Food & Travel

14 March 2012

HM Seafood Bagan Lalang


Macam biasa.. Santapan kami yang di rekemen oleh Google. 
Iaitu dari Bagan Lalang, HM Seafood name nye.

Ni kali ke 2 kami ke bagan lalang. Kali pertama, 3bulan lepas kami lepak di Seafood RM Serai dan menetap di hotel berhampiran. Kalau nak tengok seafood dan hotel mana, mai ke entry ni (click here)


Meh nak cita HM Seafood nih



Hotel Golden Palm Tree dari jauh.. 



Masa kami pergi tuh orang punya la ramai. X plak buat reservation punya cerdik kan? Hari sabtu plak.
Tapi kalau dah ada rezeki tuh ada la jugak, walaupon ramai yg walk in di tolak masuk, kami dapat seat jugak. Mungkin sebab kami berdua, senang carik seat. Alhamdulillah.

Kami selesai order air dengan itu ini. Kami pon bangun tok pilih seafood ni plak(gambar atas)..
Apa yang kami pilih?

Udang butter prawn
Ketam sambal
Kerang rebus
Sotong tepung

Lain2 kami order nasik, telo dadar and kailan ikan masin.

And fresh orange se jug.

So tunggu punya tunggu.. Lepas sejam kami tunggu tak sampai2. Seriously 1 jam lebih k. Sampai air se jug kami yg diberi terlebih dahulu tuh dah nak habis. And siap la kami beli keropok2 3kampit rm10 kat makcik2 yg datang menjuai dr table ke table tuh. PUNYA LA LEMBAB!~

Lepas sejam lebih.. Sejam 20minit kot..

Baru la sampai ni

Ketam yang sedap

Kerang rebus rase kerang rebus le

Udang yg boleh tahan jugak la. Butter prawn die yg berkuah. 1st time rase. Sll kat tmpt2 lain kering n some garing.

Dengan menunggu 1jam 20minit di tempat yang banyak nyamuk,

Dengan SOTONG GORENG TEPUNG aku tak sampai,

Dengan TOTAL :-

Udang dia sekilo RM95. Sangat kecik. 
Ye kami berdua hampir RM140 (itu die terlupe sotong, klu dengan sotong aku tatau brape)
Cemane aku nak bagi Star kat kedai ni, dah la aku selalu makan sehingga menjilat jari di tempat2 yg marveles yang lain. Cemane aku nk buat perbandingan? Tengok la cemane Umbai (click here)
Umbai kami makan berempat(dgn mak abah) maksima tahap kuasa empat lejang pon baru rm200 berempat ye?

Mungkin bukan rezeki kami, sebab tuh lambat.. Tapi sedap jugak la. Cuma kesedapan tuh kalau nk dibandingkan dengan lembab sejam lebih yang kami tunggu dengan harga RM138 yg mencekik darah tuh memang x boleh nak membantu utk kami kate terbaik untuk kedai ni.

SEKIAN? tq


**ade member cakap seaview ke ape view tah kat bagan lalang ni yang sedap n puas ati. aku ade nampak hari tu. so akan ku coba nanti. nak carik yg dekat dgn rumah parents sebab senang bole bwk dorang selalu. Sbb dorang kaki mkn. Umbai takat ni paling syiok. Tapi nak p makan and balik mcm selalu tuh kalau bole nak la yg lagi dekat. Kan? So ade suggestion ke? Nak gak la nnti try yg PD nnye tuh. Lom penah lagik. X carik pong lagik.

16 comments:

  1. Pehhhh maveles mahal n maveles lembsss kalo i kn mmg sedap pun jd x sedap klo dah nungu lebih sejam!!! Eh np plk i yang angin ni.. Hahaha..

    ReplyDelete
  2. sedapnye tgk ketam tu...
    mahal jugak erk..service pun lambat plak tu..

    ReplyDelete
  3. pergh mahalnya......udang ko ambik berapa ekor

    ReplyDelete
  4. kalo makanan lambat sampai mmg potong mood nak makan..mahal jugak kalo utk berdua dkt rm140...

    ReplyDelete
  5. remy memang selalu pi kedai nie.....rege dia memang mahal tapi rasa masih boleh tahan....
    bab lembab tu....
    kalau tak boking awal2 camtu lah....
    remy pernah kena sekali....
    tunggu turn nk dapat meja satu jam.... turn nak Q ambik lauk 1/2 jam...dan nk tunggu lauk siap 1 jam..... mata dah layu baru mknan sampai....

    ReplyDelete
  6. pernaj makan kat sini dengan adik2 dulu.. tapi servis hancus..

    ReplyDelete
  7. kena tunggu sejam setengah pastu ada "service charge"? kalau aku dah balikkan meja tuh..baru la service kena kemas meja...huhuu..dah le mahal..kalah makan kat hotel...

    ReplyDelete
  8. uols : tak sangka kwn2 yg pnh mkn kt stu n same exp kite ek? huhuhuhu.. sabo aje le ye x?

    prettyryna : udang die x plak aku kire brape..dlm lebih sket dr half kilo klu ikot resit tuh. skilo rm95, udang yang aku amik bernilai rm61.28. ketam plak dlm 3 ekor.

    ibusiti: hurmm ye lah. aku baru perasan ade service charge. ceh. sabo aje la kan? dah la sotong aku x smpai. cehhh!

    ReplyDelete
  9. salam ain..maaf mama lambat lawat ain..mama sibuk uruskan majlis..esuk 16/3 mama akan ke t`ganu anta ank mama kemajlis sambut menantu sebelah lelaki dahulu..hu2x..majlis mama pada 12 mei 2012..emaikan mama address ain ek..hikk2x..klang ke seremban 2 jam je kan..?..dtg tau..

    aniyunus48@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. pernah dgr kwn2 cakap kat bagan lalang best mkn seafood...tapi den tak ponah sampai2 lagi...huhu

    ReplyDelete
  11. peh dia punya udang je dah dekat seratus. ni kalah rege aku makan kat gayang itu hari

    ReplyDelete
  12. mahal jugak tuh..plus dengan lambat sangat menyakitkan hati..tp saya nak cuba jugak mkn kat bagan lalang ni.tempat lain maybe?

    ReplyDelete
  13. rmi gk kwn2 ckp sini best tp dgrnye fully booked slalu kalo tk reserve awal2...tp kalo dh lebih dr sejam pastu ada makanan tk smp mau hangin..rege bole tahan mhl..siap ada servis charge..kalah hotel

    ReplyDelete
  14. Agree dgn smua org..service memang lembab..mahal plak tue...ade service charge lg tue..
    MMg overall xpuas hati laa dgn service derg..
    Plus masa nk pilih ikan tue pakcik tu pulak yg nk pilihkn..yg nk mkn ktorg pakcik woii..
    suke hati kt org la nk pilihkn..
    mmg xrecommend la kedai nie..

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D