Food & Travel

17 October 2012

Perahu, Bagan Lalang


Meh nak sambung cerita khas makan2 kami 3H2M di Golden Palm Tree tempoh hari. Kalau ada yang tertinggal or ada yang terlintas nak ngintai semula entry 2nd visit kami di GPT tuh mai lawat kat sini dan untuk 1st visited mai clik sini

Malam pertama kami duk pulun makan di Seaview Seafood, yang letaknya betol2 di tengah2 Bagan Lalang tuh. So tiada masalah sukar mencari makanan di BL. Memang banyak kedai dan gerai2 makan yang boleh disantap dengan harga yang 'pelbagai'. Rasa pon boleh la tahannnnn. Diantaranya HM Seafood, RM Serai dan yang paling latest adalah Seaview Seafood. So kalau korang nak tengok celoteh, complain dan pujian aku di kedai2 makan ni sila la klik nama2 kedai yang aku stated kan tuh.

Perahu

Dari 1st visit lagi hubby nak sangat dating kat Perahu nih. Tapi masa kami stay awal tahun dulu Perahu ni tutup sebab apa tah. Aku lupa. Memang tak dan nak pegi. Kami sempat makan di dalam GPT jer, ada la 2-3 restaurant masa tuh. Perahu ni memang sebahagian dari GPT, cuma lokasi dia jer di luar. Fyi, GPT ni ada 5 atau 6 restaurant yang hadoo. Banyak kan? Korang sebut jer lah apa saja, semua ada. Termasuk lah steamboat kesukaan ku. Cuma set dia macam tak berbaloi. Dah tuh hubby plak dari hari tuh nak Perahu, so lets try Perahu. Memang aku tak google pon Perahu ni cemana. Yang aku tahu hubby cakap tempat dia memang betul2 untuk surprise kan aku. Ok aku s u k a !

How to go there.
Dari bilik amik buggy service ke lobby. Dari lobi pulak amik another buggy or van ke Perahu. Kawasan luar dia tak la jauh mana. Tapi walking distance berair gak la ketiak. Ahaks.


Sampai2 je die greet la, membebel sket2 duk cite ape tah aku malas nak dengo. Aku lagi suka cuci mate. Tapi masa ni kami dari awal dah buat reservation dari bilik kami tau. And pilih seat nak yang mana. Tuh semua kerja hubby ku. So for those yang plan nak dating tapi bukan in house guest, sila call GPT dulu and buat reservation yek? Memang dorang welcome orang luar, sebab tuh dia letak Perahu ni luar sikit dari GPT. So orang luar boleh excess tanpa menganggu ketenteraman in house guest.


Selepas kami masuk melalui pintu yang tak berapa nak gerbang tadi. Rupanya2 nya ada 2 lagi restaurant di dalam kawasan nih.


Duk meniti laluan tuh kami pon menjamah mata skali tengok2 restaurant lain. Katanya Stimbot ni full book utk malam ni. Ada comp apa tah buat dinner. Sebaik aku tak mengharap kan stimbot. Kalau tak.. ferust!


Masa lalu awal2 tadi leka lagi lah tengok2 restaurant yang lain, tak la berapa nak excited. Sekali sampai ke sini baru nampak clear laut dengan sunsetnya and aku mula macam kanak2 retarded! C A N T I K nya ya ALLAH. Laki aku lagi sengih sepanjang. Suka dia buat aku terkinja2. Alhamdulillah. Surprise tak hengatttttt.. (Unexpected! Ku ingat kan Perahu ni restaurant ber air cond mcm biasa2 jer)


Tang lalu sini dah slow dah retardednye. Sebab dah nak sampai and staff ramai menunggu nak greet kami. So control la sket. Badan dah la beso bapak. Terkinje2 x comel lansung!


Korang boleh expect la nape gambo senget2. Excited, bersyukur, gumbira, hiba, terharu, kasih syg, sinetron semua ada. Tapi sempat gak la bergambo untuk tatapan blog aku nih. Sok2 boleh senyum berdua tengok balik, insyaAllah.


Oooo baru aku tau kenapa nak kene set seat. Ade yang luar dan dalam. So nak romantika d amore surely la kat luar kan?


Macamni la ropanya Restaurant Perahu sikit sebanyak yang dapat aku snap kan utk uols. Santai habis!



Kami pilih betul2 meja di tengah2. 


Tu dia pandangan resort dari Perahu.


Kebiasaan gmbr kami sorang2, susah berdua sbb mls nk mtk tlg org snap.


Tapi alhamdulillah, ada jer yang rajin snap kan. Tapi biarlah untuk tatapan kami berdua gambar berdua itu :)



MasyaAllah.. Cantik. Nyaman. Alhamdulillah.


Dah puas kami bergambar sakan, baru lah terhegeh2 nak tengok food. Memang lah, mana boleh lepaskan peluang nak tengok sunset tuh. Suka sangat tengok sunset. Tak sure kenapa.. Paling cantikkk! Jom mkn..


Hurmm laki aku memang taknak kalah, di sauk nya lobster paling besar kat dalam tuh. Gasak. Aku plak mencandat sutun untuk dibakar. Tapi aku amik sekor je. Sebabnya sutun dia besaq and nak perabih sekoq ikan lagi.. Syahdu....


Tuhdia si jelita ni dah mai. Sweet sangat. 


Cheesy habis! Fresh sangat2!


Lobster bakar with cheese


Siakap Sambal. Pon juicy n fresh.


Sotong Bakar 

Pelbagai sos.

Memula ingatkan nak ratah2 jer, tetapi! memandangkan staff2 kat sana rekemen macam2 kami pon apa lagi, selagi idea dia bernas kami pon ye kan je lah. Kami siap amik nasi putih dan sayur campur. Kelakar! Meja kiri kanan semua ala kadar jer food. Ala2 dating. Bercinta la katakan. Kami ni bercinta jugak, tapi havoc dah kahwin ni lain macam. So selamber lah order dah bukan macam candle light dinner. Macam kat kedai tomyam keluarga kami buat. And fyi staff sana sangat friendly and sweet. So kami tak perlu protokol lansung. Enjoy and fun! Alhamdulillah.


Terbenam je matahari, hujan pon mula turun. Kami dipindahkan ke dalam. Ada couple kebal kat luar tuh tak nak beralih. Dia beromantika kat luar tuh dalam hujan renyai. Aku and hubby bantai gelak. Tak seksi lansung. Seksa aku tengok. Tapi berbaloi la. Dia masih mengekalkan kedudukannya sampai kesudah! Mcm2 hal. Dtg dari jauh agaknya. lol.


Magic kan? Settle!


Last kami order dessert. Aku pon lupe apekenama nya nih. Coconut base lah. Oh ya, kami order drinks se jug tea o ais RM10. Berbaloi. And alhamdulillah kat sini tak la mahal mana. Alhamdulillah. Lega gak la aku tengok bill. Tak la juling. Kira kenyang lagi perut aku dari perut cash register tuh la yang pasti. 

Lepas kenyang, kami terus beredar ke dalam, maghrib pon dah nak habis. Dating punya pasal plak nanti kan? Sebelum tuh sempat plak hubby jumpa kawan nya di Stimbot tadi. Rupanya comp member dia yang ada dinner kat situ. Sempat berbual2 kejap. Dan chiou. Alhamdulillah

Berapa total yang kami makan ni?

Kali ni tak mau la tunjuk bill. Aku tak sure tunjuk bill tuh perlu ke tak perlu. Cam berlagak tahap cipan pon ada. Tapi cam membantu pon ada. Sbab aku kalau google tak dapat info detail(harga) pon panas jugak hati ni. Tapi apa2 pon aku cuba la mana yang dan yek? OVERALL rasa dia memang 5star. SEDAP. Itu part rasa. Part Serving dia plak dari segala food and air also FRESH gile. 5star jugak. Nasi dia pon beras wangi. And total charge below dari apa aku expect. Aku ingat mahal menggile. Alhamdulillah. sangat sangat sangat murah dari apa yang aku dah balun.

Tempat cantik, selesa, makan sedap sgt2, lobster besar bapak, staff friendly and very helpful, skali bill sampai sebegitu rupa. Memang aku akan ulangi lagi kalau ada rezeki. InsyaAllah. 

Sebagai hint : Kami juga ada order Mix Vege pada harga RM8. Dan sotong bakar (spt gambar diatas) berharga RM9 siap masak! Rasanya anda semua dah boleh kira-kira kot berapa total amount yg dikenakan di Perahu ini. Rasanya kailan ikan masin di gerai tak siap sebelah perahu tuh pon dah charge kami RM6. X banyak beza tapi layanan dan tempat nya sangat lah berbeza! Heh

**Nak tahu the total price? Tanya kat https://www.facebook.com/wonderfulretreat :)

38 comments:

  1. Cantik betul permandangan dari atas perahu ni sambil menikmati makanan yg lazat2,saya kalau ke pantai tu lepak2 di pantai bawah perahu tu tunggu sunset tapi belum dpt yg best lagi.

    ReplyDelete
  2. woahhhh besau gila lobster hang. such a nice place.

    ReplyDelete
  3. Thomas : X sbr nk tgk ur shots. Mesti ctk.

    Adik : Memang! Sodappp..

    ReplyDelete
  4. Laaa.....baru nak tau bil nyer....maklumlah cik lobster tuh...

    lobster ngan cheese....memang sodap..masih terbayang ghasonyo maso ese makan kat sandakan dodulu....

    harus terjah ni...bilo tuh tak tau la lai....

    ReplyDelete
  5. tempat yang best untuk dating nih...dapat tengok sunset sambil makan lobster, gabungan yang cukup sempurna :)

    ReplyDelete
  6. cantik bagan lalang sekarang ..bebrapa kali juga pergi ..dapat kalahkan kecantikan pantai morib yg lagi lama kewujudan nya ..
    psl bill tu ..
    suka tengok sbb boleh buat comparison dgn tempat lain klu makanan setaraf dgn nya ..
    agaknya brapa harga makanan mcm tu klu makan kt sekincan ikan bakar ..
    hu..hu...

    ReplyDelete
  7. wah.....romantika di amor sungguh fm..... lobster thermidor kut namanya...... remy pernah rasa...... memang sedap.... sayes ckp... place memang sweet sangat..... apatah lagi dgn sunset yg menawan.......rege tu sebab dia perahu kut.....kalau dia kapal layar atau boat mungkin lagi mahal....he3

    ReplyDelete
  8. k.yong : x la maha bona doh..
    orga : agree!
    bro aby : jengjengjeng! hehehe
    remy : ok thx sbb bg info nme lobster! tera la remy. lol itu la sbb perahu kot.. hhahaha

    ReplyDelete
  9. LOBSTER CHEESY dah lama menjadi idaman!!!aaarrgghh...kat area kl ni kat mane yg ko tau mane nak cari babe??hehehehe...kalah org mengidam plak aku nih!

    ReplyDelete
  10. woww...nice place and great view, dan food pun nampak menerujakan..kasi idea utk beromantika ni..:)

    ReplyDelete
  11. salam kenal. singgah sini terus follow. kalu tak keberatan, jom singgah umh saya jugak.

    syantek2 gambar... i like!

    ReplyDelete
  12. suka mkn seafood kat bagan lalang...lobster tu perghhh besar punya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agk2 bajet brape ek mkn kat situ

      Delete
    2. Agk2 brape bajet mkn kat situ

      Delete
  13. saya pernah gak try kat sini...cam sedih jer..layanan ntah pape2. Nak tunggu setiap satu makanan sampai cam seksa..tunggu bill dan balance duitpun seksa. Yang boleh puji cuma 1 jer..apple pai sedap!!! rasanya saya spent lebih kurang 3 jam kat situ sbb kelamaan menunggu seperti dinyatakan..hahahaha. Papepun u ngn wife sangat2 untung la. Saya boleh agak u nyer bill cecah 400 - 500 hinggit.. :)

    ReplyDelete
  14. Aisehmen! Tingat tempat bercinta dulu agaga! (Belah encik somiku orang Klang so takdok tpt lain le nak gi taim bercintun dulu agaga) Tempat ni mmg sesuai unt celebrate. Haritu pun dpt pegi sbb hubby (masa tu tunang la kan heehe) wat surprise besday makan kat situ so tak tau la bape berabes. Makan memang cam tak hengat donia! Ahaks!
    My latest Entry :)
    Tips nak buat kabinet dapor

    ReplyDelete
  15. cantik sangat pemandangan kat sini...desert tu kemain sedap terliur sangat...

    ReplyDelete
  16. mrs eady : 5! suke mkn.

    ann : yes i know, uols pon suke deting2 kn? sile terjah.

    NM02 : done support u back :)

    Qaseh : org die pon besarrrr pnya :p

    zila : =/- half dari total yg awk bg tuh..

    deeb : kene repeat blk tu ko. dlu tunang kn? skarang perantin bru ;p

    ReplyDelete
  17. MASYALLAHHH dearrrr..best nyaaa.. verangan akak kejap.. the place superb lahh. really..

    tang food tu i ok je kalau u letak bill. dont care about others. apa yg u nak buat kat situ adalah sharing. at least people will know the budget. org nak kata kita menunjuk, dia punya pasal. duit kita. kalau tka suka, jangan comment or jangan baca. heee..betul kann..

    ReplyDelete
  18. ni yg tak tahan tengok lobster & cheese tu...!!!!! noti ya tak ajak kita jugak... babap kang..

    ReplyDelete
  19. wuiyooooo best gila beb! pastu takde laa mahal sangat kan. tempat dia sangat lah cantik. nak pegi prehoneymoon sini pun mcm best.

    ReplyDelete
  20. cantik..romantik sangatttt...!!


    menggoda sgt tau lobster tu..suka tau dia.. haih..

    kalo tgk hrga2 tu, mcm oke je..

    ReplyDelete
  21. cantiknya pemandangan kat sana.mkan pun nampak sedap jea ni.

    ReplyDelete
  22. Terliur nye tgk lobster tuu..4 hr 4 mlm tokleh tido tringat lobster..leh ke bitau total bil kat email kitew hew hew hew sitisalwani262(at)gmail.com kalo tak keberatanla ye ;)

    ReplyDelete
  23. I will bookmark your blog and have my kids check up here frequently. I'm very certain they will understand lots of new stuff here than anybody else.

    ReplyDelete
  24. hbby n wife ni comel, geram, rasa nak cubit2. kalau ada peluang i nk ikut la uols dating2 mcm ni :P

    ReplyDelete
  25. ehem..sori lambat mai sini..hanya ucapan `MEMANG ROMANTIKA D`AMOR` !!..suka mama tengok keromantikan ain & roomate` disenja nan merah..mama tak sampai situ lagi..hu2x..

    ReplyDelete
  26. wow... bestnya dapat makan2 dating tepi laut

    ReplyDelete
  27. wow..cantiknye tempat nie...
    suka tgk gambar² ni..cantik²..
    tergoda tgk lobster tu..sedapnye..

    ReplyDelete
  28. wow..cantiknye tempat nie...
    suka tgk gambar² ni..cantik²..
    tergoda tgk lobster tu..sedapnye..

    ReplyDelete
  29. cantiknya view!!

    sedapnya makanan!!!

    ReplyDelete
  30. wow nice la view kat sano beb...terbaik...makanan2 nyer pun nmpk tip top...

    ReplyDelete
  31. sumpah cantik giler u dh la terliur tgk food dia. alahhh baru nk tau harga mahal ke tak haha tak mebantu la u. biarla org nk kata berlagak ke apa :p

    ReplyDelete
  32. salam

    cantik tempat tu dan tentu makanannya pun sedap

    ReplyDelete
  33. I am so much excited after reading your blog. Your blog is very much innovative and much helpful.

    ReplyDelete
  34. I agree dgn kak azian elias tu ok je ltk harga kalau ada komen ntahpape tu u tkyah le approve sng cite. Siyes lps bc ni i tergedik2 nk g sn ok! Syok abis, besnyaaaa beb

    ReplyDelete
  35. wah mmg romantik..nice view...lobster cheese sedapnye...pernah mkn yg sedap kt victoria station tp tkde la sebeso ni....

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D