Food & Travel

01 March 2012

Asam Pedas Claypot, Melaka


  

Bangun2 celik mata terasa nak bejalan. Lama tak rasa asam pedas mlk. Since koje Mlk dlu yr 2006 sampai ni xde makan asam pedas Mlk. Alasan je kekdah nye nak bejalan.

Hubby pon same. Terus masing2 google mana yang best.

Hari ni ditabalkan sebagai hari malas memasak. Setelah seminggu berturut2 masak 2x sehari.

On bed kami duk google kat hp masing2.. 

Yang kami jumpe 
Asam Pedas Hjh Monnah
Asam Pedas Pokok Besar
Asam Pedas Claypot.

Semua ni di Kota Laksamana Mlk.
Berhampiran Jonker Walk.

Mule2 mmg tatau mana kota laksamana, tapi bila google cakap semua dekat dgn jonker walk lagi la aku swonok and terus google asam pedas yg dekat situ je. X kuasa nak p kat lain. Tapi masaelah nye ramey la plak asam pedas kat sini..

Nak dpt kan info lagi padat dan sendat, aku check foursquare. Hah tu dia!!! Banyak tips and komen. Jadi kami laki bini pilih ASAM PEDAS CLAYPOT untuk disendat. Komen dlm 4sq 90% ckp best. Lain2 asam pedas byk komen 50-50. 

So jom siappp.. 



Mencanak2 siap nak bejalan punya pasal! Huhuhu.. Selesai kewajipan n lets.

Seawal tengahari kami bergerak dari Seremban ke Mlk. 
(ye kami sudah 100% menetap di Seremban)

Asam Pedas Claypot ni bukak pukol 5pm yek? Kami bergerak awal sebab nak ke Jonker Walk.
Siap tapau baju sepasang and travel kit segala keperluan. Mana la tau kut2 nak stay mane2 motel.

  

 
 
Drp shade, beli hat, drp hat beli plak payung.
Sbb terlalu panas. Tkot die demam. 
Nak masuk kje nnti syusyah..
Ramai orang.. Sangat ramai. Nak makan cendol Jonker 88 pon tak lepas disebabkan terrrlalu ramai. Tapi tak la sedap mana. Sebabkan panas, jadik je. Padahal tak ada apa pon JW ni. Cuma sronok tengok building2 lame and saje dating2 ngn hubby. Ada cuba usha motel2 yg classic and cantik kat situ. FULL HOUSE. Padan muke kami. Tak la motel mana. 200+ jugak 1 mlm. Ceh. 

Setelah selesai menghabiskan masa di JW kami ON google map and start perjalanan kami utk mencarik asam pedas claypot. Pusing punya pusing tak jauh rupanya dari JW. Ceh saba je la berpusing2. Sbb Mlk ni byk 1 way. 

Landmark Asam Pedas nih is Casa Del Rio Hotel. Sempat kami stop bertanyakan room avail. Pon FULL HOUSE. Erghhh.. 

Memang tak jauh dari JW. 5-10min dah sampai asam pedas ni. Rupa2nya ada taman perumahan belakang JW ni ;p lerrr tak ketahuan. Ahaks. Otw ke situ ade la kami nampak asam2 pedas yang kami google tadi. Pon nampak menarik. Sape ade tips and info do share ye?

No 86 (Jalan Laksamana 5,), Taman Kota LaksamanaMelaka 75000
Mudah utk dicari.

Deretan kedai biasa je. Tapi 2-3unit dia punya. Banyak seat kat luar. Baru bukak pon dah ramai. 
Warga emas lelaki 1 group, jogging2 mai mkn, Apek n nyonya also dtg mkn lepas p pasar mlm. 

Jom order! 

Aku tgk yg special org rekemen kat 4sq is ikan Jenak and Tetel.

So kami pon order set
(with rice,sayur,telo asin,sambal)

1 pari (set)
2 jenak/jenahak (1set 1 add on)
1 tetel (add on)

Banyak.. LOL. Selambehhh. 

 
 

Memule kiteorang order set nasi with ikan Jenahak 1 and Pari 1. 
Bila sampai kami rase je kuah perghhhhh MAVELESSSSSS! Help!!!!

Memang senthap and sedap. 

Pedas gile.. Masam rase.. Cukop rase. PEKAT!

Tapi tatau la citarasa korang. 

Ikot tekak aku yg tak suke bau dgn segala daun maun tuh boleh la dikatekan Asam Pedas ni sodap. Tapi for those yg suke daun2 tuh mayb cakap tak best kot. Sbb uols dah biasa dgn daun paun tuh.

So kami makan dengan berasap.. Panas and berpeluh. Aku usha semua table sbelah sure order air extra. LOL. Pedas dan panas claypot tuh. Dah habis mkn pon kuah tuh klu gaul masih berasap weh. Huhuhu

Total harga dalam RM50. Ade yang ckp kedai ni mahal. Tapi bagi aku yang selalu memasak ni rase tak la mahal mana. Sebab ikan jenahak die serve ade la besar tapak tangan aku ni. Sekilo berapa la plak kan ikan jenahak kat pasar kan? Pastu sedap. Memang kami tak kesah. 

Alhamdulillah..

Asam Pedas Claypot ni baca review mengatakan lagi malam lagi ramai orang. Tapi semua pekerja2 nya cekap dan tak de masalah lembab di kedai ni. Tapi taktau la. Aku mai orang belom ramai. Rata2 review bg komen yg memberansangkan. Selain toilet yang bersih dah SURAU juga disediakan.

Selesai je makan, dan hubby sempat menunaikan apa yang patut kami pon beredar dengan selambernya.

**Boleh bawak mak abah.. (kate laki ku lagi)

Kemudian kami kemane? Balik ke JW semula.. Utk tgk uptown disitu. B4 this pegi tak dpt nak tgk uptown ni sbb nye die ade malam minggu jerh.. Kami stay hari tuh weekdays. So jomz

 
 
 
Sewa beskal rm3 per hour. Or RM10 1 hari. CUTE!
DIY cotton candy. Masuk syiling pilih flavor n kasi gulung dgn lidi. CUTE!

Selesai jalan sane sini. Kami pon chiow.. Singgah sebentar di R&R utk laki ku menunaikan apa yang patot.. Dan pulang Seremban..

Alhamdulillah.. Semuanya seperti dirancang.. :)

34 comments:

  1. melaka mmg terkenal dgn asam pedas nyer kan...
    tgk makanan2 kat atas tuh bikin den bertambah lapar la..huhu

    ReplyDelete
  2. nampak pekat elok..
    peberet Ungu tu asam pedas..:)

    ReplyDelete
  3. salam FM

    seremban melaka tak jauh hehe

    bapak jarang makan asam pedas kalau makan kat luar pasal dalam seminggu, dua tiga kali juga mak itam masak asam pedas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untong la bapak.. Mak itam eh ghajinnnn!!!! Sure sedap kan???

      Delete
  4. ololo tngok gmba pun dh bleh bygkn klazatn asam pds tu... akak plak mmng suka mkn daun2 nya. sdaplah FM, rugi t.mkn tauuuu ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. K.shy, FM ni makan je semua benda.. LOL. Asal kan halal.

      Delete
  5. Replies
    1. Memang pedas. Mr Thomas, when i saw chinese couple makan kat this Asam Pedas i dah boleh agak! Ini mesti sedap.

      Delete
  6. nampak cam best tapi yg tak tahan tu... minyak cam berlinang jer.....

    ReplyDelete
  7. ehem..datang sini asyik nampak pic.makanan yg membuat mama telan air liur..hikk2x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha jgn kate mama, tuan blog pon same :p

      Delete
  8. wah..best gle sis!untungnya..jln2..mkn best2..hee..

    ifa sihat je..sis pun kan..enjoy sis!

    ReplyDelete
  9. Alaaa bestnyaaaa... lakiku suke makan kat umah jek! So makan asam podeh pun kena la sindri masak kasik power hahaha.... BTW, mende yg bulat2 cam telur tu? Tp berais la pulok! Theeee...
    My latest Entry :)
    Bosa dah diaaa...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu msk rmh laki kte best. tp tekak situkang msk ni jemu gak nk mkn mkanan sendri.. hahahaha. alasan nk bejalan sbnr nye ;p
      bulat2 tuh eskremmm! nk cube tapi cam risau plak dtg nye dr mne and buat pakai ape.. lain mcm jerh! lol

      Delete
  10. fuyooo....tak tahan tgk asam pedas ni...aku yg kawen ngan org melaka pun tak penah sampai kedai asam pedas claypot ni..xpa..nti nk try jugak lah.....ngeee..ngeee

    ReplyDelete
  11. aku dulu gi jonker walk bawak budak kecik dua orang memang payah nak berjalanla :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOL. Penyudah nye msti ko x pg2 lgi JW kn? Ceh

      Delete
  12. Sedapnya klo dpt hirup hirup gulai yg panas dan pedass.. Memang sentap. Brw melaka mmg best.. I likeeee sgt2....

    ReplyDelete
  13. dah lama tak makan asam pedas ni.. wuwuwu

    ReplyDelete
  14. seronoknye sis...1 malaysia dah jalan dah...hehe

    ReplyDelete
  15. so the very the jeles one... how come no calling2 me u go eat asam pedas... noti u, nak kena babap ni.. hokay, malacca in d list utk cari asam pedas nanti.. tq tq...

    ReplyDelete
  16. bestnya asam pedas Melaka..terliur..

    ReplyDelete
  17. Salam Fabulous,

    Aduhhh... nampak sedapnya asam pedas Melaka nih....memang membukak selera la....

    ReplyDelete
  18. saya pon nk ke melaka bulan dpn...boleh la pegi mkn kat asam pedas claypot ni..x sabar!!!

    ReplyDelete
  19. Guys : sile cuba..

    Liza Razak ; Enjoy ur jalan2! Share gambar yg cantik pls.. Btw klu tak jmpe halo2 saye.. :)

    ReplyDelete
  20. sudah ddk seremban ropenye..

    alahai...aritu jejak melaka kejap sgt..xmenikmati sgt...

    soon nk jln smpai lebam lah...huhuuu

    ReplyDelete
  21. dekat jonker street ni serious best gila. and rasa nak borong je benda2 kat situ. And ada kedai jonker gallery tu lawa kan!

    ReplyDelete
  22. Owner asam pedas claypot tu berlagak nak mampus. Muka macam cina bukit.... Aku sumpah kang baru tau. Mentang2 lah laku, amik order pun mcn nak tak nak. Gua boikot ini kedai. Kedai Hjh Mona tu lagi ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Service dia mmg sgt x bagus dan menyakitkan hati....sy pon dsh terkena jgk

      Delete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D