Food & Travel

13 September 2012

Bumbu Desa


Actually makan kat Bumbu Desa ni masa berbuka pose kt KLCC hari tuh. Tapi basically bulan puasa or tak bulan puasa lebih kurang sama je apa yang di bentang kan. So meh cuci mata.

Dengar nama Bumbu Desa pon dah boleh agak kedai ni datangnya dari mana. Indonesia. Makanan hidang ala2 padang dan sunda. Order or lebih selesa tunjuk je apa yang anda mahu. Dan untuk berapa orang yang nak makan. Then dorang akan hidang kan untuk kita lauk2 yang uols tunjukkan tadi. Yup ready dah dimasak.





Rasa dan selera memang lebih kurang kita juga. Cuma dia lebih kekampungan and mesti la lbih sodap.







So apa yang kami order untuk hari tu? 


Tempe goreng


Ikan talapia goreng 


Ayam sambel


Pucuk ubi, kangkung belacan. Nasi putih 3. Air es jeruk 2.

Total harga nya RM130. Agak mahal. Sebab food dia biasa2 je. Aku lebih prefer Sari Ratu yang harga lebih kurang sama tapi serving dia lebih menarik dan portion yang besar. Bumbu Desa ni sikit. And es jeruk nya bukan la limau yang pure mcm di indonesia tuh. Rasanya mcm uols mintak fresh orange yang tawar2 tuh ;( very sad tau! Harap gue! Sari Ratu es jeruk die pure limau kecik2 indonesia tuh. Kalau uols penah pergi Indonesia or Thailand memang femes limau2 kecik manis nih. Ah rindu! And sangat frust bila sini tak serve 'es jeruk' yang sebetulnya.

Nanti akan ku cerita pengalaman ku di Sari Ratu pula. Gulai2 die pergh! Ok lapar! 


Become an Exclusive Member

With every purchase of RM50 and above, kita immediately entitle dapat jadi member.
Kelebihan kad ni dapat 10% discount setiap kali p makan sana. 20% discount during birthday month.


Outlets

Ada di Alamanda, The Curve, Festival City Mall, Suria KLCC, Mid Valley Megamall, 

KLCC contact no. 03-2161 3532 or 012-325 6586

21 comments:

  1. Same la cam Ayam Penyet AP, tak rasa pior dah huhuuu... kalau mahal cenggituh tapi makanan biasa2 konpem x pegi hehe...
    My latest Entry :)
    Jamuan Ghayer Opis Tahun Ni

    ReplyDelete
  2. Update sari ratu plissss.....!

    err...cantik header baru?jeles ai tauuuu :)

    ReplyDelete
  3. Macam tak berbaloi rasanya, sbb kalau menda yg uols makan tu mungkin dlm RM20 je kat kedai biasa...

    ReplyDelete
  4. mahu sari ratu jugak..!!


    gulp... 130..??
    mahal..

    ReplyDelete
  5. nnti updet sari ratu yek? gulai die sedap2 weh!

    btw 130 tuh mmg standard rse nye if mkn kat klcc tuh. lagi plak time berbuka. ikan talapia tuh je rm30. sbb besar jgk. yang lain2 tuh cenonit je portion die. pon mhl kn? masa tuh FULL dek org islam kita. ramai betol org2 islam kita kaya(syukur), sbb meja dorang penuh. meja ku sekadar ada je. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  6. kalo sedap tu baloi gak bayar memahal kan.. nanti belanja ekkk...

    ReplyDelete
  7. tak pernah try lagi kat bumbu desa walaupun selalu ke alamanda..... tapi dulu kat alamanda tu ada seri indah... pure masakan padang.... best sangat..... tapi sekarang dah takde.....
    kalau FM kata tak best... comfirm sampai bila2 pun remy tak pi...he3

    ReplyDelete
  8. ehem..mama pun diserang sawan masakan indon..hikk2x.. tak berbaloi kalau makanan tak setanding harganya..ain dah black list tak restoren ni?..hu2

    ReplyDelete
  9. sis mulan, jom!

    remy, ahhhahah jgn mcm tuh. cube rase, lain org lain kegemarannye :)

    mama : mmg sedap msakan indon ni.. mcm msakan kite jugek :) belom blacklist lgi ma.. tgk la cmne. hri tu xde tmpt lain so taram je le..

    ReplyDelete

  10. Bulan posa hri tu.. Dari Kuching mmg da niat buka posa here.Teringin sgt2.. Sampai2 tgk full,tempat lain pn full.. last2 duk tepi tangga, buka posa minum jus n mkn popcorn.

    Update Sari Ratu tu cepat2 ea =)

    ReplyDelete
  11. wow ada diskaun card lgi..menarik

    ReplyDelete
  12. Nice post. I went through the post I found it very informative and useful. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  13. Makanan semuanye sedap2..menyelerakan..~

    ReplyDelete
  14. Selalu sangat lalu Bumbu Desa dekat KLCC, tapi bila nak try makan. Orang semua berduyun-duyun beratur.

    Tahu tak, kita pernah makan Masakan Padang dekat Kampung Baru. Kedai dia simple giler (alaa... macam warung je) Tapi masakannya memang mantap. Makan dua orang baru RM25.00 je. Fuhhh.. jimat. Hehehe...

    ReplyDelete
  15. salam

    nampak sedap tempe goreng tu

    cite pasal es, dulu masa bapak meniaga kedai minum dtg cewek indon minta ees teller , terpinga bapak

    rupanya ABC hehehe
    kat sana panggil es teller ,nasib baik tak es teleng hehehe

    ReplyDelete
  16. I have seen a lot of blogs in blogspot. What purpose do they serve? Is it possible to make money through blogs. If yes how?.

    ReplyDelete
  17. last week aku pg Jakarta..kat bawah hotel de Bumbu Desa nih..xde lak terasa nak try sbb duk menggila ngan nasi padang...rugi plak rs tak try.. :(

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D