Food & Travel

30 November 2011

Kensington Seremban

Asik la makan Chinese cuisine and steamboat, moh kita try western plak. Sekali sekala nak gak ubah-ubah rasa. 

Restoran ni dah lama bukak 1st branch. Masa zaman sekolah lagi. Diantara restoran2 western yang cantik and bole celebrate event2 kecil. Paham2 la ye seremban ni baru sangat2 laa nak membangun nye. And sangat lembab! Ahaks. But I love u la Seremban. :)

Dulu jarang singgah. Tapi lately ni selalu sebab baru tau kedai ni bukak until 1-2am. Memang besh if malam2 terasa lapar. So xmau tunggu2 lagi.. Lets YUMMEH~


Oops tgk apa yang ada dulu naah..

Intro


The Menu



View dalam restoran



Jom Order



Dah cuci mata dalam Restaurant? 
So lets YUMMEH~



Cabonara with chicken ham | Sedap la jgak sbgi peganti Italiannies yg tiada di Sban


Spaghetti Seafood | Same je rase mcm cabonara nye


Spaghetti Cheese Chicken Crispy 



Potato Skin | Xla sedap sgt. Ahh mahu Majestic Mlk punya!



Chicken Roll | Boneless chicken yang dalam ade cheese & chicken ham



Steak & Lambchop | X amik gambar dekat. Dah lapo



Ice Lemon Tea | Masam n khau gils. I loike



Tea o Panas

Over all 'bole lah...' Saje2 gatal nak makan best la. Kalau nak bagi star 1.5 drp 5 kot. Sebab rase die semua dekat nak sama. Idea ade, tapi spices yang dipakai semua ade dimane2 food yang di order. Food, sauce, ingredients, marinate daging and etc all dekat nak same rase. Boring plak aku rase. Huhuhuhu. Tapi tempat die yang ala2 romantic and privacy and no choice in Seremban, boleh kan aja utk aku laki bini dating2. 

Gambar2 x shows semua apa yang kami makan. Lain2 food tak sempat di snap. And terlupa. Nasi2 goreng pon pernah try. Same jugak la dgn western. Spice die dekat nak sama dgn food2 yang lain.




Oakland Branch
619, Jalan Haruan 4/9
Oakland Park
70300 Seremban
06-632-4851

Era Square (Terminal 2)
No. 34 , Jalan Era Square 3
70200 Seremban
06-7687288

p/s : sorry lame sgt2 x bw. winduwdinduw :) my dad ade op di kaki and need penjagaan rapi frm us famly members. itu yg bz. see u guys soon. tc

21 November 2011

Palm Garden Putrajaya


Jom jalan2 Putrajaya.

Putajaya sebelum ni ade la aku jalan2 or teman member jumpe member2 yang lain. Utk singgah, lepak or tidur jauh sekali. So boleh la dikatekan kali ini adalah yg pertama kali aku lepak Putrajya. Aci kan camtu? Komen pasal putrajaya? 

Memang masuk air. Bandar yang cantik tapi lengang sebenarnya utk aku. Utk org lain xtau la. Lain org lain rase. Tapi PADA AKU 6hari(ade hal/keje sikit) stay memang tak sabar nak blk. Huhuhuhu. Klu ditakdirkan utk tggl di Putrajaya?*PENGSAN!!

Kami banyak menghabiskan masa mengayau ke bangi dan kajang. Semua menggunakan Google Maps dan Foursquare.

Aku and hubby pilih
utk stay.

Simple je bilik dia.. Ala2 hotel lame.

ENTRANCE



Our room

Walaupon dia ala2 resort lama. Tapi banyak activities tau. And kawasan dia sangat besar.


View dr blk kami ke bwh



Biking, any1?



RM20, ok kan harga dia.. 


Check in je kami mule merayau sekeliling resort. Seriously sangat besar dan tak membosankan. Taman2 yang cantik and pool yg besar yg ade 2 pilihan


Taman utk marayau!



Swimming pool 1 dan 2 belah kiri ujung tuh



Swimming pool 1



Swimming pool 2 | Adults n Kids



Swimming pool 1. Utk adult shj.



Acitvity merepek kami





Other activity yg kami tak sempat nak cube. Xminat n xreti main pon :p



Palm Spa














Haaaaaaaa activity ni kami suke. Yamcha2. Best bila ade cafe diluar lobi hotel. Ala2 bar jugak la. Bar ni ade between the buildings. So seronok la cuci mata kat tgh2 tu tgk org lalu lalang, sambil2 bunyi pancuran air di sekitar kawasan tuh. Nice


Drinks with price


See! Cantik n nais. Sunyi and dengar bunyik air je. Siap ade congkak n chess kalau2 nak main.

Oooops hubby dgn stock kudap2an kami

Tgh2 atas tuh blk kami :)


Fountain yang sedap di dengar. Masa nak balik bilik baru lah ade org start main pinano kat ujung tuh. Ceh!


Somel



Tahdaaaaaa!

Utk breakfast plak aku klu dah ade DimSum memang kalah la yang lain

Bfast buffet serve | Kabur sbb tgkp pakai BB mse ni. Haih


Love Dimsum sgts

Selain tu ade la kami ke Putrajaya carik Mbb and ke Alamanda cuci2 mate. And again, alhamdulillah hotel ni tengah2. Berdekatan dgn kajang dan bangi. So memang seronok merendek ke sane ke sini. 


Itu jer utk kali ni

semoga membantu yawls

17 November 2011

Cendol Hj. Sariff

hamacam? terrrrkesima tak? tlg la katekan ye~
Serembanese!!! Sape yang tak kenal dgn cendol Hj.Sarip nih? Boleh dikatekan smua kenal kan? Cendol ni agak pemes since die ade kat depan a&w seremban mase aku kecik2 dulu. Sape yang batch 80's sure tau kot cendol and rojak stall yg depan a&w mase tuh. Di kaki 5 je. Chill tak chill la mase tuh. Bile seremban dah sedikit maju die beralih pulak depan Seremban Hilton(wah! iyye sban penah ade hotel hilton!-aku tak phm y seremban!) Di celah2 ceruk food stall die berpindah. Now only die betol2 ade kedai sendiri. TAHNIAH Hj.Sariff :P

Itu le panjang lebar sejarah Cendol Hj.Sariff dimate ku. 

Jom cuci mato

Meleleh poik tgk gula die.. Huwawawawa
Sedap cendol ni kalau korang haus le jadi sedap gile.. Tapi agak2 klu pegi sekadar nak teman kawan2 lpak and tengah x haus belasah cendol ni, xla sedap mne pon.. Bole ke teori centu?lol.. Sebab nye sedap lagi laaa cendol PILAH tu! Huhuhuhu cendol pilah terbaek! Dgn persekitaran yang kotor2 sket an? Hohohoho! Xyah la nak yeww~ sgt :p 

Selain cendol biase cendol2 lain cam cendul jagung, cendul kacang, pulot n campur pon hadoo..
Aku selalu pilih biase je. Xreti nak pelbagai2 nih. Setia dgn pilihan ku yg satu. Aww!

Harga cendol plak sekitar RM1.30.

Pict:google



Rojak
Selain dari segala cendol, Hj Sariff ni pon ade rojak. Mane ngam klu cendol xde rojak. HUhuhu..
Mee2 goreng pon hadoo.. Kire dah ala2 kedai mamak la kedai Hj. Sariff ni.

Kan aku dah kate,dh jadi kedai besar aka mamak. Dlu stall serba kurang je. TAHNIAH Ji.





Malu2 plak ane tuh nak sonyum!
Ok dah puas coci mato? Meh nak cite lokasi kedai ni..
Korang tau Dominos Pizza seremban? Ha klu tau die berada berhampiran(opposite) Dominos Pizza seremban. 

Nak lagi senang, trademark kedai ni dia segala nya HIJAU. Senang carik, senang jumpe!


TheBuilding



Di tgh2 town lame Seremban
Waktu perniagaan dr 1030am-6pm je tau

Address: No. 44 Jalan Yam Tuan, 70000 Seremban, Negeri Sembilan. Contact: 016-6128505 

14 November 2011

Equatorial Bangi

Bile sebut je Bangi terus terfikir Bangi salah 1 bandar yang sgt pesat dgn pembangunan, perumahan.. mcm cendawan tumbuh.. Sgt suke tgk kawasan2 rmh yg cantik2. Bukan tu je, shop lot die baaaaaaaaaaaaaaaanyak makanan yg maha lazat. Fast food, steamboat, nasi dagang, nasi kerabu, cakes, nasi kawah and semua lah yang ade di Bangi nih. 
Mase check in di Bangi rase seronok and rase tak nak balik. Oh tipu sgt! Kat Bangi kami memilih utk stay di 



Location hotel agak berdekatan dengan toll Bangi, so jgn risau.. Uols takkan lost. Tepi2 jalan pon ade hotel's signboard. Good job EB, tak la menyusahkan guest. 




.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
This is our room.

Bed frame tu ala2 bamboo. Motive? Unknown!



Spacious. Suke 




 Sampai toilet pon nak tnjok kan? Kate nak share info. Hope membantu ;p





.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Bab makan senang, tak perlu risau.. Beberapa junction kat luar sane dh ade shop lot yg membentangkan pelbagai makanan utk dilapah. Sodap! Kalau nak makan kat hotel pon ok. Banyak type of restaurant and cuisine di sediakan.. Sushi.. RM89++ per pax.. Japanese food on weekend sahaja. Kalau terase mahu sile ke Kampachi

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tapi kalau teringin nak mkn pelbagai kat luar tuh dipersila kan. Kami laki bini mula lah google ape yang terase mahu.. Semua ade kot! 1st kami try steamboat yang hardcore punya. Ooops x pandang steamboat2 beginner ye! X syahdu! 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
So kami ke Red Wok Bangi 
1st sampai rase agak tergamam. Tempat die sangat besar. Dah mcm mekdi drive thru. Serious weh! Handal.
Kalau berkenan sila check it out website dorang. Steamboat ade 2 jenis. Sup sahaja or siap ade goreng2. Up 2 u guys but lain2 harga ye? Careful and byk kan bertanya.. Mane lah tau nak blanje cucu cicit 5 meja nnti, senang bajet. And for malays memang sesuai if nak bawak family yg ramai. Kawasan yg besar dan bersih memang memuaskan uols lah! 



 ALL U CAN EAT!



 Gambar:google



Sekali pandang mcm Seoul Garden plak kan? ALL U CAN EAT! Happy makan semua..~

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Selain daripada tuh kami ade jugak makan2 kat gerai2 tepi jalan yang ade nasi campur. Ala2 benteng tepi jalan. Berhampiran dgn hotel. Jgn risau, semua ada! 
.
.
.
.
.
.
.
Bila dah ikot my taste chinese , Mr.Hubby nak makan makanan die plak. So google for nasi kerabu and ayam percik pantai timur
.
.
.
.
.
.
.
.
.

We choose Yati Ayam Percik 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Mase kat parking lagi nampak restaurant ni mcm ctk and bersih. And bile masuk dlm pon staff friendly and byk bagi suggestion. Sempat jugak Mr.Hubby menunaikan solat disiini. 

Food die delicious. Especially kuah ayam tuh pure ayam percik punya kuah. Lame dah rse nak mkn ayam percik berkuah kan kuah coklat nih.. Selalu kat pasar mlm yg merah n manis tuh LAIN! Mr.Hubby ckp sedap and tersenyum lebar. Aku mane reti sgt nasi2 kerabu ni deh.  
Nasi ni cost RM8.90. 


Ini cucur udang.. Sedap jugak! Udang die agak besar. Overall puas hati.

Drinks and dessert kami order mata kucing and cendol. :)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
5 hari kami disana memang tak lepas dr merebut peluang ke Kajang utk melempias kan nafsu makan kami di 

TARA!!!!!!!!!!!!!!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Siapa tak kenal or tak tahu Pakcik ini..




Haji Samuri satay kajang... Besar gila main branch die.. Takazut!


....................................................................................................................................................................




So back to cerita hotel. Jom swimming. As for me mane2 pool yg mengancam, kami tak kan lepas kan peluang utk bermandi manda! NEVER!~ 

Pool die dalam, SUKE! Tapi lupe berapa M. Tapi memang syiok! 

Sekitar pool bole order food and drinks. Atau jalan sket ke lobby hotel... ade cafe, bar and restaurants. 

 Cannot stand | akhirnya kami order jugak salmon sandwich. 




Leparking




Licin tu khau!



Aku yg suke membace. Xla jahil bena aku nih :p




Pictures above ni drp lain2 cafe and bar.. Pilih sajo mane anda berkenan.. Variety. 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 Entrance menghadap pool! Eh ade garden wedding petang tuh. Santek la jgk..





 Ni plak bfast serve! Diantara hotel2 yg byk gils serve variety of food! S.U.K.E









Sehingga kita bersua kembali...
Tata Bangi.