Food & Travel

27 June 2012

Sahur di Concorde Kuala Lumpur


Salam Sya'ban kepada sahabat2 dan saudara2ku. Since Ramadhan makin tiba. Meh aku nak mengimbau kembali nostalgia sahurku bersama suami di tahun2 lepas.

Ramai yang tak tahu Melting Pots, Concorde Hotel Kuala Lumpur ada menghidangkan steamboat pada bulan Ramadhan bagi umat Islam bersahur atau pon supper. Ni la rutin kami masa di PJ. Selalu je kesana ke mari untuk redah tempat2 yang best. InsyaAllah tahun ni kalau masih ada rezeki dan nafas, kami akan kesana lagi (tak sabar nak puasa!)

Tak silap aku steamboat buffet ni serve dr midnight hingga 4am. Sambutan amat menggalakkan, sebab pagi2 buta tuh ramai je yang datang and layan suasana sahur disini. Chill gilers! Syiok je borak2 and santai. Selain hotel yang memang menarik(fave hotel in town), persekitaran yang tengah2 bandar ni pon tak la sunyi mana walaupon dah lewat pagi. So kiranya time 3-5 pagi di tengah2 bandor KL masih happening walau bulan Ramadhan sekali pong. Bukan clubbing ya? Tapi maybe semua bekejar nak sahur kot kat celah2 bandar, lagi2 ujung minggu.

So untuk tahun ni mintak2 ada lah depa buat concept sahur ni lagi. Mau je kami terjah!

Apa yang depa serve? Meh layan gambor!




Nasi and ikan fresh pon ada utk sajian. Lauk pauk melayu pong ada



Prawn with cheese


So nantikan terjahan kami di bulan puasa ini ya? Sure kawan2 blogger yang lain pon ramai yang share favorite spot masing2 masa berbuka and sahur yek? Sure meriah! InsyaAllah..

Kalau tak silap sahur ni 1pax dalam RM38++ tapi tuh tahun lepas. If ada tahun ni tak sure plak berapa depa charge. Tapi apa2 pon cheaper la dari dinner and lunch buffet, sbb depa expect sahur kita makan tak banyak kot, klu kami.. depa silap. Hohohoho.

Rasulullah saw bersabda:
“Sya’ban adalah bulanku dan Rejab adalah bulan Allah. Manakala Ramadhan adalah bulan umatku. Barangsiapa yang berpuasa satu hari, maka wajib baginya surga. Barangsiapa yang dua hari, maka ia akan menjadi sahabat para nabi dan shiddiqin pada hari kiamat. Barangsiapa yang berpuasa penuh satu bulan dan bersambung dengan bulan Ramadhan, maka dosa-dosa diampuni, dosa kecil maupun dosa besarnya walaupun ia berasal dari darah haram.” Hadis ini diriwayatkan oleh Imam Ali bin Abi Thalib (sa). (Fadhail Al-Asyhur Ats-Tsalatsah: 55)

19 comments:

  1. perghhh kul 3/4 pagi mkn kt luo
    kalo aku malas dah..hahah perangat je lauk berbuka..hehehe
    tp enak gak kalo berbuka/bersahur kat luar cengini..hapening tul

    aku bln pose main msk kt umah je
    even x nah jejak kaki kt pasor ramadan..tp kalo ko banjer aku..nak lah jugak heheheh

    ReplyDelete
  2. assalam ain..dtg sini sambil jels tgk ain makan steamboat !!!...hikk2x..mama tak makan, en.papa &`puan n` sukalah !!!

    ReplyDelete
  3. menarik...brapa 1 kepala tu??

    ReplyDelete
  4. Salam Beb,
    waahhh dah siap sedia nak bersahur Ramadhan! Ok meh kita bersiap sedia menunggu Ramadhan di bulan Rejab nih! Selamat melakukan ibadah puasa sunat!

    ReplyDelete
  5. baru remy perasan...... semua coffee house kat concorde nama melting pot kan ?? he3...
    sahur makn steamboat......
    ok juak !

    ReplyDelete
  6. baru remy perasan...... semua coffee house kat concorde nama melting pot kan ?? he3...
    sahur makn steamboat......
    ok jugak !

    ReplyDelete
  7. amboiii.. cheese prawn.. sodappp

    ReplyDelete
  8. L: insyaAllah no hal.aku cam xcaya nih ko blk2 koje sll msk utk bbuka.klu kurg pcya nih ;p

    mama: hehehe tp dia ade nasi n ikan2 fresh yg masak ala2 3rsa n steam. lauk pauk pong ada tau ma.

    kakyong : insyaAllah.ini tgh kalut dok fkir nk buka mne ni..mslh wanita btol la kn?

    kira: thx remind me :) below 40.

    remy : xsilap tu 1 je coffee hse nye,lg 1 tuh bar n hard rock cafe :)

    K.yan : mmg sodap :)

    _________________________
    I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

    ReplyDelete
  9. beb..tak bleh menahan tgk prawn with cheese tuh!!gilerrr........terliur!

    ReplyDelete
  10. wooaaahhahhaaa... sangat lah tak tahan tengok itu steamboat..!!

    belanja nanti eekk..

    ReplyDelete
  11. wooaaahhahhaaa... sangat lah tak tahan tengok itu steamboat..!!

    belanja nanti eekk..

    ReplyDelete
  12. wah..sahur kat concorde tuh...pasti la berbaloi-baloi kan...:)

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum sis..bru terjupe blog sis..awesome sgt..i sukeee..full of info..n i pun suke mkn tpt best2..da abiskan baca dr awal sampai akhir..:)
    i put ur blog as one of my fave list..can't deny it..:)

    regards,
    noor
    haliqdiaz

    ReplyDelete
  14. sis..bru jupe blog sis..awesome sgt..bnyk info yg menarik..i pun suke mkn tpt best2..da abis baca fr entry yg first pun..i put ur blog in my fave blog list..can't deny it..:)

    regards
    noor
    haliqdiaz

    ReplyDelete
  15. hmmm...saya "soq" kat rumah jer la hehe

    ReplyDelete
  16. Rajinnya nak g sahur kat luor Ain nieh....tp macam best jerk sebab sahur kat Concorde tuh....klasss uu

    ReplyDelete
  17. sahur pon mcm dh buka...hehe

    ReplyDelete
  18. harus terjah ni bila sahur nanti !! boleh la kita buat gathering lepak2 kat sana

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D