan kat sini selagi Pak Rashid bwk is halal.. Die muslim and pandai berbahasa melayu.. Sementara di Aonang plak tgk ada lambang halal, InsyaAllah halal.

Stall2 yang jual tepi2 jalan pon sgt la sedap. Stall basikal biase tuh. tapi siap buat nasi goreng, tomyam gung. belacan bagai lah.. And ade stall plak jual ayam, ikan, sotong n udang bakar! Dah tentu murah! Jgn lupe tgk tanda halal okeh! Other stall plak jual fresh juice! Semua juice ade. Nak blended? Nak fresh? Just name it! And nak mix pon bole.. RM1!!!!!!!!!!!
Keluar hotel je jalan depan skt and DANG!!!! All r there~


Oh please sewa motor utk merayau disekitar Aonang yek?
Daily RM15 jerh!


....................................................................................................................................................................

14 comments:

  1. salam beb.. nice pic.ni !! ni buat mama teruja nak kesana !!tapi mama takut mama tak larat..hu2x..mama tak sihat sgt..

    ReplyDelete
  2. Mama - Wsalam Mama. Nanti dah sihat sikit mama pegi okay? Saje rileks2 kan minda.

    Ungu Violet - Kannnn? :)

    ReplyDelete
  3. Wah! Massage mcm nak cabut kaki tangan je,he!he! saya tak pernah ke Thailand.

    ReplyDelete
  4. sis2 smua : JOm!

    Thomas : Lol.. Yala.. Sakit. I tak suke.. Itu photo cust lain. Foot fr me ok! But in Krabi massage mahal sikit.. Phuket cheaper :)

    ReplyDelete
  5. wohh..best room access poll,pas panas2 mrayap kt lautan blik bleh terjun poll sjukkan bdan..

    ReplyDelete
  6. wahhhh besh giler kalo dpt p sana ni...

    ReplyDelete
  7. owh rase cam nak pitam tgk sume lebam2 ituuu hahaha....

    ReplyDelete
  8. apa org tue buat ngn beruk tue sis?

    ReplyDelete
  9. amboi...x sabar saya nk ke phuket...tq share gambar2 cantik2...nti jgn lupa share lg ya...smoga berbahgi dunia dn akhirat..

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D