Food & Travel

15 January 2013

Apa macam Air Asia FREE SEATS??




Ok since aku terjaga ni, TIPU! Aku tak tido lagi dari tadi sebenarnya. Huhuhuhuuhu..

Ada diskusi bersama teman2 jap tadi di rumah mak ni.

So bila rasa2 nak tido ni aku on9 la kejap and nak tengok apa cita dgn FREE SEATS tuh.



Wah on9 punya on9 tak da waiting room pon. Mencanak2 je log in segala as 4am tadi la tapi.

Aku duk tengok la date paling ngam kami laki bini. Which is 1st Sept sampai la end Sept (sebab promo tuh

start travel on August2013.)

So kalau apa2 pon kami akan pusing2 situ date nya. SO FAR aku tengok masih mencanak2 klik.

Pastu cam biasa la, murah2!.

Aku cam kembang2 hidung je duk putarrr putarrr mouse aku ni.. Nak di purchase kang jauh sgt September.

Tak purchase nanti boleh ke aku tidur malam ni? *hadooo laa..

Cam biasa.. Laki aku akan berdialog 'betul ni taknak? betul ni nanti2 lah? betul ni? tak nyesal? nanti habess..'


Itu la modal laki aku. Fikir 2 minit aku CONFIRM tak amik.
(ko tengok siap boleh fikir 2minit tuh.selalu AA promo ni x lepas deh korang nak fikir2. Seteguk air je ko leka, abis la ko masuk free seat kat waiting room. Sehabis2 free. Ko duduk la lam tuh! Ape la nasib)

Sebab apa tak amik? Sebab September jauh sangat! Nape tak bole date terlalu jauh?

1st sebab aku tak sabar nak berjalan!

2nd macam2 boleh jadi, aku tak suka plan kalau jauh sangat date nya. (dari segi budget $$$)

3rd aku penah burn beberapa tix sebab warded sakit(alhamdulillah tak serius).

4th hehehehehehe sebab (kalau) pregnant. Macam pengalaman2 yg lalu.

Bukan la nak kate kalau amik dekat2 pon benda2 kat atas ni tak jadik. Itu kehendak ALLAH.

Tapi dah itu plan aku. Base on pengalaman aku. Aku senang begitu. So aku dan suami terus kan begitu! InsyaALLAH.

(Mintak2 plan sampai June ni semua berjalan lancar la. InsyaALLAH)


So apa yang kami dapat cuci mata pagi ni? Meh nengok!

Semua ni base on kami punya la ya? September 2 pax!

Return Bali RM 166 1 pax.




Return Bandung  RM 190 1 pax



Return HCM RM 173 1pax



Return Langkawi / Penang / JB RM55 1pax

Return Krabi RM173 per pax

Memang murah la. Walaupon pengalaman aku ke krabi, phuket, bandong etc lebih murah dari ini. Tapi

tu bila? Ni dah tahun 2013. Takat beza RM20-RM30 tuh ok la dengan 2-3 tahun lepas yang aku pegi. 

Masih murah gila babeng la kan senang cita!!!!


Yang tak best kat sini. Aku tengok la FB AA kena hantam therooook punya hantam. Beribu kot komen 

yang dorang dapat. Ada yang cakap tipu la. Apa la. Susah nak masuk web la.. Deyyyy! Benda lelong mesti 

la susah sikit. Mau senang pegi yg mahal la! Ye tak?

Heran aku orang2 nih. Tak bersyukur lansung. Dapat harga asal MAS tuh baru ko tahu?! Mahu 2tahun 

sekali baru lepas aku jejak kaki ke negara jiran. Tu negara jiran, klu jauh lagi? TAK MERASA. Aku bukan

kaya. Yang mengata banyak tu pon sama. Eksen je lebey.


Ada tu plak tak tahu hujung, tak tahu pangkal cakap 'mana ada promo!' Pastu carut2.

Tah date bila laaaaaa ko meragau klik tuh! Tah column mana la ko bedal tuh. Kadang2 kalau date kita nak

tu dah habis promo nya dia akan keluar harga biasa. Memang la mahal. So reti2 la tukar date lain. Bukan

AA tak tulis colum tu colum apa. Bukak mata, bukak minda la. 


Dah tu siap memberontak cakap dont trust AA la.. Nak p kat comp lain la.. Hai dipersilakan la.. Sila2. 

Tak basuh kaki punya olang! 


Kalau faham 'benda lelong' sure boleh bersabar sikit. And result dia BERBALOI2. Ni jenis yang tak faham, 

nak cepat, nak senang. Tapi tak mo bersabar. Ermmm.. Tak pek la deh..


So modal kecik.. jangan la cakap BESAR. Aiyok!


Listen! Listen! Listen! -bkn versi kak Pah

24 comments:

  1. haa..betul,aku sokong ko..diorang ni asik nak marah2 je,benda murah mesti la sabar sikit..org berebut2...
    tapi,aku pun dok maki hamun smlm,tapi dalam hati je...dr kul 12am smp 3am asyik dlm waiting room..skali pon tak lps..dalam tengah beratur kat waiting room tu aku layan running man,hilang sket strees aku..last2 givup juga..ngantok..huhu


    serius kagum ko dpt view byk giler...

    ReplyDelete
  2. beb..aku siam alarm clock lg..start 11.45 aku dah canak dpn pc ngan somiku...pilihan kami ke KK
    tu dia waiting room giler2 vavi ko geram tul..last2 aku tido sbb nak kerja pagi tu nak anto anak sekolah lagi..hahahaha

    bila pk2..aku pun ada sbb malas nak book sbb 1 takut terpeknen..dah lah jauh sgt travel period tu..riso pun ado..hahahaha

    jawabnya tgu next promo la hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lenkali ko kne prepare kupi panas dgn kuaci sbelah laptop!

      Delete
  3. September?? Tarikh trip bali kami, skrg cuma reserve kan bajet utk tarikh tu.
    Tiket ok dh ... Ni yg d nama holiday trancang.
    Krabi?? Ride lg best. Blh tngk Trang n pathalong. Terasa dh sedapnya mkn keng som siam ni. Sedap dr tom yam lg

    ReplyDelete
  4. Beb.. yg part bwh tu mmg sgt2 setuju.. mmg nyampah dgn org mcm ni, sendiri yg xtau mcmana nk rebut peluang ni nk byk bunyi pulak. Kalau xda promo AA camni, mmg tah bila nk merasa jejak kaki ke negara org, walaupun negara jiran je..

    MyKhalish.com: Tips booking AirAsia dengan cepat

    ReplyDelete
  5. Smbng lg beb, nk tmbang murah ni ada tekniknya. Dia mcm pasaran saham juge. Kena follow dstinasi yg kita hendak tu. Ikut harga dia, agak wktu yg d apongkan tu yg paling murah trus grab. Sbb depa apong kan pun kejap ajer lps normal blk. Aby grab ke bali ni utk 6 org lebih murah dari harga seorg. Cuma lambat sket jer kena tnggu

    ReplyDelete
  6. wah...bestla ko beb dapat jugak masuk booking, aku kul1 semalam dah surrender dah, asyik masuk waiting room jer...dah agak dah, kalau promo gempak-gempak memang jadi macam ni, heheh...yang dok mencarut sana sini tu saja nak provoke, so far aku banyak kali jugak dapat grab reger promo ni, ok jer...

    ReplyDelete
  7. WOW...abis di borong nya bulan Sept...eheh..mmgg murah tu..berkenaan gan komen2 kat FB AA tu...org yg komen tu mmg '%#$$%'..yerla..dh nama nya promo..mana leh tungu esok pagi baru nak terkedek2 cari tiket..sah2 ler dh abis..kalau nk tiket murah kena lah bersusah sikit..tak leh tdo mlm..kalu tdo pun..bangun seawal mcm nk solat tahajjud giteww kan..eheheh

    ReplyDelete
  8. ehh..tadi komen masuk ke tak ehh..confius

    ReplyDelete
  9. mmg berbaloi beli...tapi tu la..mmg super in advance kan...I bought my tix to Australia mmg 9 month in advance for the past 2 years ( 2011 & 2012)...murah..

    Yg memberontak tak paham konsep tu..sila silakan lah boikot AA..senang kojo den nak beli tiket promo ...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. gue beli last mth ke oz bln june nih. return 600. cheapest yg pnh ku nengok!

      Delete
  10. book awal2 nih masalah nya tuh la, takut plan tak jadi last minit...kot bertembung dengan kenduri saudara mara pulak kan...kali nih den tak book,rasanya lepas nih ada lagi promo nih...den yakin...ini jer lah caranya AA nak dapat fast cash yang banyak dan cepat...hehe

    ReplyDelete
  11. wah...... meriah rege ticket tu...tapi ikut nasib ler....FM.... hari nie bukak...memang waiting q aje la dari tadi........ he3......
    tapi kena nasib baik...hari tu remy dpt ticker seposen pi langkawi... pernah dapat pu kuching pergi balik cuma rm52 jer.seorg...

    ReplyDelete
  12. salam kembali beb ..
    td wf call, kata ticket to Jakarta to n fro only rm 90/ .. tp january 2014 ..
    tp aby reject jer sbb dah ada program awal ..
    tp utk sapa2 yg tk de program lg boleh sambar ..
    klu utk 4 org cuma rm 360 ..
    tiap2 bulan ketepi rm 200/
    sampai masa guna yg duit kita ketepikan .
    tiket dh bayar awal ..
    klu sampai masa tk dapat pergi ..
    cuma rugi rm360 ..
    tp kita untung rm 2400 hasil tabungan yg tk jd guna ..

    apa lg ..
    sambar jgn tk sambar ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHAHAHHAHAHAH baguih punya skill nih.. ermm MENARIK! tak la terase sgt kn?

      Delete
  13. Mahal sket la beb...br ni xde promo, tic bandung 3org RM414...ni rn570... Tarikh yg sama..so, aku chill je dulu...hahahaa...jom pg disneyland!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mhl sket la.. aku pg bandung end 2011 sorang rm80. itu yg aku bawak sekapal tuh. mak pak nenek aku pon.. hahahhaa.. tp tu la.. klu bersajak sgt bole la nk amik.. tp klu ko rilek2 je, bole tggu.. baik tgu. tp bali murah la! sbb bali tuh category harga biasa 6oo.. dpt 160 sodok saje le..

      ko dh knape check bandung tp ajak aku p disneyland?

      Delete
  14. kami berempat... kalo rembat tapi tak jadi, ada byk sesalan nanti... so kena melabur dulu & rembat offer yg agak2 last minute.. actually last minute pon ada offer jgk kalo rajin memain2 website tu..

    gerraaammm je tengok booking u all ni..!!! hehehe..

    ReplyDelete
  15. Salam perkenalan.. sya pun berjaga jugak tengah mlm tue.. tapi asyik kena que dalam waiting room jer terus malas nk tnggu.. plan nak g Sabah..tp nampaknya tak dak rezeki la..sobs..

    ReplyDelete
  16. hahahahh ye betul.
    Me pun dah beberapa kali burn tiket ni haaa.
    gigih menjenguk tiket 7pg.. line meme tak jem.
    Jumpa la tiket murah mcm kat atas ni tapi geng2 tak plan nak jalan pulak.
    Nak gi dgn 'org sebelah' (start april HUBBY le).. dia tak berapa pandai nak wat itinerary, dia suh me buat je.. arghhh tensen kekeke.

    ++++ takut ter'preggy' pulak time tu.. kang tak psl burn teket lg kekeke.

    ReplyDelete
  17. Ye Beb..biarlah apa orang nak kato..Nekcik syukur sangat ada AA..kalau idak tak tak mampulah den nak terobang ke 16 destinasi luar negori bawak anak anak!! So far hanya ada sekali aje delay!! alhmadulilah...kolia rm300 return...oz 650return!!! alhamdulilah!!

    ReplyDelete
  18. Aku pun dapat tix Murah tu.. senang je tapi kena stay up kul 3 pagi lahh....tak terbeli je sebab jauh sangat date nyer.. hok yang ada pun bersusun.. tix memang murah tapi expenses kat tempat orang kena consider gak.. bukan apa g tempat orang nak enjoy beli barang dan jalan jalan jugak tapi kalau semua berbajet nak minum air pun berkira tak best gak kan.. tak pe kita tunggu lagi..selalu nya AA nih ada sale mengejut kann

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D