Food & Travel

30 October 2011

Phuket-Krabi | Road Trip


Road Trip pulak???!!!!
Kehkehkehkehkehkeh... (sekali tu je la ;p )
Dr LCCT kami ke Phuket dan mengambil masa lbih kurang 2jam. Sampai2 je Phuket kami menyewa kereta utk harian. Sebenarnye klu korang ke Phuket shj, no need sewa kereta, di Patong ade motor yg boleh disewa. Jarak tarikan pelancong dekat so xperlu bkereta. But ur choice! Alasan kami utk menyewa kereta kali ni adalah utk ke Krabi. Tapi tak sure bila.. Bole? Hohohoho. And selalu nye sampai2 terus tido since dh buat reservation dr rmh lagi. But kali ni nan hadoo.. Konon nak thrill ;p but alhamdulillah.. semua nye selamat. Kalau di beri peluang utk kamikaze lagi, oh sama sekali tidak!

Dr airport kami dibawa ke opis bro ni and tunggu kereta sewa sampai. Setle urusan dan bayaran, kereta kami pon sampai. (kenal mamat ni kat airport-dorg bsepah. jgn wisau mesti ade punya)


RM80 daily, minyak sendiri ;p


Opis mamat ni tak jauh dr Airport, so perjalanan kami ke Patong Phuket adalah lebih kurang 40min. Oh kali ni bkn supir or cab ok? Kali ni drive sendri. Hohoho. Takot jugak if apa2.. Tapi MASE TU gamble.. Kalau suruh lagi kali ni. NO! Kami main lunggah je base on signboard yg tertera. Nasib laaa paham kan? Buat nye tulis bahasa Thai je? Malapetaka akuh!

Sampai je di Patong seperti biasa, kami HARUS menghayun dagu terlebih dahulu. JOM.

Ayam masak lemak. SODAP

Pencuci Mulot :p

Makan di patong ni senang. Alhamdulillah.. ;p
Tarikan utk pelancong islam malaysia makan paling selesa dan confident adalah betol2 berhadapan dgn pintu masjid. Masuk2 je kawasan patong uols akan nampak satu2 nye masjid. If nampak sila pandang opposite masjid. Ha situ la dia.. Kalau belom, masuk dulu ke masjid pon bole ;)
Gerai/kedai makan yg agak usang tapi selesa. Bole bercakap melayu dan masakan pon hampir sama mcm kita. LEGA


This is the Masjid.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Selesai menghayun dagu, kami drive ke sekitar Patong utk cuci mata.. Mencari hotel satu demi satu. OK penat! Ye walaupon drive di dalam aircond tapi memang rase menyampah nak pergi satu per satu muka depan hotel utk tanya. Sebabnye hotel yg kami tanye smua FULL! PADAN MUKE! Last aku dah tak larat, kami ke hotel yg murah. Sgt murah tapi selesa. Which is RM70 utk 3org (bersama kenalan)

Hari pertama agak slam. Kami pergi berurut di patong.. Syiok!!! RM30 1 badan. And too bad aku mcm nak demam... So selesai massage, balik bilik, layan paracetamol and zZzzZZZzzz dr awal ptg sampai ke mlm baru semua bangun! Best gile hotel bajet nih rupanya ;p

Nice kan paracetamol sane. Cantik. ;p and sasau sekali amik.




Complimentary by the Hotel. Mmg ade dlm setiap bilik. Gilers! 

Bangun malam plak mate dah segar bugar! Apelagi? Ready tuh cuci mate!

First jomz ke HRC, nak membeli.











Hasil
.
.
.
.
.
.
.
.
Lepas carik hasil kat HRC, kami start jalan ke tmpt tarikan utama phuket ni selain pantai dia. It is BANGLA ROAD. X dinafikan, memang agak dasyat. And menganga2 aku nengok nye. Huhuhu. Jomz tgk!
.
.
.
.
.
.
.
.
Hohohoho.
BANGLA ROAD
Kate khauuuuuuuu | Bole caya ke? 




Jengjengjengjengjeng.. Sexxay!~




Ayam tulen

Aku tak sure die korek ape tuh. Yang pasti dorang ni smua tak ikhlas buat keje ni. Kesian. Muke ketat je. 

Disebabkan dah tak de lansung peluang pekerjaan lain kat Thai. Negara besar tapi mundur, penduduk plak 

ramai. Mcm ni la jadinye. Pusat pelancongan hebat2 tapi nasib masyarakat tak terjamin. Yang terjamin? Org

 atasan. Naik motor je masing2, minyak seliter RM6.90. Mata wang plak lagi kck dr kite. Waduh! Cmane 

dorang survive? Kesian.  Tapi apepon byk lgi kerja lain kan?

Alhamdulillah proud to be MUSLIM and Malaysian. 




Hayam Jelmaan 






Bangla road ni kalau korang tak suka tak pa. Ade option, the only road yg bole buat menganga tu 1 je. So if xnk menganga lebih2 sila kecuali kan diri anda dr lorong/jalan itu. Lain2 jalan is ok. Makan2, bar, kedai2 and so many more benda lah! NO WORRIES.
Makan di McD. Errr aku minum and fries jerh. Hhuhuhuhu none halal utk mkanan lain. Selesai je kami pulang ke hotel dan kembali zZzZzZzzz.
Besok nak jalan jauh ke Krabi.


Oh lupe, petang tadi sempat kami buat natang nih!

RM80


....................................................................................................................................................................

Good Morning EVERYONE.

The road trip begin.

Selesai check out pukol 12. Kami start journey. Mengikut kate org2 di phuket, ke krabi mengambil masa lebih kurang dalam 3jam.

Alhamdulillah sepanjang jalan x ada masalah and segala di permudah kan. Tapi nak dekat2 dgn krabi tuh ade la 1-2 simpang tersilap and byk kan bertnya org kiri kanan, ko tanye je.. Sebut je krabi pandai la dorang terhangguk2 phm..

Sampai di Krabi Alhamdulillah kami terus carik hotel yang ade akses pool. Lagi sekali alhamdulillah Krabi xde masalah nak carik hotel. Semua available kecuali kami yg banyak songel. Hihihihhihi nak carik hotel yang lebih ctk. BOLE? ;p

xpe, kami ber3, mhl2 pon tong2.. saving sket. 

So ade la 2-3 hotel yg ade pool excess kami tak berkenan until aku jumpe

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
caaaak kuuun caaaak
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
oh matawang die hanya tolak num blakang je.. kalau rate 5075baht means lbih kurg RM500 | normally duit kte bsar lgi dr dorang :)


Add katil single kat hujung. Nk 3 org kat ats tuhhh? Huh rentikaaaan. Badak belaka!


toilet


Comel

Ini yg x tahhaaaaaaan..Bukak2 sliding door, bedebush! | Malam plak air panas2 sket pergh. Kami berendam smpi pkol 3am. 






See ade bar dalam air. Kosi die dlm pool. 

Itu lah cerita bilik kami yg berangan tapi kongsi ber3. Jom tgk sekitar hotel.






Lobby ade kosi santai. Masa ni aku belom kahwin, aku pandang je natang ni "wat pelamin ctk ni"

Oh menempel sebentar.

So apelagi? Kalau mahu sila la ke website yg diberi tadik. IKLAN FREE! Hotel ni memang terletak kat Aonang beach, Krabi punya tarikan Aonang ni la. So sekitar aonang ni makan minum sume senang dapat. Baaaanyak halal insyaAllah. Makan minum sume kne jalan skit, sedikit jauh. Sepanjang 500meter je pon kot. Bole amik motor sewa daily. RM15 sehari. Kat sekitar hotel ni plak ade je tmpt sewa motor and mini market. So memang senang kat sini. Hotel yg sungguh menyenangkan! PUAS HATI.

3malam kami berfoya2 di Red Ginger Krabi nothing to say selain SUPERB to the hotel. Soooo chillex!


Oh rindu stall kat luar tuh yg bersepah jual fresh juice mcm2, pilih je. RM1. Aku haus je takde sirap2 ice ni deh! Mango Juice. Siap Mix dgn banana. Mampooo? RM1 je, mampoo le. Ayam panggang, ikan, bersepah2! Halah, insyaAllah. Selagi ade lambang bulan dan bintang tuh. its halal. Lagipon tak halal nampak perbezaan dia. Ayam n ikan die dah masak pon merah2 lagi. Loyo tokak den mandang eh. 


So activities kami selain makan minum makan makan makan n minum,  BERENDAM..BERENDAM...BERENDAM.. Sampai malam pon berendam. Ooops! kami sempat keluar beli Phi Phi Tour lagi 1 of my kenalan ni belom pernah pegi so to be fair jom!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
As usual tour comp dtg jepot kami seawal 730am-8am terus bawak kami ke beach aonang utk menaiki speed boat. Speed boat yg bole mengisi seramai 20-23kapla saja. So 1 more tips : pls dunt wear ur hell heels. NO POINT.

1pax RM80 including buffet lunch, snorkeling, and minum2 dlm boat tuh. Selalu nye die bawak bejalan dr pagi sampai pukol 5-6pm. PENAT. tapi PUAS ATI













Cantik betol air die. Sampai tak nampak colour! Ni bkn pantai. Ni tgh laut tp ade batu2 besar. Berhenti jap sbb nak bagi monkey makan.







.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Selamat semua di Krabi selama 3mlm, kami drive blk ke Phuket hari yg last.. Dan terus beredar ke opis brader kereta sewa.. Tepat pd waktunya kami di hantar pulang ke Airport.


Hope entry ni membantu. Bleh compare. N for me, tgk experience org lain dgn mmbace blog org tuh dlu sgt sgt sgt membantu b4 aku p seswatu tempat. 


Flight plak kami sll dpt dr RM90-RM150. Huh jgn kte xmampu :p Nak ngn xnak je :) 

Sila usha booking.com atau agoda.com.my utk mendapatkan rate yg maha meletop! Kalau direct ke website NAN HADOOo.



Mission Selesai!


Entry Phuket yang mungkin membantu :-
Phuket 2011

27 comments:

  1. wah..sis..best gle!xterkata nie..nak komen cmne pun xtau..haha..

    ReplyDelete
  2. Sangat cantik tempat ni..sungguh Indah ciptaanNya..ntahlah bila dapat merasa kesana..huhu.. ^_^

    ReplyDelete
  3. shantek krabi ni nokkk :D okay nni aku usharing heheh

    ReplyDelete
  4. bestnya!!!ish rasa nak pg sna jgk la. brapa riban ya u spend?

    ReplyDelete
  5. kalo gi sana nnt nak try braided tuh..

    ReplyDelete
  6. cantik la krabi nie..waah...biru...

    ReplyDelete
  7. Wah jeles nyer...
    dahla kite mmg nak pergi sini...
    soooooo jelous!!;p

    ReplyDelete
  8. Snorkeling je aku tak berani buat (takot ayer huhuhuhu)

    ReplyDelete
  9. best2.. nak kena pegi nie...

    ReplyDelete
  10. sgt cantik..sesuai utk honeymoon..he2x..

    ReplyDelete
  11. amboi... ada durex dlm bilik.. hehehe beshnyer jalan je kije dia..

    ReplyDelete
  12. best gila! tgk air dia yang biru2 tu rasa nak mandi kt situ. best nye..Jazz rm80 sehari tu murah gile. wah, tetiba sgt berminat nak pegi ni. kena cari member sekepala la.

    ReplyDelete
  13. jernihnya air laut dia..suke tengok ikan2 tuh..:)

    ReplyDelete
  14. bes nya tgk ayam...beaches dia pon cantek sungguh la

    ReplyDelete
  15. suka betul baca travel blog sis ni.byk info yang berguna.anyway, krabi tuh mmg cantik gile.next time nak pegi laa ! :)

    ReplyDelete
  16. kat china pon ader je condom setiap hotel...huhuu...tp brnd dorg le..=

    terbaik nih by road..bilik tu yg mengiurkan...golek2 katil bleh trus golek dlm pool hohooo

    *eh cantek je gmbo...ikan2 tu clear je nmpak.. :)

    ReplyDelete
  17. bestnya..nak pergi bercuti jugak la..

    ReplyDelete
  18. amboi dah berapa kali pergi phuket ni

    bestnya :)

    sis, nt gambar2 tu lain kali apa kata samakan saiz , nt nmpak lebih kemas :)

    ReplyDelete
  19. im thinkin of going there utk honeymun nnti.. nnti nk tny pape leh la i cntact u dlu.. selaku org bpengalaman.. :)

    ReplyDelete
  20. terbaik la blog travel neh....haishhhh....selalu dapat cuci mata kt cni..thank!

    ReplyDelete
  21. x sabar nak ke krabi next year! :)
    tapi cmne bleh dpt island hopping tu rm80 erk? ai gugel semua rm100++

    ReplyDelete
  22. bestnya krabi ni..kalau dapat bercuti kat sana sure ilang segala urat saraf tension..hehe

    ReplyDelete
  23. baca your review je dah boleh pergi. thank u.. sharing is caring.. mana next destination.. wawa nak join lah.. :)

    ReplyDelete
  24. Waaaaaaaaaa..sangat best.

    Dah lama mengidam nak pegi sini. At least dapat kutip info awal dari entry awak. Thanks eh

    ReplyDelete
  25. Thanks for the info. Bln 9 nih den ke sana..insya Allah. www.helmyhafizi.com

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D