Food & Travel

25 July 2012

Hatten Melaka


Sebelum posa hari tuh ada pi jenjalan sempena birthday hubby. Ngam2 plak hubby baru balik ostesen. Kiranya nak pi melaka ni ala2 surprise la untuk dia. Kenapa melaka? Sebab itu je yang dekat ye dak? So jepot dia di klia and terus ke Melaka.

Memule planning dengan Hatten Hotel nak buat suprise comel2an untuk hubby. Tapi disebabkan flight hubby late petang, aku cancel kan je la cake2 and tiup2 lilin bagai ni. Back to biasa :( Tak de rezeki disitu. Sorry sayang. Tapi dalam handbag aku dah siap2 present surprise untuk hubby. Ahaks.

Sebenarnya program aku will fetch dia tengahari, and ngam2 3pm sampai melaka. So minah2 Hatten ni will deco bilik sket2 and will surprise kan kami dengan cake berlilin segale. Cake dorang provide. 500g. Tapi dah last min hubby kene amik flight lewat petang. Habih tu camno? Kita merancang, ALLAH yg menentukan. So xde ape2 surprise utk itu melainkan hadiah yg aku sorok ni :)) Alhamdulillah.

Jom tengok hotel.



Sampai Hatten dalam pukol 1030PM. Late check in. And nak keluar dah tak larat. So buka la bekal seperti biasa.


Pulot and sambal tumis kesukaan hubby. Dia kalau dapat ni memang tak pandang kiri kanan. Memang dia diam lah. Aku plak bkn penggemar pulot. Tapi copot2 sikit tuh dah 1 kemestian. So untuk aku, tapau la sausage nuh. Kenyang ugak. Nak keluar tak larat. Lagipon ujan maha lebat plak masa tuh. Sedang elok. Lets zzzz..

Hatten Hotel Melaka
Betol2 opposite Dataran Pahlawan. Same building with Hatten Square.











Konsep Hatten Hotel ni sebijik macam Empire Hotel Subang. Meh click sini kalau nak tengok review Empire Hotel ku. Bilik yang besar dan ada 2 bahagian. Untuk santai ber sofa cleopatra sambil nonton tv sila ke sebelah. Manakala sebelah lagi khas untuk tidur. Tapi ada tv jugak kalau2 nak nonton. Yes ade 2 flat screen. Kelas kan? Tapi pada aku sebenarnya mcm wasting ada jugak. LOL. No point. Melainkan dressing table, wardrobe, kitchenette dia letak kat sebelah is OK. So kat tempat tidur tak mahu diganggu. Just like Empire. Letak tv jer dekat katil. But Hatten ni dia letak all merata2. Penyudahnya kami laki bini tak duduk pon kat sofa cleopatra tuh. Kalau more then 2 adults maybe. 


Hatten hotel ni memang betol2 baru bukak 3bln lepas. Sangat2 baru. Untuk pengenalan, diaorang ada buat promo yang gile murah la. Which is RM182 untuk weekdays and RM232 untuk weekend. Habis je promo ni katanya rate will be increase ke RM388++. 

Terus terang ku katakan untuk promo yes berbaloi. Tapi kalau harganya 388+ tuh memang aku takkan datang lagi la kot. Walaupon hotel baru tapi barang2nya tampak lama. Cat nya tak bersih. Furniture dia calar2 sket. And no slippers, no bathrobe. Baik pi The Majestic Melaka.. Meh tengok review sini

Tak salah kan aku banyak bunyik? Aku pengguna. 

Bila kami keluar, and allow untuk bersihkan bilik the next day. Segala cawan tak dibersihkan. Tea sachet tak berganti. Towel dorang replace ade yg tak cukop. So kena call kan?
Sepatutnya masa promo ni la dorang bagi service kau2 so nanti org akan bercerita sana sini pasal Hatten kan? Tooo bad! 


Malam tuh aku jenguk tingkap ngam2 swimming pool. Cayalah! Cantik! Memang awal2 aku dah google pool die syiok! So esoknya kami terjun yok.



Ok since hotel ni sangat2 baru, banyak la construction sana sini. Bising tuh ada. Tapi tak la annoyed sangat. Tak tau la guest lain. 

Cuba tengok pict2 view dari pool ni, tingkat2 atas semua masih under construction. Itu semua bilik2 special aka suite etc. Tapi boleh plak hotel ramai gila guest, facilities and all semua dibuka untuk guest tapi masih tungtang2 kat floor atas. Tak ke bahaya weh? Kat pool siap berhabuk2 lagi sebab dorang buat kerja kat atas tuh. Aku tak pakar la bab2 construction ni. Tapi bila difikir2kan memang menakotkan. Cemana boleh 'opening' tapi pembikinan masih dijalan kan. Bukan sikit2 bikin ye? Kalau dr lobby nak naik lift pon masih ade tangga diaorang punggah sana sini. Tak la kacau kita. Tapi nampak la dorang bekerja sana sini. 

Erk. Betul2 salah dorang ke aku yang paranoid lebih? ;p Eh tapi bahaya la..

Since promo ramai gila orang2 kita bawak anak2 kecik.. Mula2 pool kosong. Masuk petang naik penuh pool tuh. Guard tegur anak2 dan parents ber seluar pjg kat dalam tuh. Tapi memang tak lepas nak control ramai2. Diaorang terpaksa boo layan jerh. Ramai kot. So orang dah ramai, kami pon chowsin.






Food die sangat SEDAP. Kami order fave ku Cabonara 1 jerh. And share berdua. Sebabnya jap lagi nak ke Asam Pedas Claypot. ;p


Jom jengah breakfast! 








Ok bab breakfast dia aku puas hati. Sangat2 puas ati. Concept yang elegance, modern n exclusive. Semart la. And makanan dia sangat banyak. Berapa line dome dia susun untuk food. Dimsum bermacam2 jenis. Malay cuisine. Food, salad. Mees. Cake etc. Memang syiok. Dah ade dimsum tuh memang sungguh syiok la pada aku. Tu pon dah cukop. 

Breakfast Day 1
Breakfast Day 2
Yang tak sedap and tak habis : Nasi lemak, kuew tiau gorang and sausage. Lain settle. Alhamdulillah.


So ituh saje untuk kali ini. Oops sebelum terlupe..


Asam pedas claypot laksamana. Sekali lagi YUMMEH. Ada jumpa asam pedas hjh monah and asam pedas pokok besar. Betol2 depan dia jerh. Tapi takot nak rasa. Sebab google ramai kate tak berapa sedap and tengok pon orang memang takda kat kedai2 tuh (petang) kecuali asam pedas claypot ni. RAMAI. Kalau nak tau kat mana. Meh click sini

And sepanjang 3hari kami berhujung minggu disana, kami merayau di Dataran Pahlawan and Hatten Square(same floor with hotel) Mula2 ingat nak cuci mata. Sekali tengok Aussino mlk nak tutup kata nya so buat sale gile2. Duvet king sz dr Rm400-Rm500 turun jadi RM120 je. Mau tak menggile. Towel RM30. Bedsheet king RM55. Waduh. Tersasar jugek akhirnya kami. Heh.

So sekian dari tuan tanah


Selamat ulang tahun cinta. Eh byk hadiah dpt thn ni :)
Alhamdulillah

22 comments:

  1. wow!!! the hotel superb...

    tapi how come hah, baru bukak org dah manyak munyik.. hee

    ReplyDelete
  2. seronok nyer beb tgk pool dia!cantikkkk.....!!

    anyway happy birhtday to ur hubby! :)

    ReplyDelete
  3. uiksss pool nampak menarik. harga pun boleh try test kan tapi tang construction tueee huhuhu x bahya ke mandi pool tetiba tengggggg kalo habuk jer singgah atas kepala tak per.. huhuhu minta disimpangkan.... eh promo nie gaknya biler end? dah siap sepenuhnya mesti rege halal dah kan? i loveeee melaka... moment moment indah! wallaaaa weiiii

    ReplyDelete
  4. pool hatten ni best..bilik pun nampak cam luas and moden..

    ReplyDelete
  5. Alaa siann tp xper, yg penting ingatan tu btol tak? Hmm.. btol gak tu kalau harga promo okeh la nak g sane kalau condition dia camtu. Makanan? Alahhhhhh bulan-bulan pose ni lahhhh jugak nak tayang.. meleleh mak jemah! Akaka...
    My latest Entry :)
    JJCM: Day 4 Ramadhan 1433

    ReplyDelete
  6. kami pun ade pergi jugak sini bulan 5 ritu..so far, sangat puas hati..hotel n service mmg superb!Ann pun wat surprise birthday utk hasben dkt sini..hihihi..tp masa tu pool x bukak lagi..

    ReplyDelete
  7. nice post...swimming pool hotel ni menarik la...ala2 infinity pool

    ReplyDelete
  8. Happy Birthday to your hubby & tak bestnya hotel kalau service macam tu..by right service kena la tip top..sabar je la

    ReplyDelete
  9. happy birthday utk encik suami..!!!

    moga kalian berdua kekal gembira & bahagia..!!

    ReplyDelete
  10. Wow!Cantiknya deco kat hotel ni.

    ReplyDelete
  11. Alah kalau buat suprise msti comel takpela xde rezeki. Btw hotel nmpk lawa je u. Pool pn mcm best je wuhuu

    I plak kn kwn i awal2 dh ckp jgn pg asam pedas claypot tu. pening i tak tau nk try asam pedas mane haha

    ReplyDelete
  12. tq all :) rase nye promo ni still ON.

    cha : iyye ke? LOL. ok means nk kne rase gak ni yg lain2. mne la tau lg beshhh. :))

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Beb,

    Yaa Beb merancang tapi Tuhan yg deliver. Tapi tabik spring itu pulut nad sambal bilis!

    ReplyDelete
  14. amboi seronoknya...merata ko jah pergi...hehe

    ReplyDelete
  15. wah.. cntiknye.. nk pegi jgk..

    nnti approve me kt twitter ye.. ;)

    ReplyDelete
  16. happy belated birthday utk cinta ekau yo...semoga paanjang umur dan murah rezeki...amin...:)

    ReplyDelete
  17. tempat dia mmg nampak exclusive..mmg agak mahal tp berbaloi lah dpt harga promo tu hehehe..

    ReplyDelete
  18. Bulan depan Abe mau pi Melaka. Nanti sini juga duduk. Tima kaseh tuan tanah kasi idea juga mana mau berteduh dari ribut petir..

    ReplyDelete
  19. salam ramadhan ain..ehem yg tak menahan bag pink tu tak pernah tertinggal bila travel ek..wakaka..
    `hepi belated bezday` buat en.ain tu.. semuga berbahagia selama2nya..amin..

    ReplyDelete
  20. terharu.. tq all fr the wishe/doa..

    ReplyDelete
  21. salam ramadhan pren.....
    lama menghilang..... he3
    nape remy leh terplepas entry nie /?? he3
    nice deco hotel tu..... love the carpet..... yg kat depan life tu..... funky giler....

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D