Food & Travel

22 February 2012

WW


NOTHING is FREE in this WORLD

20 February 2012

Umbai Pernu Melaka



Entry ni lagi dan lagi nak cita pasai Umbai-Pernu.
Our favorite kedai ni is Kedai No.5 - Gerai Kita

Dah lebih dari 5x dah ke kedai ni. 
Kenape?

Murah
Fresh
Udang Besar gile
SEDAP
Owner sangat friendly.

Kali ni nak cite yang aku p bwk family. And masa ni Public Holiday. Tapi yang x best nye orang gile ramai. X ade parking. Tapi alhamdulillah dr Seremban kami dah call utk 15pax. Reservation. 

Orang datang and parking sampai ujung2 jalan besar luar tuh. Tapi kami dah la dtg lambat, terus dapat parking dalam n depan kedai terus. 3parking utk 3kereta. Alhamdulillah. Owner kedai Encik Bakar jeput kami dr jalan luar tuh. And keep calling kami nak check dimane kami dr kami masuk Melaka lagi. Hebat la dia. Kami terase dihargai. Kalau la nak parking kat lua tuh.. Mak heeeeh! Dah la bawak warga emas.

So jom cuci mate sajo

MEMANG FULL

Jom pilih segala binatang yang boleh di ternak dlm perot..

Pilih pilih pilih. 1st dlu pilih kedai no5 ni sbb dr jauh nmpk udang terrrbesar dr kedai lain.
 Selesai pilih2 kami hangkot segala ape sahaja yang kami mahu. Diantaranya :

Kerapu bakar
Sotong goreng tepung
Butter prawn
Ketam berlada
Kerang rebus
Fresh orange 5jug kot
Nasi putih/lemak

Udang dia sangat sangat sangat puas ati. Ade lebar tapak tangan aku kot. 4kg kami rembat.
Siap dia keluar kan plastic packing kat dlm box yang disimpan utk khas utk kami pilih.
Oh sangat yummeh. Sekilo baru RM70.
Mak ngan abah yang sangat gila kan udang n ketam besar. Si dorang sangat puas ati.

Penantian 1 penyeksaan betol lah!











Masing2 enjoy the food.

ALHAMDULILLAH

Lepas makan?

Kat luar kedai2  makan tuh ade juai2 barang..


Jom bergambaq naah?

Masing2 selipar n ade yg x mandi! LayanzzzzZzz

Bagi sesiapa nak p, sile p Umbai Pernu kedai no5 (Kedai Kita)

Ramai2 ni.. Hanya RM500. Makan yg tersandar and siap tapau skit sbb x habis. Makan kami sekeluarga adalah luar biasa. Sbb xkire gemok atau kurus, kami makan memang menggile. Sbb dah di aja dr kecik. So boleh la bayang kan cemana banyak nye kami makan utk 15 orang, hanya RM500

MEMANG BERBALOI2
0126734195
En. Abu Bakar


***baru2 ni ade p Bagan Lalang.. The 'hottest' restaurant kat sane. TAKSEDAP lansung dari umbai ni. Udang kecik2 sekilo RM95. Nnti cite nyeh.. 2orang makan dah RM140. 

15 February 2012

14 February 2012

KATEKAN TIDAKKKK!!!!!!!

PENJELASAN JAKIM TENTANG HARI VALENTINE..
BACA!!! SEBARKAN!!! ADA ALASAN LAGI TAK NAK SAMBUT HARI VALENTINE NIE??
TANYA IMAN TANYA AKAL... BAB NI KALAU TANYA HATI NAK JE.. ISKHHH


"Amalan merayakan Hari Valentine atau Hari Memperingati Kekasih yang tiba setiap 14 Feb tidak pernah dianjurkan oleh Islam.

"Roh perayaan ini mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam," inilah kata putus Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Islam Malaysia yang bersidang buat kali ke-71, hampir enam tahun yang lalu berkaitan Valentine Day.

"Islam tidak menolak apa sahaja yang baik yang datang dari Barat apatah lagi jika ia berkaitan dengan berkasih sayang," kata Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz.

"Kita menerima dan meraikan Hari Ibu dan Hari Bapa yang mengingatkan kasih sayang kepada ibu dan bapa kita," katanya ketika merasmikan majlis pelancaran Kempen Awasi Jerat Valentine's Day pada Jumaat.

Namun katanya Islam juga pada masa yang sama akan menolak sesuatu yang datang waima dari Timur sekalipun jika ia bertentangan dengan prinsip dan amalan agama Islam.

"Ia bukan persoalan atau isu asal tempat kedatangan sesuatu sambutan sesuatu perayaan dan keraian itu, tetapi amalan atau ritual yang dilakukan untuk merayakan hari-hari tertentu itu," katanya.

Wan Mohamad berkata Islam bukan agama yang menyekat atau menghalang untuk penganutnya meluahkan kasih sayang tetapi apa yang disekat adalah perbuatan maksiat yang dilakukan semasa menyatakan kasih sayang itu.

“Jika kita kasih pada orang, itu bukan maksiat tetapi kalau kita adakan hubungan diluar pernikahan, itu maksiat. Itu bezanya,” ujarnya.

Katanya beliau yakin bukan sahaja Islam, agama lain juga meletakkan batasan dan etika yang perlu penganutnya patuhi.

Beliau berkata bagi Hari Valentine, meraikannya sangat jelas ia terarah kepada amalan maksiat.

“Itulah sebabnya fatwa dikeluarkan untuk menyekat dan menasihati orang Islam supaya tidak menyambut Hari Valentine dengan melihat dari segi sejarah dan realiti sekarang ini, di mana-mana pun ia sinonim dengan amalan maksiat,” katanya.

Sebagai perbandingan, Wan Mohamad berkata fatwa juga memutuskan sekiranya rakan bukan beragama Islam mengadakan majlis menyambut hari perayaan mereka, orang Islam boleh menghadirinya.

Namun jika majlis sosial itu menyajikan minuman beralkohol, “majlis itu sudah rosak dan kita tidak boleh hadir,” katanya.
“Kita juga boleh meraikan kawan kita yang meraikan hari perayaan agama mereka tetapi kita ditegah daripada terlibat dengan ritual agama itu sebab itu sudah masuk ke dalam isu akidah," jelasnya.

Beliau berkata penjelasan juga perlu dibuat agar Islam tidak difitnah dengan mengatakan agama itu tidak boleh meraikan rakan bukan Islam yang meraikan Hari Natal, Hari Diwali, Tahun Baru Cina, Hari Gawai dan sebagainya.

“Kita hanya tidak boleh terlibat dengan ritual ibadat agama lain. Acara sosial, kita berhimpun dengan mereka yang bukan Islam, itu tidak ada masalah.

“Pemimpin kita juga hadir majlis sebegitu. Malah Mufti-mufti kita hadir ke majlis jamuan teh yang dianjurkan oleh jiran yang menyambut Hari Natal,” katanya.

Pelancaran Kempen Awasi Jerat Hari Valentine tersebut adalah untuk mengajak umat Islam terutamanya golongan remaja supaya tidak meraikan sambutan Hari Kekasih Isnin ini.

"Islam menganjurkan umatnya supaya menjadikan jalinan kasih sayang sesuatu yang abadi. Ungkapan kasih sayang bukan seminit untuk sehari dan sehari untuk setahun. Ia adalah sepanjang hayat," kata Wan Mohamad. - sumber di petik Eh Berita

Boleh baca link JAKIM:

1) http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-orang-islam-menyambut-perayaan-valentines-day

2)http://www.islam.gov.my/sites/default/files/elak_sambut_valentine.pdf

3)http://www.islam.gov.my/awas-jerat-valentines-day

11 February 2012

Bubba Gump Shrimp


RUN FOREST RUN!

(click here)

BGS ni penah meletop2 dulu. Kat FB semua orang mcm nak pegi n try. Sebab nye makanan2 nya nampak cute. LOL. Cute sebab shrimp mcm 'terbang-terbang' bagai kat atas meja. 

So kami pon terpanggil la nak coba.. di The Curve

Tapi komen drp kami berdua.. So so sajo.. Xla indah mana..
Or lagi sekali kami tak reti. Mungkin!

So jom cuci mate..









For me makanan die biase2 jer.. 
So sape2 ade tips ke mkn kat sini? Mne la tau aku tak choose mane yg best ke..

SHARE infos meh..


08 February 2012

06 February 2012

Fish Manhattan


Aku pecaye ramai diantara korang yang dah penah mkn FM ni. Ye lagi skali aku yang outdated! This is my 1st time. SEDIH! Selalu je lalu lalang kat Subang Parade. Makan nandos segala. Tapi tak tau apsal tak tergamit (betul ke ayt?) utk coba. Kami kan selalu pantang nampak. Smua nak coba asal HALAL.

FINALLY 

Terpanggil ugak aku untuk mencobanya di JJ Seremban 2. 

Seriously sedap. Sebab nye cheesy and segale lemak la. Sape tak suke. So untuk 1st timer, macam2 kami coba. Ye kami berdua order 4 main course. 
(xperlu hairan ye)

Fried Calamari | Sotong ler

Salmon


Ni aku lupe! Tapi pedas n rase megi goreng. Best

Ni pon lupe name. Tapi rase creamy with calamari 

Yang bestnye mase tuh ramai gile orang and dia boleh hantar 1 by 1 food. Eh mcm tau2 plak. So memang 100% kami berdua makan sepinggan demi sepinggan. Seronok plak rase cenggitu. Ye la selalu hubby punya n me punya. If nak rase colek sket2.. Pastu dah. Tapi kali ni semua food kami mkn berdua dlm 1 pinggan..mayb sbb ramai org kot. Memang lame menunggu. Kalau bkn couple mmg sakit hati la. Sbb turn org lain dah sampai. Turn kte belom. And kalau org kurus n tak kuat mkn, mau jenuh nk kena habis kan and sampai lagi 1 dah loya. Tapi kami steady! LOL.

Tapi as usual ALHAMDULILLAH kami telan dgn licin. Memang kami tak pernah tak habis. Huhuhuhu. Kalau tak habis rase makanan tuh nangis. Hahaha sebab tuh la gedempol. Alhamdulillah.. Rejki ye dak?







So sape2 belom cuba and terpanggil utk cuba.. Sile2 lah. 
Harga pon sangat berpatutan. Sepinggan yang food biase dalam belas2 je. Utk sorang mkn. 

And masih teringin nak cuba lobster ke udang yg with cheese? Yang die bakar pakai api depan kite tuh? Erghhhh nk cube! Tapi dah ode byk bru nmpk itu mcm sedap. NEXT TIME will do! 

04 February 2012

PAUSE LIFE

PAUSE LIFE. 

Mari berselawat keatas Nabi Muhammad SAW.

SALAM MAULIDUR RASUL :)

02 February 2012

Equatorial Bangi 2012


This is my 2nd time @ Equatorial Bangi. 1st time tahun lepas (2011). 

So xde ape la sangat nak cite.. Memang thumbs up untuk E-Bangi..

Sape2 nk tahu more pasal hotel ni, boleh click entry lame ku here

Untuk n3 ni plak jom cuci mate jerh.. Sbb tak larat nak bercerita benda yang sama kali ke-2. Hihihihihiihi
.
.
.
.
.
.
.
The Room


Tgh berkemas ye

Dari dalam bilik



Order dlm blk
.
.
.
.
.
.
.
.
The Garden/Swimming pool



The pool, garden, kolam ikan, and padang golf terbentang luas blakang swimming pool.. 










PENUH MAT SALEH



.
.
.
.
.
.
.
Food


 Sangat sedap. Siap ade ketam sambal, udang msk lemak, kambing kurma, ikan keli msk lemak.

.
.
.
.
.
.
.
.
Lobby and Entrance



.
.
.
.
.
.
.
.
.
Santai



.
.
.
.
.
.
.
.
And jangan lupe bawak skali ur p1, sbb kat sini broadband bebayar. Wifi free @ lobby sahaja

AND LAST, TUAN TANAH NAK BERGAMBOR UGOK..