Food & Travel

05 October 2012

Golden Palm Tree - My 2nd visit


Ingat tak last week aku ada blog pasal plan tah nak kemana ku di sini. Sama ada The Dusun, The Majestic Melacca, or Golden Palm Tree. Finally kami laki bini +/- memilih untuk stay 3H2M di GPT buat kali ke 2.

Memang agak lama dah kot tak berjalan. Koje koje and koje jerh. So ada baiknya kami merayau di sekitar2 sban-kl untuk release kan senak benak di kepala nih. Paling senang pilih yang paling hampir dengan kami iaitu GPT. Ikot kan The Dusun lagi hampir. Tapi dah fikir masak2 baik la kami berehat di tempat yang ada semua berbanding nak berehat di tempat yang kena byk fikir itu ini ;p Sila ke n3 lama kalau2 nak tahu apa 'itu ini' yang aku maksud kan.

Jepot suami di airport kami terus ke sini. Memang terbaek la sebab dekat dgn klia and rumah aku if apa2 hal. Tak pening kepala nak berpenat drive sana sini. Betol2 kali ni kami mahu rehat. Rehat menggedik namanya. Macam la rumah tak leh rehat kan?!

Yang best nye GPT ni kalau uols datang awal dorang tak kesah n terus bagi kite check in awal. Dah tentu la tgk pada available room yang ada. Tapi mcm resort or hotel yang lain even room dah ready, dorang tetap tak bagi masuk. Kena jugak tunggu kat lobby pukol 3pm. BERKIRE!

Kalau nak tengok resort lebih dekat dan info lebih details sila click di entry GPT ku 9 bulan lepas  disini 

Terus terang aku kata kan visit aku kali ni memang berbeza dgn visit ku yg 1st 9 bulan lepas. Banyak beza, padahal baru je lagi. Tapi yang best nya kali ni bukan cuti sekolah or ada celebration apa2. Time orang bekerja aku pergi. So sangat tenang dan tak ramai sangat manusia. Boleh berendam di pool! Last time kami celebrate anniversary kami dengan cuti umum segala. So crowd n menyakitkan dengan keaadaan resort yang leceh (perlu buggy nak kemana2)


Sampai2 jer dah tentu lapar. Seperti biasa aku buka tapau untuk santapan kami berdua. Alhamdulillah suami kenyang.

The Villa Premium Traveler Villa


Kami memilih premier traveller villa. King size bed and kalau uols nak tahu yang mana ptvilla, ia terletak di tingkat atas antara villa2 tersebut. Beza dia bed and ceiling. Ceiling tinggi yang beratapkan rumbia. Betol ke rumbia? Blasah le. Ala2 lagi romantika dan feeling la. Siap dengan bau2 kampung gituh! More about room sila ke entry GPT lepas disini.
Bilik tak secantik dulu. Calar balar dah. And lampu banyak yang ade prob dengan bulb. Tah ape2 tah. Baru je lagik.


Dasyat x dasyat la shampoo n soap die dah bertukar bekas camni.

The Pool




Sambil2 berendam sempat jugek kami order food dari Bila2 restaurant. Lapo!

Bila Bila



Bila2 ni cafe/restaurant yang paling hampir dengan pool. Boleh je uols order food and drinks sambil mandi manda. Cuma cabana2 untuk melepak tepi2 pool tuh dah tak secantik dulu. Dulu ke? Baru 9bln lepas kot. Banyak la yang dah tak cantik. Dull. 




GPT Breakfast



yogurt pon xtau brand ape


Bfast nya sangat la menyedihkan. Beza sungguh dengan last time. Ibarat kami sarapan pagi di hotel tak ber star. Bukan la tak bersyukur, tapi tu lah dia. Uols fikir la sendiri. Main course die meehun and nasi lemak SAHAJA! Tah hapa2. Memang tak worth. Pasal dah berbayor 1 hal la tapi tuh boleh letak tepi, makan je lah apa yang ada, kan? Tapi paling tak leh belah is bangun pagi semata2 nak bfast, kalau tau food tah apa2 maunye aku tak bangun! Memang hari yang ke 3 kami tak bfast pon. TIDO lagi beh!

GPT Boutique







Last time tak masuk pon sini. Tak sempat. So kali ni kami sempat menjenguk. Tipu sangat la takat jenguk. Shopping plak kan? Sebab murah. Tak la murah menggila tapi murah la jugak. Hubby siap beli short pants tu 2 helai lagi. Sebab nya harga RM35 je each. FOS pon 1 dekat RM50. Ye dak? So ada size n kain best, sental je lah. Aku plak rembat beg basahan kaler zebra tuh. Beg2 besar camtu aku suka bawak baju2 kalau jalan dekat2. Memang aku collect kalau colorful2 tuh. Sangat useful. FM plak RM5-RM10. Naisss.

Other xtvt


Berhampiran lot parking guest ada xtvt baru yang aku notice. Go-cart! Sempat la aku tnya. RM20/5min untuk single and RM25 untuk berdua if tak silap. Ramai gak yang layan. Aku tak kose lah. Kalau mude mudi mahu je aku. Kang buat terkehel apa2 tuh, malas heh! So uols yang suke bab2 mencabar ni sile2 lah. As aku stated dalam entry lepas pon GPT ni memang banyak xtvt riadah. Lagi2 yang free tuh. So sila check it out uols!


                               Bila check out siap dorang bagi gift! Cheese bread. Sodap la gak!



Alhamdulillah

So itu jer lah pembentangan pendek dari ku kali ini. Kalau nak tau more info sila ke entry lepas eh? http://wonderfulretreats.blogspot.com/search/label/GoldenPalmTree 
Alhamdulillah 3H2M kami sangat fun, rileks dan berbaloi untuk melepaskan penat. Memang sangat2 rileks! Alhamdulillah.

Next entry akan ku ceritakan dinner di gerai seafood bagan lalang dan dinner kami di Perahu GPT bertemankan matahari terbenam yang sangat cantik sekaligus aku bersyukur ke atas segala2nya. 

Untuk entry perahu klik here ---> Perahu



16 comments:

  1. alhamdulillah...de rezeki tuk kali kedua...btw, nape ada yg kena cencored tuh... :)

    ReplyDelete
  2. x terkata sy tgk pics ni...best betul

    ReplyDelete
  3. FM.... best nyer..... remy yg dekat dgn situ pun tak merasa lagi.... tak mampu rasanya..... tapi thru... ada kenakwan ckp palm tree tu dah tak terurus cam dulu...... maklumlah...dah kena lenyak ngan ramai org....
    sedih kalau resort gah mcm tu cuma serve mee hoon ngan nasi lemak jer... mana western bfast .... bacon, toast dan yg lain.....

    tapi remy tertarik kat pic perahu tu..... cantik sangat...... peace and romantik......

    ps/ awat muka en hubby asyik kena sensor jer....he3

    ReplyDelete
  4. Amboi FM, die pon berseronok2 jugak kat sini....relax....mewah btl nampak tmpt nih..

    FM, i nak komen sket tp jgn marah eh.. nuffnang kat tepi tu, mcm kacau peadangan nak tengok gmbr2 yg cantik ni la.. pas tu nak baca pon mcm terhalang.. leh x, aleh tempat lain... he..he.. tu je.. jngn marah eh...:)

    ReplyDelete
  5. Cantiknya pemandangan u. Baru ingat nk consider pg sini tp dh u ckp makan sume tak best kene pikir balik hehe. Breakfastla paling penting kot klau duduk hotel kan

    ReplyDelete
  6. sesekali dah penat haruslah pergi bercuti for ketenangan kan...;)

    cantek2 gambar nyer...edit eh??

    ReplyDelete
  7. Awesomenya beb! Teringin nk cuti2 join u heh sebok jek

    ReplyDelete
  8. uols : tq and gmbr hubby di kabur kan sebb die pemalu ;p ha ah gmbr edit pekat kan kaler je :)

    Farikica : oo la hai,, iyye ke? punya la dh lame tapi tak tahu ;p thx bg tahu. sbb kat pc sndri nmpk ngam2 iklan tu kat tepi n x kaco n3. tq again. x marah la

    remy : tau xpe!!!!

    cha : pls stay jgn x stay. i compare sbb dulu harga dia double dr skarang. so mayb die cut cost sane sini skit but still comfortable utk stay n leisure. and xtvt die makin byk n sronok. buggy pon makin bersepah2 x mcm 1st time i pergi.. but bfast tu la sakit sket! xphm i! hihihihi

    ReplyDelete
  9. oh hooo...tempat ni lah salah satu tempat idaman nak menginap dgn laki kuuu..hehehehe...insya Allah if ade rezeki lepas ni mmg nak rembat la sini walaupun 1 mlm :)

    ReplyDelete
  10. I suka gi situe jugaks best! rajin u upload i yg 1st trip gi x upload2 lagi betul gila pemalas hahahaha insyaAllah repeat again soon :D

    ReplyDelete
  11. salam beb

    ingat nak pegi, pasal review dia kali ni so-so je, cancel heheheheheh

    ReplyDelete
  12. cantiknyer view kat sini...pernah lalu jer kat sini...

    ReplyDelete
  13. Cantiknye tempat ni..gambar2 pun sangat Cantik..

    ReplyDelete
  14. salam kenal...wah best blog ni byk tmpt vacation n food review...i like...

    baru je blk dr stay sini...you dh 2nd visit best tp i tk rs nk 2nd visit...actually plan nk ke avillion tp tk kesampaian lg..mayb next vacation...

    ReplyDelete
  15. bila bc entry u baru tringat psl shop kt luar tu..tk sempat singgah, kalo tk sure bli FM yg cantik2 tu...wah siap dpt free gift ek...

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D