Food & Travel

29 November 2012

Kuala Terengganu 2012



Since hari ni kes ostesen aku habis awal, aku dan la nak meng n3 kan blog utk hari ni. Alhamdulillah 4 malam di Kuala Terengganu telah pon berlalu. Selesai kewajipan dunia dan insyaAllah akhirat (tapi xsempurna). Lega sungguh kalau kerja dah habis. Seperti yang aku kata kan dalam n3 tempoh hari, aku kene ostesen 4malam bekerja dan 4malam bercuti, menyelam sambil minum air. Dimana? Di Terengganu jah. Sikit sebanyak kami dah tau KT ni sebabnya dah kali ke 2 kami kesini atas urusan kerja. Last year pon ada. Menginap jugak di hotel yang sama. Iaitu di Tanjung Vista, Kuala Terengganu.

Before sampai KT moh nak selit2 cita kt KLIA dulu.
Tambang promo KL-TGG Return RM 286


Punya la besar banyak luggage kami bwk! Pg negara org bawak backpack seketul. Melangkau setapak negeri sendiri berbag2 dibawak. Huhuhu. Nak pergi keje la katakan, 8mlm plak tuh. Kena la byk baju, ye dak? 


Flight kami pukul 245pm, ni gara2 dari pagi duk ikat perut je. Selalu kami mesti jamah sesuatu, tah mcm mana banyak sangat urusan pagi2. Tu la semalam ke Pavilion lagik. Adan uke! Kami bz menguruskan 2+3 anak2 bulus di rumah dan bawak dorang ke hotel tika ketiadaan kami. Macam anak2 kan? Hamba Allah jugak tuh walaupon ber meow. So makan la dlu kat boarding area, Jonker Walk asam pedas. Boleh tahan sedap!


Oh jakun MAS dah buat mcm ni. Kosi bapak luas!

Kurang dari sejam, alhamdulillah selamat sampai. Terus amik cab. Perjalanan dari Airport ke Hotel lebih kurang 30minit dengan charge RM25. 

Hotel Tanjong Vista







Hotel yang simple. Berhampiran dengan pelbagai kemudahan. Boleh jalan kaki je ke Pantai Batu Buruk, kedai2 makan, 7e, bank, tutti fruitti, secret receipe, sushi and ke Pasar Payang, tapi kalau ke pasar payang jauh sikit walaupon 1 jalan. So kena la amik cab. Untuk hotel ni if tak silap charge 1 malam RM100+ Dengan tv astro, WiFi dan breakfast, Alhamdulillah. Selesa.

Seperti biasa, aku akan cerita sekali harung. Takda day1-day4 bagai. Aku betol2 bagi info sajo tempat2 yang aku menyinggah walaupon sambil bekerja nih. Yek?


Ini pandangan dari Tanjung Vista Hotel. Pantai yang cantik tapi tak banyak tarikan. Mungkin lautnya tak sesuai untuk beriadah. So kena menapak jauh sikit ke Pantai Batu Buruk.

Pantai Batu Buruk

Pantai Batu Buruk ni pon dah 2nd time kami mai. Last year kami pergi siap jalan kaki and sakit2 badan. Gedik kan? Tapi this year aku sikit pon tak berpeluh, apatah lagi nak rasa lenguh. Alhamdulillah. Tak la jauh mana. Tapi untuk nak pergi membela lemak mesti la rasa 500m tuh jauh. Cukop jauh bagi aku ni. LOL! Tapi kali ni alhamdulillah la. Mungkin this year pakai fitflop kot. Before pakai crocs. Info ni weh! Bkn poyo semata. Beli la fitflop!




Seperti tahun lepas, benda tak banyak berubah, kecuali atv ni dorang baru letak. Tak sure berapa depa charge.




Sepanjang pantai ramai manusia. And ramai la peniaga. Macam2 hasil yang depa jual. Seronok if bawak family macam ni. Aku suka. Mula la teringat mak abah kat rumah. Huhuhuhuhu. Eh siap ada A&W kat tepi pantai tau? Ko hadee?


Sepanjang jalan kami sebenarnya menuju kesini. Lapa. Foodcourt seafood celup tepung. Yeay!





Ape yang kami bedal? Sotong sekoq besaq gila, frozen food yang lain2. Segala balls lah kami amik. Total charge RM29. Murah!




Masjid Tengku Tengah Zaharah - Masjid Terapung

Alhamdulillah terlaksana jugak niat aku nak kesini. Last time tak dan nak kesini.





Cuma kami sempat ke Masjid Kristal pada tahun 2011.

Medan Ikan Bakar
Rekemen gile2. 

Terletak betul2 di bawah jambatan yang berhampiran Masjid Terapung nih. Memang sebelum ni ada baca makan2 spot yang best. Ni salah 1 kedai ikan bakar yang terbaik di KT.










Betol2 bwh jalan raya/jambatan




Hasil rembatan kami memang meluap2. Ketam 2ekor, ikan kerapu bakar, sotong tepung 2ekor, tomyam, kailan ikan masin, telor dadar, nasi putih 2 RM90. Murah gila dan sedap! If nak dibezakan dgn santapan aku di lain2 tempat di sekitar N9, KL and Selangor ini murah ye! Alhamdulillah. kami kenyang..


Pasar Payang -kaki 5

Memang kawasan2 luar je kami pergi. Sebabnya last year aku dah jelajah segala pelusuk dalam pasar tuh. Teringat zaman kanak2 mak abah bawak. (Kalau la mereka mampu untuk bergerak mcm dulu, memang tak kan aku tinggalkan dorang mcm sekarang ni :( semoga mak dan abah diberi kekuatan olehNYA).

Lagipon kami bukan hantu2 batik segala nih. Tak pandai aku!

So apa ada kat kaki2 5 pasar payang? Memang niat besar aku kesini adalah ini!




Musang King kat sban/kl kan mahal? Aku ni plak gila durian bermusim. So tak la aku nak hadap sangat kalau kat ss2 tuh. Penah la dulu zaman2 muda hadap kat situ. Tapi la ni dah kureng. Mungkin sebab mahal kot. Tapi kat sini gila babun murah. RM10-RM12 sekilo. Itu belum tawar menawar lagik. Aku kesian plak if nak tawar. Melampau. Kang balik pakai spender acik tuh. Dah la kopik segala untuk kami. Bagi air basuh tangan bagai. So kami makan 3 bijik. LOL. Ye 3 bijik besar2. Total RM35 tak tawar! Rasa nak berjabat tangan dgn acik tuh, tanda PUAS!


Pusing2 amik gambar sekali budak ni panggil aku.

'kak tangkap sini kak, tangkap sini'

erm amik la dik. laku la gmbr ko kat blog aku ni. tapi tah ade tah tidak org nak nengok.



Dah alang2 semua ada kat luar ni. Aku pon borong la kopok itu ini sikit untuk keluarga kat rumah.



Pandangan luar dan kaki lima Pasar Payang 


Opposite pasar payang. Singgah la kejap beli barang untuk mak.



Bila aku cekak pinggang tu namanya aku dah 'pusing'. Ini kena tawar sakan ni. Kalau tak tawar aku plak balik dengan spenda kang. 


Nasi Arab Al Edrus
Landmark : Roundabout Batu Bersurat (arah ke Pantai Bt Buruk)

Ni pon diantara nasi arab yang best. Kami ask Ayah Loh(taxi kami dr tahun lepas) bawak kami kesini. Tak jauh dari Hotel rupanya. Tapi bersengkang ketiak la kalau nak bejalan kaki. Tak la dekat beno!










Overall ok la nasi arab ni. Mungkin ni 1st time aku cuba nasi arab lain dari Nasi Arab Damsyik yang femes kat Seremban tuh. LOL. Jakun kan. Aku cam pelik la napa ada pelbagai kuah cenggini. Sambal tu ok lagik. Siap ada dal n sup. But semua kuah2 tuh sedap. Lemak dan cukop rasa. Tapi bila campur semua kuah kat nasi aku dah terasa mcm Nasi kosong dgn sup ayam la plak. Huhuhuhu. Dah semua berempah. Bila campur jadi 0. Tapi kambing dia sedap! 1st time aku rasa mcm ni. Aku tau kat luar sana banyak yang cam gini. Sedap la. Cuma aku yang tak biasa. So overall aku rekemen. Memula kami datang tak ramai. Naik ke malam buta makin ramai yang datang makan dan tapau.

Masa 1st pergi tak la explore semua. Tp this time merayau dibawa Ayah Loh (taxi) di serata KT ni, baru la tahu KT x ada cinema, x ada mall2 besar. Apa korang buat weh memalam? Klu kelantan ade gak KB mall. Jadi je aku kalau KB mall tuh. Tapi yang penting memang sunyi and aman la KT. 7PM org semua masuk rumah. Sunyi jalan raya. Kol 8-830pm org ramai semula dalam town. Alhamdulillah. And chinese2 dia yg stylo2 pon cakap Ganu. Coolio! Kelantan dah biasa dengar, tpi Ganu cam 1st time dgr chinese dorang ckp Ganu. Makanan pon murah2. How i wish i can borong all the best food. Lekor especially! Disebabkan nak ke Dungun plak, nnti lekor ku busuk di tgh jalan. Eh Dungun ada apa?

Alhamdulillah 4malam berjalan dengan lancar nya. Kami akan checkout dan akan ke Dungun pula untuk bercuti, insyaAllah. Berehat sebentar dari kirja. Nanti kan n3 Dungun ku.

Taxi dari KT ke Dungun RM90 - RM100 yang memakan masak sejam, sejam lebih.

Untuk pertanyaan sila ke www.facebook.com/wonderfulretreat (promotttttt bahekkk)



Review lain yang mungkin membantu;-
Dungun - Tg Jara Resort - Rantau Abang - Pantai Kelulut - Pasar Payang
Kuala Terengganu - Pasar Payang - Pantai Bt Buruk - Hotel Tg Vista - Masjid Kristal

27 comments:

  1. subhanallah cantiknya laut biru je. ah best ada byk jual makanan tu yg heaven tu muahaha

    masjid kristal tu cantiknya

    i tak pernah sampai terengganu lg. last pergi masa kecik tu pun rumah sedara haha

    ReplyDelete
  2. CHA! same la kte last pg mse kck2. jln2. lepas tuh dah bsr, remaja segala x nk dah ikot fmly bejalan. suke lgi tggl rumah kn? ;p so dah tua bangka ni baru la gayat blk i if pg. huhuhuhu..

    ReplyDelete
  3. ammboiii meriahnye jalannn2ns ganu kiter tuuuu.. ehhHHee, wak bukan org trengganu tapii..

    ReplyDelete
  4. Memang terbaik Beb punya promosi. Rasanya nak ke sana masa cuti TBC tahun depan...

    ReplyDelete
  5. aritu jln2 ganu-kelate xg pasar payang(rugi2) dan xtau psl medan ikan bakar tu..ok...kene mark tmpt2 ni..

    ReplyDelete
  6. suka dengan cara penceritaan.

    ReplyDelete
  7. wak : wak ni suke la suspen2! cet

    bro mie : hahahahhaa sila2

    Ann : rekemennnn gilers2!

    pb : suka??? aku bace balik dah mcm penulisan hindu dah. xpandai nak mengolah. main lentung sajok!

    ReplyDelete
  8. Kakak last year-end ada menjelajah ke T'ganu. Seonok sebab rata-rata makanan sedap dan murah itu yg paling terasa..

    ReplyDelete
  9. Wah Beb...... sambil menyelam sambil minum air kolam ke??? gannu best. Dah lama tak gi pasar payang, dulu masa praktikal... sewa rumah tepi pasar payang tu jer... tiap2 ari makan kat situ

    ReplyDelete
  10. aritu outstation johor naik flight pn ada screen video tu ..kiranye tk smua flight MAS lg diorang ada cz aritu p ganu dpt flight biasa yg tkde screen video tu..hehehe

    kita dlu stay kt primula...not bad gk hotel ni ye...kita mkn segala yg celop tepung kt area pantai teluk ketapang...cantik tul view masjid terapung tk sempat singgah

    ReplyDelete
  11. waa terasa nak gi teranung skarang jugak....semuanyer best pantai best makanannyer nyer pun sedap...saya kalo gi tranung mesti boorong kropok lekor...

    ReplyDelete
  12. ya allah...jelas dan nyata akak ko ni x pernah sampai KT lagi...masuk list tempat harus pegi tahun depan ni...

    ReplyDelete
  13. helooooooooooooo my fren rindu giler ko beb..mwahhhhhhhh smpi lebammmmmmmmm...giler ohsem laut biru tu beb..cantek view..hohohoho asal ko x riadah je kt situ miahahaha


    giler kentang murah dow..29 henget jo...

    tu satu lagi 90 henget jo..giler beb giler murahhhhhhhhh janji sedap n murah yo...

    agak2 bila ko nk bw aku g jalan2 ni beb..

    ReplyDelete
  14. Haritu penah pegi kat PBB tu memang kaya dengan makanan best hehe... (tingat la pulak kat sotong celup tepung itu! Huhuu..) Tapi mmgkan? Malam aje cam dah takde aktiviti kat sana. Sungguh memelikkan. BTW, haritu kite on d way g Saujana Utama, singgah beli MusangKing kat tepi jalan tu RM8 sekilo beb!
    My latest Entry :)
    Resepi: Durian Crepe

    ReplyDelete
  15. ya allah best nyer babe!!!!!aku tak pernah sampai terengganu lagi niii..terus rasa nak pegi!!

    ReplyDelete
  16. bestnyaa gi terengganu. lama sangat ni i tka gi terengganu. last dha tak ingat bila dah. haish.. vacation dalam mesia pun best juga kan. takyah nak gi jauh2

    ReplyDelete
  17. huwaaaaaaa... awat tak turun kerteh..??? 100km je lagi tu... kalo drive banyak lagi gerai best2 tepi jalan tau..

    ReplyDelete
  18. nanti email address ya.. ada gift kecik sbb try jawab aritu.. check my blog..

    ReplyDelete
  19. amboi...bestla,sambil kerja sambil berjalan. aku pun nak keje camni jugaklah nanti, hehe...cantik gambar masjid terapung tu beb, macam cermin nampak.

    p/s:wife aku cakap, handbag biru hang tu cantik. adey~ tak pasal-pasal nanti aku pun kena pakai spenda jugak, ahaha..

    ReplyDelete
  20. salam FM

    last week mak itam mengajak pi KT , tapi kerana keje melambak , terpaksa tangguh ke suatu hari yg indah hehe

    minggu dpn pun ada jemputan kawin kat kemamam , tapi tak dapat bapak pegi krn kami dah terbang ke awan biru masa tu pi honeymoon untuk 2-3 minggu hehehe

    how's TJR

    ReplyDelete
  21. best nyer..... jenjalan cari penyu...remy tak pernah sampai sana lagi...harap2 bila berkesempatan nanti...blog FM jadi rujukan...... he3

    ReplyDelete
  22. KZ : agree!

    MP : perghh gile best. mmg xde koje lain le..

    MT : ha dh dkt dgn primula la tuh

    Lizz : kali ni x dpt nk borong, sbb nye b4 blk nk ke dungun plak. x dan nk tapau. nti busuk.

    AS : sile pg!

    L : ingt x nak mai sini dah beb!

    FD : umanghai!!! lagi murah

    mrs eady : nak kne pg la dah tuh.

    ZZ : mmg best tp tu lah, kdg2 mesia ni mahal sgt nk dbandingkan dgn thai n indon nye pcutian.

    mulan : wah. ape tuhh?

    orga : ahhahahaaha bodo weh! tp ok la shekali shekale.. kekekkeke.. ko nye camera gile pro, xkan hbag bini xlepas lalalallalla *mati la gue

    bapak : wsalam, syiok kt sini tp kedekot net and food nk crik ssh! kami x drive. haiyok tebaraiii $$$.

    remy : sila2

    ReplyDelete
  23. beberapa kali ke Kuala Terengganu tapi sampai airport jer, sebab biasa nyer den ke Terengganu nih nak explore pulau2 jer...

    bila tengok entry ekau nih terasa lak nak explore KT...mcm menarik...food2 tuh pun nampak ohsem...

    ReplyDelete
  24. salam beb ..
    wlu lewat dapat juga aby buat reply.
    last aby gi K trengganu bulan june lepas ..
    anta anak bulus juga ..
    Entri yg sangat menarik ..
    klu aby buat entri mcm tu agak seminggu pun tk abis ..

    ReplyDelete
  25. assalam dear..lambat sikit lawat ain..blog lemau mcm tuan dia..ni dah ok tu yg baru sampai sini..amboi2..sambil menyelam minum air sekali ek..lamanya berhoney2 kat KT..jeles mama tau..ha2x..gurau je ain..mama rindu kat pantai b/buruk tu..hu2x..

    ReplyDelete
  26. rm100 siap ada astro bagai mmg puas hati tu.. KT yg ada Mydin Mall dgn Giant je kot yg plg best hehe..

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D