Food & Travel

20 February 2012

Umbai Pernu Melaka



Entry ni lagi dan lagi nak cita pasai Umbai-Pernu.
Our favorite kedai ni is Kedai No.5 - Gerai Kita

Dah lebih dari 5x dah ke kedai ni. 
Kenape?

Murah
Fresh
Udang Besar gile
SEDAP
Owner sangat friendly.

Kali ni nak cite yang aku p bwk family. And masa ni Public Holiday. Tapi yang x best nye orang gile ramai. X ade parking. Tapi alhamdulillah dr Seremban kami dah call utk 15pax. Reservation. 

Orang datang and parking sampai ujung2 jalan besar luar tuh. Tapi kami dah la dtg lambat, terus dapat parking dalam n depan kedai terus. 3parking utk 3kereta. Alhamdulillah. Owner kedai Encik Bakar jeput kami dr jalan luar tuh. And keep calling kami nak check dimane kami dr kami masuk Melaka lagi. Hebat la dia. Kami terase dihargai. Kalau la nak parking kat lua tuh.. Mak heeeeh! Dah la bawak warga emas.

So jom cuci mate sajo

MEMANG FULL

Jom pilih segala binatang yang boleh di ternak dlm perot..

Pilih pilih pilih. 1st dlu pilih kedai no5 ni sbb dr jauh nmpk udang terrrbesar dr kedai lain.
 Selesai pilih2 kami hangkot segala ape sahaja yang kami mahu. Diantaranya :

Kerapu bakar
Sotong goreng tepung
Butter prawn
Ketam berlada
Kerang rebus
Fresh orange 5jug kot
Nasi putih/lemak

Udang dia sangat sangat sangat puas ati. Ade lebar tapak tangan aku kot. 4kg kami rembat.
Siap dia keluar kan plastic packing kat dlm box yang disimpan utk khas utk kami pilih.
Oh sangat yummeh. Sekilo baru RM70.
Mak ngan abah yang sangat gila kan udang n ketam besar. Si dorang sangat puas ati.

Penantian 1 penyeksaan betol lah!











Masing2 enjoy the food.

ALHAMDULILLAH

Lepas makan?

Kat luar kedai2  makan tuh ade juai2 barang..


Jom bergambaq naah?

Masing2 selipar n ade yg x mandi! LayanzzzzZzz

Bagi sesiapa nak p, sile p Umbai Pernu kedai no5 (Kedai Kita)

Ramai2 ni.. Hanya RM500. Makan yg tersandar and siap tapau skit sbb x habis. Makan kami sekeluarga adalah luar biasa. Sbb xkire gemok atau kurus, kami makan memang menggile. Sbb dah di aja dr kecik. So boleh la bayang kan cemana banyak nye kami makan utk 15 orang, hanya RM500

MEMANG BERBALOI2
0126734195
En. Abu Bakar


***baru2 ni ade p Bagan Lalang.. The 'hottest' restaurant kat sane. TAKSEDAP lansung dari umbai ni. Udang kecik2 sekilo RM95. Nnti cite nyeh.. 2orang makan dah RM140. 

30 comments:

  1. betul... kat umbai nie memang murah dan sedap.......

    ReplyDelete
  2. sedapnyer, wokey, kedai no 5 kat umbai. xpnah g lagi tempat ni. balik ni mmg nak serbu a jawabnyer

    ReplyDelete
  3. Ramainye org..mmg full..
    sedap2 tgk makanan tu..^^

    ReplyDelete
  4. woww..giler besau dia punye udang...:)

    ReplyDelete
  5. fuh mkn bsar nmpak! mmng tngok gmbar pon dh nmpak jlas k fresh an nye!

    kluarga FM mix ke? ada yg chinese look ;D

    ReplyDelete
  6. perghhh meriah betul udang besar tu..terliur dibuatnya..

    ReplyDelete
  7. last makan kat sini 12 tahun yg lalu...tapi lepas tgk blog ni...mengidam pulak dah...huhuhu

    ReplyDelete
  8. Wauuu excitednya tgk udang tuuuu hehe... so so la besar! Kelmarin JJCM ade skop psl restoren ikan bakar yg diadopt dr melaka- dekat je kat ampang/hulu langat (menara tinjau). Rasa cam nak terai gaklah tu one day haha...!
    Meh Jemput baca,
    Review: Restoran Mee Rebus Cikgu

    ReplyDelete
  9. Farah : Tgk gmbr mmg so so.. Tp reality besar. Besar tapak tgn ku yg maha lebar. Klu takat so so kami tak kan sanggop berulang selalu kesni. Huhuhuhu.. Sll jgk berdua je.

    Sis Shy : Nenek belah mak cina. Tpi FM itam. Ade la sorg tuh sket cam cina. Sbb abah pure mlayu ;p

    Guys : Nnti try test cuba la :)

    Shima : Lame betol tuh, tp FM pon mase kck2 je dlu sll pegi tp mse tuh xde kdai fave. Pg main hantam je parents bwk. Bru2 ni plak sll ulang balik :) Kene blk Mesia :)

    ReplyDelete
  10. noti gegirl tak ajak kita ternak seafood dalam perot jugak..

    rasa takleh tido tengok semua tu..

    ReplyDelete
  11. Salam Fabulous,

    Memang berbaloi sangat...punya la besar udang dia...

    ReplyDelete
  12. sayangnya aku tak boleh makan seafood dah sebab doktor tak kasi.....esp udang

    ReplyDelete
  13. selalu jgak dengar pasal umbai ni... tpi blum pernah makan2 sana lagi... nk kena cuba la... kedai no 5..okey!

    ReplyDelete
  14. uih....x penah lagik ni sampai sana...memang menarik sangat tgk...erm...slalu g makan kat area port klang jerk...

    ReplyDelete
  15. Anis, nak jugak ke sane.. Tapi xtau kt mne. Akan ku pergi jua nnti :)

    dela & chot, :)

    _________________________
    I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

    ReplyDelete
  16. wawa pernah makan kat umbai dulu, tapi kurang sedap.. maybe salah masuk kedai.. udang butter pun macam tak rasa butter.. next time nak terjah gerai no.5.. TQ bagi info.. :)

    ReplyDelete
  17. perghhhhhhhhhhhhhhhhhh giler besh lah..... sotong besau tu

    ReplyDelete
  18. sis mulan : comel n tipu tau! mknan die lagi dasyat..

    wawa : sile2..

    Hyz : itu le pasai

    ReplyDelete
  19. salam ukhwah..wow best tu..tgok udang buat sy rsa lapar..mari2 kita p umai:)

    ReplyDelete
  20. FM
    1 family g, meriah betoi
    bertambah meriah dgn segala mcm isi pauk atas meja tu....
    RM500 dgn udang beso 4kg x rm70 , aku mmg rasa sgt2 berbaloi.
    Nak kena g nie
    Tp aku dr ari tu asyik ckp nak kena g
    stiap msuk blog ko, Tp x g2 gak kan
    HEhehe

    ReplyDelete
  21. mkn seafood di umbai mmg terbaik...puas hati...hati pun sonang...haha

    ReplyDelete
  22. wah..best gle!hee...

    btw..sis sihat x?

    ReplyDelete
  23. salam FM

    alhamdulillah

    meriah makan2 hehehe

    bapak tak pernah pi makan kat umbai tu, selalu kat Muara sg duyung

    itu pun kalau terajin keluar dari highway hehehe

    ReplyDelete
  24. ain mama makan kat restoren apa tak ingat namanya..memang ramai org waktu tu..mama waktu tu ikut hb meeting..ehem memang sedap masakan restoren kat sana..nanti mama try kedai ni ek.. :)

    ReplyDelete
  25. okay.... saya jeles... allergic :P

    ReplyDelete
  26. okay.... saya jeles... allergic :P

    ReplyDelete
  27. wah..rindu gle nak makan sini!huhu

    ReplyDelete
  28. pernh mkn kt umbai tp situ kn byk gerai..tk ingt plak time i mkn dlu kt greai yg mana tp tksedap...tp sbb pemborong belanja kita mkn je la..hehehe tp suka mkn ikan bakar kt seri muara alai melaka

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D