Food & Travel

15 October 2012

Seaview Seafood, Bagan Lalang


Ni cerita makan2 dari entry Golden Palm Tree aku minggu2 yang lepas. 3H2M kat sana membuat kan aku rasa nak cuba semua seafood kat sana, bole? Huhuhuhu dasarrrrr haloba. Btw sebelum ni ada jugak seafood2 kat sana yang dah kami sental, diantaranya HM seafood dan RM Serai. Seaview Seafood kedai yang ke 3 kami cuba.

Di rekemen oleh sahabat suami ku, katenya sedap dari yang lain2 tuh. Memang sebelum ni pon ada hati nak berhenti makan kat sini tapi ramai nye lah manusia. Dah macam kenduri aku tengok khemah2 nya. So harus lah batal kan niat aku tuh. Alhamdulillah this time ada plak rezeki utk mencoba di Seaview Seafood nih.

Lepas maghrib kami cepat2 keluar dari bilik and ke sini.
Salah 1 tips utk pergi mana2 tanpa join the crowd heheheheh b4 maghrib siap2, masuk je magrib solat then terus cabut. Kalau lepas maghrib baru nak siap memang tak kan dan punya. Masa tuh semua orang keluar carik makan. So tips ni memang kami selalu guna pakai. Kalau tempat yang selalu penuh la. 


Kaan sudah ku katakan, siap ade khemah. Macam orang kenduri kahwin kalau semua seat penuh. Kereta siap menjalor2 kat depan2 tuh. Sedap beno gamaknya.


Tiada orang.


Tak cukop table luar, dalam pon ada table. Siap ada tv kat dalam nuh. Lebih selesa nampaknya. Tapi mcm kami suka lagi udara lua. Pergi makan mana pon kalau tak da aircond, baik duduk di luar. Lebih sejuk.


Seperti biasa pilih seat dulu, order air, nasi, sayur etc. Then baru serang seafood!


Menu dan harga
 (click for larger image)


Menu dan harga
 (click for larger image)


Fresh seafood yang terhidang. 


Ni dia rembatan kami. Ketam 2, sotong 2, udang beberapa ekor. 

Dengan pilihan2 masakan.


Ketam sambal yang sangat sedap.


Udang bakar bersambal 
(blakang udang tuh dia selit sambal)


Sotong tepung, sedap.


Kailan Ikan Masin


Sambal kicap yang zassssssss!


Kesemua hidangan kami.. Dari ini..


...menjadi ini. 
(suami suka ketam tapi tak reti kopek ketam!)

Selesai makan, selesai borak kami pon mahu pulang. Orang pon semakin ramai. Aku pon dah naik semak. Bila bill sampai aku pon juling tengok bill. Mahal plak aku rasa. Around RM130. Mahal x? Again kalau kat Umbai Melaka makan sampai tersandar 4orang baru RM200. Tapi tak pa lah, pengajaran. Sekurang2nya hati ni puas sebab orang rekemen, aku nak gak rasa kan? Sebab yang sebelum2 ni rasa tak sedap yang aku dapat kat Bagan Lalang nih. Harga dia pon lebih kurang ini jugak. Tapi tak ada ketam. Kali ni kami amik ketam, tapi tak ada ikan. Nasib baik SEDAP. So alhamdulillah lah.. 
Sebelum pulang bilik, sempat amik angin laut di tepi pantai..

19 comments:

  1. salam ain..wah selalu ain makan2 & berhoney2 kat sana..terliur pulak mama tgk pic.malam2 begini..ehem mama tak makan malam..kunun2nya `on diet`.. :)

    ReplyDelete
  2. salam beb..
    lebih kurang juga la ...
    aby klu nak makan kt tempat yg happening pasti solat magrib kt surau yg terdekat dgn tenmpat tu. habis solat terus mauk restauran .
    bill tk tunjuk?
    nak tau juga berapa RM dengan food mcm tu ..

    ReplyDelete
  3. Mama : Itu jer yang dekat nye ma. Hihi

    Bro aby : Harga ada state kat dalam n3 nih. Lebih kurang RM130.

    ReplyDelete
  4. rege kat bagan lalang nie memang mahal... kalau yg paling murah pun remy rasa kat senandung malam jer...... tapi tempat duduk pun susah nak cari.......

    ReplyDelete
  5. Beb...terluir nyer dgn ketam tuh!!!!!aarrgghhh..dah ar aku x reti masak ketamm..aduyaiii....laparrr....aarrghh...terliur!!

    ReplyDelete
  6. Sedapnye tgk ketam masak sambal tu..yummeh..~

    ReplyDelete
  7. Sekarang ni harga hasil tangkapan laut apa jenis pun memang mahal...

    Tapi kalau harga sebegitu utk dua orang dah macam makan kat hotel sbb mcm tak banyak mana pun u all makan...

    ReplyDelete
  8. It was a awe-inspiring post and it has a significant meaning and thanks for sharing the information.Would love to read your next post too……

    ReplyDelete
  9. Hai sis! mak aiii. mahai nya! serious mahal. heheheh lapar memandang. yum yum ^.^

    ReplyDelete
  10. Remy : Ok klu kesana nk cuba lg!

    Mrs Eady : Masak je mcm ko msk ayam berlada, beza dia aym dh digoreng dlu kn? Tumis jerh n msuk kn cili. oyster sos segale. jdi le die nnti. sll hantam keromo aku ni menjadikk.. tp kne kretip. (org kuat mkn mmg kretip bab2 msk!aku le tuh)

    lily : kaaaaaaaaaaaan? lapo

    Mie : itu le pasalnye.. klu tersandar ok la berbaloi. btw kat melaka masih ade murah2 mknn laut

    amir : adik! sila berjalan2 dan celebrate ur partly freedom ;p

    ReplyDelete
  11. bagan lalang ni selain dari tempat makan sea food yg femes,, tempat dating gak ni. teringat zaman U dulu, nk dating sakan, pilih bagan lalang konon nk makan sea food, masing2 xde duit, budget lari, last2 order kea teow goreng je. hahaha

    ReplyDelete
  12. aku pong rasa mahal masa last makan ritu, tapi jauh-jauh datang, pejam mata jelah, huhu...

    ReplyDelete
  13. 2 orang makan 130...mahalnye..tapi kalau sedap xpelar....kalu xsedap...fuhh last da kot...

    terus lapar k tengok pic makanan u nie

    ReplyDelete
  14. ermm sedap2 semuanyer...tambah sotong tepung tu mengujakan betoi...

    ReplyDelete
  15. nampak sedap jea. boleh la pi ni.tak ade la jauh sgt dgn tempat nik

    ReplyDelete
  16. Salam Beb, terima kasih singgah blog msp
    Saya pun biasa ke Bagan lalang ni, tapi harganya sangat mahal... saya lagi suka ke Jeram Kuala Selangor

    ReplyDelete
  17. Tgk pun tau mcm sedap u. Mahal tp sedap takpela berbaloi jugak kan :)

    ReplyDelete
  18. sini pn pernah try...mhl gk rege tp food sedap gk..kitorang mkn dlm rm220++ utk 5dewasa 2kanak2 tp kitorang dh jumpa 1 restoran murah bangat kalo kt bagan lalang ..bole bc my entry

    http://mamatisya.blogspot.com/2012/06/restoran-bayu-malam-wak-lan-ikan-bakar.html

    mkn 12 dewasa 5 kanak2 baru rm 400++ nanti kalo u pegi lg try la kedai ni...kali ke-2 cuti2 gold coast aritu kitorang repeat sini lg 2dewasa 1 kanak2 rm 100

    ReplyDelete
  19. menu kami smlm di seaview utk 9 dewasa 4 kanak2

    siakap 3 rasa
    jenahak stim halia limau
    sotong crispy 4 ekor
    udang butter 600gram
    ketam sambal 8ekor
    kailan ikan masin 1 pinggan
    tomyam campur 2 mangkuk
    air buah 2 jug ( fresh oren n kedondong asam boi)

    total : RM320

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D