Food & Travel

29 March 2012

Singapore 2012


Cakkkkkkkkkk IM BACK!~

Ade je sebeno nye cuma malas nk duduk and on lapy.. Now baru betoi2 free..
Jom cita pengalamn ku ke Singapore. Sorry klu byk mencerabih. Harap maklong!
Start with this

Hebat dah AA pakai seat RECARO

Day 1.....

Macam biasa kami menaiki AA dgn bermodalkan sorang RM50 return. Terima kasih macha AA.

(click here)























View pool dr bilik kami.. 
Hard Rock Cafe Sentosa
Gothca! Megi n sardin is a must bwk dr Msia
Skt kaki bejalan! Ku kakikan frame HRH itu
Hotel ni klu naik smrt mmg mcm lahabau susah nak carik.. Tak la susah mana cuma nya masa tuh hujan lebat, aku gigih ber lugage laki bini ni ssh sket nak bejalan. Entrance plak open air. Sakit je ati gua sebab tak boleh nak cross.. Ade yg berlift n aircond bagai tapi tak de sign hard rock hotel. Mengamok betol aku. Pusing balik bru laaaaaa dorang ckp pintu situhaaa lift nk ke hard rock yg ber cover.. Tapi sign die bkn HRH. Bole? Good started. ;p 

Hotelnya pada aku indah khabar dr rupa. Sbb die under RWS so kureng la ade logo2 HR nih.. Kat building die pon 1-2 je. Tak mcm HRH lain yang dlm pool and building ade sign HR. Siap bling2 lagik. Even member HR pon xdapat apo2.. Tapi tak pa lah. Experience kan? Layanzzz.. Enjoy je kami. Alhamdulillah. Yg best kat hotel ni in room speaker die. Cayalah. Bedentum! I loike..

So day 1 kami byk melepak n explore Sentosa. Semua dekat2 so sgt mudah dan SERONOK.

Mcmane nak ke HRH/Sentosa Island dr Changi Airport? 
Sampai je landed kat T1(low cost terminal)terus carik Skytrain (FREE) ke T2 utk dapatkan SMRT. Kenape kene ke T2? Terminal 1 je tak boleh ke? Sbb T2 the only terminal yang ade smrt station. - Dari smrt station T2 sila beli tix ke harbourfront station(vivocity mall). - di harbourfront station, terus naik vivocity mall ke aras 3(paling atas). Kat situ ada sentosa express(train) and counter untuk purchase tix ke uss dan lain2. 

Macam kami alhamdulillah.. Once dah check in HRH, kami terus dapat free tix sepanjang kami disana. Jadi beberapa hari kat sana tak perlukan duit utk naik sentosa express. Kiranya sentosa express ni la train comel yg akan bwk korang jln2 dlm sentosa(uss,merlion park,siloso beach) berbayar tapi sapa2 duduk dlm sentosa akan diberi free. Mana la tau beku duduk dlm sentosa, nak gak keluar.. So kene pakai Sentosa Express untuk keluar masuk.

Day 2.....

Kami plan utk ke..


Vivo City
Orchard Rd
Ion 
Hard Rock Cafe Singapore
Bugis Street
Arab Street

...untuk membeli belah


Disebabkan hotel breakfast HRH tak halal kami keluar pagi utk carik makan di Sentosa. Dpt advice dr FO lady, yg halal is Malaysian Food St yang bersebelahan entrance USS ataupon di Coffee Bean dlm sentosa. So xjauh. Kami jalan 10min utk ke Coffee Bean(sebelah hard rock cafe sentosa)

Halal Cert @ Coffee Bean



Boleh dikatekan hari2 kami ke sini. Cost utk saraapan yang senak ialah S$15 utk 2org.
Selesai sarapan kami balik bilik, berehat2.. And ptg kami keluar town dgn menaiki smrt, Mrt nya sangat mudah dan tuntas. Bersilang2 train yg disediakan utk memudahkan penumpang. Di Msia ade 1 tuh je le.. Soba yola..

Sepejalanan kami, Ape yg aku dpt?????

Hand Lugage kanan tuh beza nya RM200 dr Malaysia-Hush Puppies.
Gigih beli handlugage sbb AA skarang charge mahal! 
Bertambah lagi FF ku. Beza harga di Msia, Spore lebih murah RM70.
Gile sebentar
Hard Rock Cafe Singapore

Hard Rock Singapore (orchard rd)




Bugis Street 

Bugis st ni if naik mrt sila stop di Bugis Station. Ape yang ade? Ade Bugis St utk membeli belah. Xde ape la sgt sbenarnya. Tapi mcm bazar utk cuci2 mate. Mayb nk beli FM or tshirt. 



ZamZam Restaurant
Singgah di Arab Street untuk makan tengahari. Tidak dinafikan kedai Zam Zam ni sodap.


Murtabak Kambing. SOdap
Beriani Kambing


Hot to get there? 
The nearest MRT station is Bugis.Thus after alighting from Bugis MRT station it is about 15mins walking distance.
Which is near arab street opposite of the sultan mosque.
Kalau nak ke Bugis Station ni kene spend time lebih sikit utk ke Bugis Street and Arab Street. Bole borong sekati  di due tempat. Huhuhu. Bole beli Souvenir and FM di Bugis Street.



Candylicious 

Selesai kesane kemari, kaki pon sakit. Jom pulang ke Sentosa and ke Candylicious. 


Happy Hour, buy 1 free 1 gelato.


Day 3.....


Day 3 kami ke...

USS
Siloso Beach
Merlion Park
Marina Bay Sand

Lets start with

Universal Studio Singapore


Tix per entry kami RM140+ x silap. Normal price is RM168 ke 165 tah. Lupe. Nape murah? Sbb beli pakai Maybank net banking. Aku kalau pegi 1 tempat mmg servay tak hingat punya. Tapi MBB tuh promo until march31 je tak silap aku. So nnti korang usha la sendrik ye? 

And tips dari ku kalau masuk je USS nanti mula kan dgn kanan. Sbb game kat stu best2. And agak core! Sebelah kiri kalau nak mulakan pon boleh, takot penat laa nk sampai ke hujung2.(mcm la jauh nau).Alhamdulillah ape yg aku plan berjalan lancar! Smua game kami telan dgn menunggu 5min je. HEAVEN!alhamdulillah 


Kembar tak serupa

"Lights, Camera, Action!"


Transformer ride


Cyclon n Galactica terbaek. Herot berot muko den dibuek eh!
Jgn lepas kan peluang utk naik kedua2 ride ni.. Yang blue and red. Cyclone n Galactica. Alhamdulillah hubby ku spoting walaupon kn?!. Mmg dr dlu dia ok. Aku more then ok. Sbb nye aku bkn la pompuan yg reti menjerit. Xpenah menjerit. Takot ke ape ke. So bile naik ride2 ni akan menjerit sejerit2 nya. PUAS. And mmg nak masuk kene selai sepinggang. Kite x dibenarkan bwk ape2 pon. Wallet skali pon. Jgn risau, blakang ride ni ade locker FREE for 30min. Klu more kene charge la.
Nasib baik jugak 1st dah naik transformer. So tak la tekejot nak start xtreme ride ni.


Lepas tergelak2 girang naik Sci-Fi kami berganjak ke Egypt. The Mummy ride ni pon hampeh ugak. Siot betol. Lagi gerun plak aku rase dari Sci-Fi. Kenape? Sebab 1st time dalam hidup naik ride yang roller coaster die ala2 stop sane skit, sini sket, lepas tuh die reverse. X geli pundi kencing? ride tu laju gile bole reverse. Hampeh. Terkena kiteorang laki bini. Cet.

Now lets shop..


Orang kata barang dalam USS ni mahal. Aku pon cam takot2 je memule. Sekali masuk, sakan mcm lupe diri jugak la. Sbb aku suke sgt Shrek. Kenapa? Sbb cite tuh je aku follow. LOL! Murah ok. Cth mcm ginger man blakang laki aku ni telah di convertkan menjadi RM33. Besar ok! Xla kecik cenonet. Patong2 besar sket dlm RM80-RM100. Semua harga mcm dalam Parkson kite la. Ok la kot kan? USS tuuu.. Bkn funfair. :p So apelagi. Kami beli barang yg betol2 perlu. Patong2 tu nak je beli. Tapi bile fikir2 balik dgn kesudahan dia.. Ke mana? Ke store! Ye dak? Berabukk.. So tak payah.

Setle shop, settle naik segala menan.. kami pon lapa. Gile tak mkn dr pagi. Bkn ape, saje je xnak mkn. Kate nk naik Sci-Fi yg segala menakutkan. Kang makan takot terkeluor balik. So kami laki bini pakat minum sajo. Dah setle semua baru carik mkn.

Kami makan di dlm Egypt Restaurant opposite The Mumy park. Sodap nasi beriani.

Chicken 
Kambing
TIPS beli natang ni dlm kedai makan. Cheaper. Kalau kat stall2 lua tuh S$25-27. Mine S$16


Lepas kami mkn, semua dihalau sbb Sultan Brunei nak mai
Lepas kami puas hati, kami pon pulang dgn jaya nya. Alhamdulillah.. We had so much fun kt USS.


Ooops nak cite, garret popcorn kat sane 1 gallon RM130. MAHAL ok! Kat sini 1 gallon RM80-RM90 sajo. So jgn beli!!!! ahaks.. Kalu tak caye mai tengok n3 Garrett ku disini 


Merlion Park






Merlion Park ni menarik jugak.. Walau pada awalnye ingat bosan. Bila naik lagi tinggi, ada xtvt rupa2nya. Ada tgkp gmbr dgn parrot, ade menara ala2 taming sari Mlk tuh, Tiger Tower. And ada cable car.
Photo with parrots! Siap print sekeping RM40

Menara tuh cost u $15
Cable car $24
So sila cuba sape yg teringin.. Sbb cable car die merayau agak jauh!

How to get here?
Dengan menaiki Sentosa Express, stop next to uss station.



Siloso Beach





Ade disediakan tram utk kesane kemari ye.. FREE


Siloso Beach ni pon menarik. And ade hotel lagik. Selain USS dan Merlion, Siloso Beach pon diantara daya tarikan kat Sentosa Island ni. So carik la nanti and merayau sekali gus. Tau? Xtvt kat sini pon gile menarik. Tapi more to xtreme la.. Aku pon tak berani nak coba. Soo sila singgah n cuci mate.



Marina Bay Sand - Skypark


 
Yup. Level 56.
Art Museum & LV Boutique. Ya floating concept
Kepenatan



















Cantik kan the view? Rase nak menangis.. Huhuhu aku laa xtau la korang
Harga utk ke Skypark ni S$20 sorang. Dari jam 5-9pm. Just walk in utk dpt kan tix
Ape yang ade kat atas tuh? Cafe/restaurant and kedai souvenir.


Sempat la beli FM
And beli ayaq botoi gmbr MBS. Refill $2
Kiteorang penat tapi puas ati. Alhamdulillah apa yg di plan menjadi. Hampir tak jadi sebenarnye. Sbb kepenatan. Hari ke 3 ni mcm2 nak buat. Tapi gigih jugak la kan? Alhamdulillah.. Berbaloi bile tgk Marina Bay Sand ni.. InsyaAllah if ke sana lagi kami nak try hotel Marina Bay Sand ni plak. Room rate nye sama dgn Hard Rock Hotel. Cuma 1st time pegi ni kami nak dekat dgn Sentosa. Tapi semuanya jika diizikanNya. Kalau x pon kami dah puas ati dgn trip ni. Mungkin ke lain plak yok.


How to get here?
SMRT-Marina Bay station.


Day 4....


Pulang mari la pulang bersama2..

Flight kami malam, so sempat kami berjimba and tgk ape yang kurang. Alhamdulillah semua plan menjadik.. Menghabiskan masa di airport.



LC@changi airport


Siap bole cocok cable kat celah tu okkey! Khelasss.. Next time balik fligt plg last pon xpe
Sebelom pulang, ape yang aku dapat dr Spore ni? Spore best, spore murah! B4 ni aku dah set negative vibes dlm otak ni yg spore mahal. Sbb tuh xde minat nak pegi visit, sampai la USS ade transformer baru la trase nak pegi. Mane tak nya. Mahal and dekat. Nanti2 la pegi. Ye dak? TAPI AKU SILAP. Barang2 branded kat sane sume murah2. Ade la some kite murah, tapi most sane byk lagi murah. Ada usha mcm2. Tapi takot bajet lari. Sbb nye plan nak ke sane sbb USS and shop HRC n Hotel souvenir AJE! So takat usha je, x dapek nak membeli sgt. So insyaAllah next visit akan shop sakan.. Tgk je la ape yg aku terlepas beli tuh. Gile babun murah. Tu belom Year End Sales lagi tuh. And Correlle set yg 16+2 kat sane baru RM299. Kat JJ sini RM649. X ke gile tax kat Msia kite ni. Melampau! Cume makan la mahal sket utk kte,  Itu yg kalau uols prasan i tapau megi cup, gardenia and sardin frm Msia.

Itu pasal shopping, mai nk cite lain plak.. dr Marina Bay Sands tu kami lepak dr kol 5pm-8pm. Dr atas kami tgk jalan2 utama kat bawah tuh peak hour tak ade yg jam! Byk keta la tapi tak melekat mcm kt KL.
 Merayau ke orchard rd, ke harborfront pon xde yang jem gile mcm kite :(
 Mase kat HRC orchard tuh tanya mamat tuh.. "dr orchard nak ke sentosa jauh x if naik cab?.
 Die jwb 'skarang ni jem, ssh nak ckp'(sambil die intai jln lua)
 Aku tgk la luar.. Mak ai. Ini ke jem dorang? X tgk lagi jem kite.. Huhuhu

Rumah flet, jalan raya and fly over kat sana plak. Bile naik cab aku puas carik. Nape ctk? Nape kemasssss je? Ape beza dgn kita? Dah berhari kat sana baru aku notice, kat sane x de rempit. Semua motor besar2. Kalau motor kecik pon ctk dan kemas je. Xde sticker2 lekat kat building, kat tiang flyover, kat flet.. TIADA sticker tanpa penjamin or sticker sex toys. Lansung xde! Flet dorang or dimane2 tiada sampah. Even tong besar kumpul sampah mcm kat bucu2 flet sini pon takdek. TIADA stall burger kt flet dorang. TIADA lepak luar2 kaki 5 flet. Haih heran la aku..

Semoga kite ketemu kimbali..InsyaAllah




TIPS
**Sile beli EZ-Link di mane2 smrt, ala2 touch n go la utk naik kemane2 stesen smrt. Kad kosong S$5 each. So kne topup la slalu.. Spanjang 4hari disana pada awalnya kami hanya topup $14 utk 2kad, and tambah lagi $20 utk 2 kad pada saat2 terakhir. Xcukop! Huhuhu. Now kat tgn balance ade la $16 utk 2 kad tuh. No worries. Kad ni akan expired sampai 5tahun. Kalau nk refund pon boleh. Jual balik di mane2 smrt and dapat balik $5 tuh. So my hubby decide utk keep. Berangan nak kesane lagi insyaAllah. So total pusing sane sket sini sket utk 2 kad is $28, lebih kurang RM67. Tak termasuk balance yg ade skarang kat kami is RM38.40. Oh ye jgn minum or mkn ape2 sket pon dlm train. Hohoho nnti kene saman :)

**Money changer pon bersepah. Jgn risau. Tapi bersepah di dalam mall la. Kalau pengguna maybank tak nak bawah cash byk2, sila google mana2 maybank branch di Spore. Ade byk. Khususnya utk pembawa cash la ya? Aku cite sbb aku xde cc huhuhu.. Kalau ada debit kad lagi bagus. Senang hati. 

**USS - maybankard  ade promo masa aku pegi. ape yang aku beli souvenir tuh ade 10%. Alhamdulillah. Rezeki. Sebabnya aku pon tah tau. Awek cashier tuh yg bagitahu. So untong sape yg pakai debit card maybank. Kalau ade cc maybank lagi la untong. So pada pengguna kad cherry, sila pastikan acc anda ade sket duit. Promo2 ni menguntongkan. ringan kan mulot bertanya.

**USS - pastikan beli thumbler2 cartoon tuh kat restaurant dalam uss. ala botoi ayaq yg kepala shrek or transformer tuh. besaq n cantik ok! bile uols mkn kat dlm tuh order ayaq coke or any soft drinks siap terus guna bottle tuh. so depa kira $16. kalau beli ayaq kat luar2 stall tuh depa charge $25-27. Ada yg siap ayaq. Ada yang botoi saja.. mahei gak la natang tuh klu $25. Kalau $16 ok sket laa kn? snonoh aku nk beli.

**mule2 ingatkan kat sana kedekot wifi. mmg tak penah p lagi negara2 jiran ni kedekot gile wifi. ada tu ade, byk and merata2 tapi semua nya ber password!! mengomel ugak mulot aku memule. iyye la putos sgale dgn dunia sendiri. aku plk tak buat roaming kt hp. so ni 1st time. agak sakit gak la. klu negara jiran lain, turun epot je ade booth bg simkad ifon free. aku sarung trus sim and topup kat mne 7e and murah gile charges die, tak pon ade je net free kat mne2 cafe if negara jiran yg lain. sbb tu xnk roaming. dah terbiasa mcm tuh. skali pegi sane nan hadooooooooo! mne2 pegi smua tak de free, kne log in. free wifi SG namenye. skali dah beberapa hari duk sane baru tau. kene mtk daaaa username n password kat information counter! aku pon mintak la kat epot mase nak pulang. apakan daya dah pulang baru dpt.. since lepak tergolek ngan hubby punya lama kt epot, kami seronok ditemani wifi free yg super laju. laju je laki aku download game kat installous. mondosup2!

**kpd peminat HARD ROCK sila kunjungi ke tiga2 store yang hado. Ok? Eh ape lak 3. 4 okkey?? Iyye ade 4 shop kat sane. Kat hard rock cafe shop sentosa, hard rock hotel shop sentosa, hard rock cafe shop singapore kat orchard rd and hard rock cafe kat changi airport terminal 3. So kami berjaya membeli merchandise kat kesmua hard rock shop.  yeay! tapi byk baju cantik yg ku tahan dan simpan. sbb nye nak beli kat lain. pernah dlu kt phuket beli ctk2 skali msuk hrc lain dh xtau nk beli ape. sbb byk dah ade.