Food & Travel

11 August 2012

Ikan Bakar Port Dickson


Lamenye tak on9. Cemana Ramadhan uols? Ramadhan ku alhamdulillah meriah cuma awal2 hari diduga sedikit tapi alhamdulillah semua nya kembali seperti sedia kala. 

Harap mak lebih kuat dan bersemangat untuk meraikan raya tahun ni. Di awal Ramadhan hari tu mak ku terjatuh di dapur dan mengakibatkan patah tulang pinggul. Age mak 65. Warded beberapa hari dan kami adik beradik bergilir2 jaga. Atas nasihat doktor mak kena bed rest dgn memakai lambar corset yang dibeli. So kena bed rest 3bulan kat rumah. Now mak semakin pulih walaupon baru je beberapa minggu, alhamdulillah. Tapi demi kesihatan, bed rest le sampai date yang ditetapkan. 

Sebelum Ramadhan kami sempat menjamu mata dan selera kat PD. Sejujur2nya aku yang memang pure anak N9 ni pon tak tahu lansung mana seafood best kat PD ni. Ada gak google2 medan ikan bakar yang diperkatakan tuh. Katanya mahal.. dan tak sedap. Ikhlas nih. Huhuhu. Itu yang tak pernah nak terai dolu2.

Awalmya tujuan kami ke PD untuk beli makanan anak2 bulus ku. Lepas selesai and otw balik, terbaca plak signboard 'medan ikan bakar'. Ler baru tahu kat situ rupanya. So lets. 




Aku mati2 la ingat kan medan2 ikan bakar ni sederet banyak2 macam bagan lalang and melaka. Sekali pergi tengok mcm restoren. Agak cantik dan kemas. Kate baru kan? And yang lagi kelakau rupa2nya medan ni ada 3 kedai jer. Tak la medan sangat rupanya. Ku fikirkan bersusun macam medan2 lain yang aku penah pegi.



2 gambar diatas adalah gambar salah 1 restaurant yang ada. Ni special sikit D'Terapung namanya. Punya la besar dia punya space. Atas bawah and semua tu lah D'Terapung punya. Aku penah baca review pasal kedai ni. Melampau mahal dan melampau tak best food nya. Sila google dan tengok foursquare. Tapi tak la berani aku nak cuba or nak komen. So kami hanya cuba kedai2 kecil yang tak terapung ni ;p


Persatuan Nelayan Kaw. PD. Napa aku pilih kedai ni. Napa tak pilih kedai yang lagi 1? Sebabnya udang dia sekilo RM70. Manakala udang kedai sebelah RM90. Tapi udang sebelah sedikit besar la dari kedai ni. Tapi tak berbaloi plak aku rasa. Kedai ni pon sedap2 size.


Dengan tahap kelaparan yang tinggi, kami sental pilih udang, sotong, ketam, ikan dan sayur. Nasib kerang kecik, kalau tak? Zass! Tapi perlu diingatkan la kedai ni tak boleh masak menu apa je yang korang nak. Tension jer aku dah pilih2 tapi tak boleh pulak masak apa yang aku nak. Butter prawn tak da :( so udang bakar,bole? Blasah la labu. Sotong goreng tepung. Ikan 3 rasa, and ketam sambal. Sayur plak kailan belacan.








Overall! Rasa tu ada. Tapi tak la wow. Pada aku boleh la di ulangi lagi nanti if malas nak ke Melaka. Yang sangat2 membantu adalah sos2 dia. Sos2 dia is thai sos and kicap. So boleh la membantu apa2 yang kurang. Tapi FRESH nye makanan2 ni tidak boleh disangkal. Sodap

 

SEE! Apa kesudahannya? Licin! Cuma sotong je kami tapau bawak balik. Tak larat nak habih kan. 

Ketam yang sederhana size 3ekor, Sotong 2 ekor besar 1 ekor sz biasa, Ikan sederhana besar, Udang sederhana besar yang agak byk. Bila siap masak, meja kami penuh. Orang semua pandang. Seperti biasa kami tak pernah endahkan. LOL! Total semua ni RM130. Sangat murah. Ada ketam tuuuuuu.. So adakah kami akan kesini lagi? Ye, rasanya. 

Nantikan n3 ku esok or lusa : Berbuka di Marche The Curve, Berbuka di oriental city park, Sahur di Asam Pedas Melaka, Sahur di Melting Pot Concorde.

Selamat berpuasa semua. Maaf lama sangat tak ber bw.

Lain2 review Port Dickson yg mungkin membantu:

9 comments:

  1. huh!!!! habis jugak....he3..... remy pun tak pernah sampai lagi kat tempat nie, walaupun selalu pi PD......

    tak sabar nak tunggu bsk for new yummy2......

    at last semoga mak FM cepoat sembuh dan sihat seperti selalu..... amin

    ReplyDelete
  2. tension masuk blog ni..semua food menggoncang imanku !!!

    ReplyDelete
  3. Aaa sedapnya. Rm130? Serius murah sebab ada ketam lagi. Ketam ambik brp ekor? Nak tryla nanti. Lama tak pg PD hehe

    Eh awk n9 kt mane hehe. Btw semoga mak u cepat sembuh ye :)

    ReplyDelete
  4. heavennya tgk makanan, pengsan! mcm berbapoi sgt 130 and ketam is my fav. my hubby suka sgt dtg blog u, coz u cerita very the detail balik mesia kitaorg dah berangan nak serbu kat mana haha sabojela...

    ReplyDelete
  5. assalam ain..semuga mak ain dah semakin sihat..amin..
    walaupun selalu kePD..mama belum sampai sini lagi..kalau kesana mama try makan kat sini..thanks atas info ni..

    ReplyDelete
  6. salu gak p pd tapi kat mana lokasi nie x pernah terjumpa plak... salu memang pening gak menjajau carik makan area PD nie...

    ReplyDelete
  7. prrgghhh... kasi meleleh je ni...

    kejam tak ajak kita...

    ReplyDelete
  8. me ada makan kat D Terapung. Erkkk me tak pegi lagi kot. Takut harganya...http://www.eznakhalili.com/2012/11/makan-time-dterapung-port-dickson.html

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D