Food & Travel

26 September 2012

Group On berbaloi #1


Aku jarang menjenguk groupon ni. Apatah lagi membeli. Mungkin sebab awal2 dulu aku duk subscribe tapi tah apa2 yang di jual so aku ignore. Tapi kali ni aku rasa betul2 berbaloi bila ternampak coupon Seoul Garden ni. Sebab aku suka le.

Semenjak dua ni banyak aku baca blogger yang tertipu dek coupon2 macam ni. Tapi semua bukan lah dari Groupon. Kebanyakan yg dah selalu beli di groupon sangat berpuas ati dengan deal disini. So sebab tu hari ni aku rasa nak up iklan ni bagi membantu korang si penggemar korean bbq ni.

Normaly untuk dinner buffet +/-RM50 seorang. Tapi kali ni groupon tawarkan 1 kepala, dinner buffet RM34 je. Kan ke jauh beza tuh weh. Tapi perlu diingatkan, weekdays sahaja. But sapa duduk kl/pj ok what even weekdays pon. Apa ada hal? Dinner pon dorang start serve if tak silap 4pm. 

Memang berbaloi2. Sebab kat seoul garden ni buffet yang di serve antara lunch n dinner lain tau? Bukan takat harga lain semata2. Serving dia pon lain. Bila petang je dorang akan keluar kan pelbagai daging2 marinate yang pelbagai rasa yg tak ada pada lunch serving. So jgn ingat tengahari n malam sama. Sebab tuh harga untuk dinner lagi mahal. Meh boleh tengok review aku disini

So kalau masih ada lagi deal ni tika uols baca blog ni bernasib baik la pada penggemar2 steamboat n bbq or korean food. Tapi kalau tak bernasib baik sila coba lain hari :) http://www.groupon.my/deals/klang-valley-selangor/seoul-garden/716363467

Chicken Buffet


Ni pon aku penah layan gak kat sunway pyramid. Tapi tak de review kat blog ni sebab dah lama dolu2 aku sll layan. Tak la selalu. Tapi ada la pergi 2-3x. Best gak. Buffet yang di serve ialah segala2 ayam. Ayam goreng ala2 kfc tuh dia lambak byk2. Roasted chicken ala2 ayamas tuh. Memang sedap la. Amik part thigh jer, memang heaven! Huhuhuhu.. Lama dah tak pergi.

Lain2 ada la side dish dia cam nasi goreng etc. So sila google and coba kalau mahu.
http://www.groupon.my/deals/klang-valley-selangor/Hartz-Chicken-Buffet/716364013

Hope this help !

23 September 2012

The Dusun

pic;google
BARU NAK PLAN belum pergi lagi - Hujung minggu ni ingat nak bercuti2 gedik dengan suami since dah berbulan berkoje dan berkoje takda coti. Travel apa tah lagi. Cuma pergi makan2 tuh ada, alhamdulillah.

The Dusun ni dah 1-2tahun aku duk usha. Tapi tak pergi2 lagi. Tak tahu kenapa tak ada minat sangat. Cantik, indah dan aman. Tapi tak terpanggil nak pergi. Harap2 kali ni jadik. Jom tengok apa yang menarik..

pic;google
pic;google


pic;google

pic;google

pic;google

pic;google

pic;google

pic;google

pic;google

pic;google

pic;google
Dapur dah segala perkakas yang disediakan utk uols msk. Was2 aku plan nk bwk rice cooker sendiri. Yg kecik. N periuk kck 1. Btw baru plan jerh..lol

pic;google
Ada breakfast yang akan dibawa naik untuk uols. 

pic;google
 Spices yang disediakan untuk uols masak. So for those yg nak masak, sila bawak ayam itik segala naik atas tuh. Sbb kedai agak jauh keluar. Make sure dah siap beli before naik.

pic;google

Cantik dan nyaman kan? The Dusun ni terletak di Pantai 71700 Seremban Negeri Sembilan. Ye seremban. Kalau dari seremban sila ke Jelebu, bkt tangga dan seterusnya ke Pantai. Boleh dikatakan nak ke sana dari Ampangan ada la 10-12KM ke dalam.

Tempat ni own by Helen. Private. So kalau teringin untuk ke sini sila lah contact beliau. Rumah2 ni ada bermacam jenis. Ada yang untuk 2-6org kalau tak silap. Just info Helen uols nk pergi berapa orang nanti dia akan bg nama2 rumah mengikut keperluan uols.


Base on harga yang diberi weekdays sangat la berpatutan. Untuk couples 1 malam RM400. So sapa nak murah sila apply coti on weekdays ye?

Bagi sesiapa yang gemarkan keindahan kampung and betol2 need rest sila lah kunjungi tempat ni.
Aku pon tak sure kenapa aku tak try2 lagi tempat ni. Mungkin sebab terlalu sunyi. Aku dan suami tak boleh kalau terlalu sunyi nih. Suke hiruk pikuk jugak. No TV. And di dalam kawasan yang sangat terpencil. Soo not me. Tapi tak tahu lah 1 hari nanti. InsyaAllah.

Kalau tak nak beli apa2 and nak Helen siap kan pon boleh. Bayar jer tapi bukan time check in tu nak mintak mcm2 ye? Masa uols contact dia and buat byran melalui net nanti. Uols boleh emel Helen or staff dia hello@thedusun.com.my

Tujuan post entry ni hanyalah untuk share tempat2 menarik buat teman2 sekalian. Nak tunggu aku pergi and buat review tah bila2. Tapi kawan2 aku yang dah pergi semua kata berbaloi.

pic;google

Scary tak kalau sunyi2 tempat ni duduk 2 orang 2 mlm? Uwawawawa.. 

Ah kemana saja mahu kami pergi nih hujung minggu depan. HELP!
Di The Dusun? Avillion atau Golden Palm Tree atau The Majestic Melacca mungkin? Kesudahannya di rumah  mak je kaaaaaaan? Waduh! Rugi sebenarnya habiskan masa di tempat2 yang dah pergi. Tapi dah suka sgt sgt sgt suka. Camne? InsyaAllah. Cuma #berangan


**perlu diingatkan, rate di atas maybe akan bertukar dari semasa ke semasa. Last year aku ada tanya juga and Helen reply lebih kurang harga tuh buat slightly lain. Dulu weekend n weekdays je. Yang kali ni ada mcm2 weekend segala kn? So apa2 pon uols mesti contact Helen untuk dapat kan harga yang terbaik. 

**this place no television, no aircond. Memang pure udara segar bugar. Ha tang tu syiok bile fikir2kan.. 

13 September 2012

Bumbu Desa


Actually makan kat Bumbu Desa ni masa berbuka pose kt KLCC hari tuh. Tapi basically bulan puasa or tak bulan puasa lebih kurang sama je apa yang di bentang kan. So meh cuci mata.

Dengar nama Bumbu Desa pon dah boleh agak kedai ni datangnya dari mana. Indonesia. Makanan hidang ala2 padang dan sunda. Order or lebih selesa tunjuk je apa yang anda mahu. Dan untuk berapa orang yang nak makan. Then dorang akan hidang kan untuk kita lauk2 yang uols tunjukkan tadi. Yup ready dah dimasak.





Rasa dan selera memang lebih kurang kita juga. Cuma dia lebih kekampungan and mesti la lbih sodap.







So apa yang kami order untuk hari tu? 


Tempe goreng


Ikan talapia goreng 


Ayam sambel


Pucuk ubi, kangkung belacan. Nasi putih 3. Air es jeruk 2.

Total harga nya RM130. Agak mahal. Sebab food dia biasa2 je. Aku lebih prefer Sari Ratu yang harga lebih kurang sama tapi serving dia lebih menarik dan portion yang besar. Bumbu Desa ni sikit. And es jeruk nya bukan la limau yang pure mcm di indonesia tuh. Rasanya mcm uols mintak fresh orange yang tawar2 tuh ;( very sad tau! Harap gue! Sari Ratu es jeruk die pure limau kecik2 indonesia tuh. Kalau uols penah pergi Indonesia or Thailand memang femes limau2 kecik manis nih. Ah rindu! And sangat frust bila sini tak serve 'es jeruk' yang sebetulnya.

Nanti akan ku cerita pengalaman ku di Sari Ratu pula. Gulai2 die pergh! Ok lapar! 


Become an Exclusive Member

With every purchase of RM50 and above, kita immediately entitle dapat jadi member.
Kelebihan kad ni dapat 10% discount setiap kali p makan sana. 20% discount during birthday month.


Outlets

Ada di Alamanda, The Curve, Festival City Mall, Suria KLCC, Mid Valley Megamall, 

KLCC contact no. 03-2161 3532 or 012-325 6586

11 September 2012

Gong Cha Seremban


Rata-rata dah kenal kot Gong Cha ni apa. Kalau lunch hour kat klcc tu memang panjang Q untuk dapatkannya. Yang bestnya plak sekarang ni ada branch kat seremban. Blakang rumah gue plak kan. Memang kesini jer lah.. Sodap!

Gong Cha ni air herbal tea je yang di pelbagai kan. Ala2 chatime tuh. And yang best sugar and ice die kita boleh mintak macamana kita nak. COOLIO!

For those yang tak tahu location di seremban kat mana.. Uptown Avenue Seremban 2. Berdekatan dengan Paparich dan bersebelahan Amway blakang Paparich tu.

So lets Yamcha!






Harga sekitar RM5.90 

REKEMEN : Milk Tea with Pearl. 100% sugar with less ice. ACARA!!!!!!!!! 

Address