Food & Travel

02 January 2013

Sari Ratu, Kelana Jaya


Comey kan ikan ni smile?!!
Dengan kasih sayang aku melahap sifulan. Alhamdulillah. 

Last weekend bawak mak2 ke Sari Ratu, Kelana Jaya. Kenapa KJ? Sebab nak ke Paradigm Mall yang masa tuh Uniqlo and H&M nya baru bukak. Nak terjah bertujuan. Nak carik keperluan katanye..

Alang2 nak ke Paradigm, itu yang plan ke SR sekali. Bawak mak2 ni 1st time. Tapi kalau kami, ke SR dah berkali2(berbaur poyo). Lagi2 di lokasi KJ ni. Depan dengan rumah kami je dulu. Selalu gak sebat lunch disini. So sekarang ni lama sangat dah tak makan SR. Apa yang buat kami terpanggil makan kat sini? Sat gi aku cite.


Rupa dalam SR restaurant KJ.

Most of korang tau kot SR ni serve apa.. Pada yang tak tahu meh nak habaq yang depa ni serve Nasi Padang. Sesapa yang selalu ke Indonesia and makan makanan sana and bila balik sini rindu dengan makanan sana, memang terbaik if korang choose SR. PADA AKU semua nya kat sini sedap. Termasuk la dessert nya sekali. 



Korang tunjuk je nanti dia catit kat buku pengawas tuh and htr ke table uols!



Lauk apa yang kami ber4 sentap?


Ikan Nila aka Ikan Terbang
Kami amik 2 ekor!

Ikan Talapia hakikatnya. Besar n sangat rangup. Ni 1 kemestian untuk kami order. Sedap and tak hanyir. Sangat la garing sampai tulang2 tepi tuh pon boleh bedal. Kalau uols penggemar kepala lagi syahdu kot. Tapi kami laki bini tak reti makan kapla ikang.


Sambal Tempe


Baby Kailan


Belut Goreng

Belut kecik2 goreng. Size macam ikan bilis besar. Tapi pjg2. Rangup gile. So tak la rasa sangat belutnya. (Tak yah nak eeeeeeeeeeei ye!)


Ni lain2 food yang kami order. Sambal, pucuk ubi masak lemak, telor rebus masak lemak dan paling best Lauk Gulai Tunjang. Depa panggil tunjang, kami panggil urat. Urat2 lembu. Layan doe..


Yang paling kanan hujung tuh plak paru goreng garing. Garing sampai keras2. Aku tak gemar sangat, tapi mak2 yang amik. Layan..

Jgn lupa mintak kicap pedas dorang. Maveles!

Air plak kami order Es Jeruk which is Air Limau. Sesiapa yang biasa ke Indonesia atau Thai, Es Jeruk ni boleh dibawa dalam mimpi. Rasa yang sungguh syahdu. Kalau lama tak pekena rasa rinduuuuuuuuuuu. Memang pure rasa sbijik macam kat sana.

Nasi plak kami order extra 1. Ingat nak order sekali dessert, tapi apakan daya. Kenyang bagai nk meletup rasa. Sesiapa nak, sila try cendul durian, cendul biasa, es teler or apa2 lah. Memang semua sedap! Tanya mak2 depa surrender! So next time mayb.

Bill please..
#budget hot!


RM200 terbeliak bijik mata kan? MAHAL kan? Mana mahal. Murah je uols.
Budget berlagak lagi kan?

Hakikatnya?


Hakikatnya hanya membelanjakan Rm100 je untuk nilai RM200. Bijak tak? Alhamdulillah. Dah grab dulu kat GroupOn. Actually this is my 1st time menggodek GroupOn ni. Selalu tuh ada gak promo2 best tapi tak mengena hari. But this time betul2 mengena. Dan2 plak teringin sangat makan SR ni. Alhamdulillah. Rezeki. Makan punya banyak, time nak byr ulor voucher. Panas je dorang agaknya. Ahaks. Nasib le. 

Tu la sbb aku suruh follow Page FB ku. Aku selalu share apa yang aku tangkap kat net ni. Sila follow kalau belum. Ahaks. www.facebook.com/wonderfulretreat (Promo x hengat)

Lepas  lunch kami tak balik seremban terus, kami merendek di Paradigm Mall. Balik ke tujuan asal aku ke sini..


Kami letak mak2 ni di San Francisco Coffee kat tengah2 mall tuh and kami pon merayap sakan. Makan lagi kan? Tak pa. Keluarga kami semua suka makan. Alhamdulillah. Apa yang di order, Mocha and guava ice blended, chocolate cake and chicken wrap. So sila la mak2..


Setle makan minum dorang, kami start tujahan kami.

Mark & Spencer
Paradigm Mall


Mark & Spencer 


This is our 2nd time kat Paradigm Mall. Tapi 1st time di M&S Paradigm. Sangat teruja dengan barang2 kat sini. Banyak betul beza dgn KLCC. KLCC macam tak menarik betul kecuali pakaian dalam. Panas je aku. Tapi bila mai sini. Haaaa tuhdia! Banyak choice. Jegging RM99 pon ada. Super like.


IKLAN : Comel tak baju meow yg aku pakai kat gmbr atas ni? Bile pakai rasa dalam kasih sayang! RM20!

Uniqlo 
Paradigm Mall


Uniqlo Paradigm Mall


Ramai yang tanya, napa aku blur kan gambar? Esp gambar laki aku. Ahaks. Mcm la vvip kan? Jawapan : Saje je, ni kan blog aku. Biarla aku je yang kadang2 expose. Dia tak halang tapi aku rasa macam tak best plak aku jebak kan dia sekali. (Make a sense ke alasan tu? Redah la labuuuuuu.. )



Segmen mari berangan dah start bila aku suka test baju2 ni. Nak pergi nya tah bila. InsyaAllah. Ye dak? Kan dah dikatakan, berangan tuh penting weh. Xde angan2 xde la jalan.
Light weight apekejadah ni RM199. Pon murah kan? Sangat murah. Mayb quality dia tak la macam brand yang beribu2 tuh. Aku tak penah beli and pakai, so tak dan nak komen lebih. Cuma bila aku compare kan kat kedai travel betul2 Uniqlo ni murah. Yang lain beribu2 woo.. Paling2 pon RM600. **Lemas!!

H&M
Paradigm Mall

Ok my bad kat dalam H&M tuh tak bergambar. Sebab bz sangat kot memunggah baju. Memang kami punggah. Semua murah2. Tengah sales 1 hal. 1 lagi hal sebab baru je opening so double up la sales nye.
*Dasar mengikis duit orang depa ni!

Yang tak bestnya H&M Paradigm Mall ni Baju Plus Size takda???????????
Hei! Korang ingat kat KJ ni tak de orang gemok  ke?? Or dia ingat org gemok KJ tak pandai melawa? Dasar sizist betul! Panas je aku. Tapi masa aku masuk2 dah banyak aku punggah sebelum carik dept plus size. Lucky plak aku hari ni sbb tak da plus size pon aku byk dapat apa yang aku suka. Nasib!
Kalau tak, dah sengseng lengan n bermakyong kat situ. Panas hati! Gemok2 pon nak gak melawa bhai!

***bila entry(draft) ni di publish hari ni, aku tengah moody2 lisut je kepala otak ni. Saudara baik ku baru saja pulang ke rahmatullah sebentar tadi. Mohd Hafiz B. Untong. Minta jasa baik rakan2 yg rajin melafazkan surah alfatihah untuk beliau. Pd yang rajin, semoga kamu2 semua diberi ganjaran yang sama kelak, insyaAllah. Pd yang sudi doa yang baik2 pon dah memadai. Terima kasih semua. Dari DIA kita datang, kpd DIA juga kita kembali. Cuma cepat atau lambat je kan? MasyaALLAH. 
Nanti iols terjah blog uols k? mood ke laut. sgt2 kelaut. 

32 comments:

  1. wah...panjang nyer.... dari sari ratu yg 50% dan shopping mall yg best shopping tak hingat......
    best nyer hidup FM.......he3
    selamat mkn dan selamat shopping.......
    tak sampai lagi paradigm mall tu.........

    ReplyDelete
    Replies
    1. pjg sbb gmbr and page besar2 kot. best hidup? alhamdulillah mmg best hdup berangan. sbb tak beli pon. test2 je. :)

      Delete
  2. assalam ain..ehem kat malaysia pun ada byk pilihan restoren padang kan..kat sana pun mahal harga makanan kat garuda restoren.. hu2x..takpe kan dear dah teringin sambar je kan..ha2x..

    ReplyDelete
  3. jangan kata hang, aku pun rasa-rasa nyer jarang jugak terjah groupon nih.so, mulai sekarang, aku aku check ari-ari, manatau ada promo lagi.nak jugak judi bijak cam ko, heheh...

    ReplyDelete
  4. den tak pernah pergi lagi Paradigm Mall tuh lagi, dah terlalu banyak sangat shopping complex kat Klang Valley nih, tak terkejar dibuatnya...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg boto! tp pado den, den koja branding tu. mno dio ado den poei. bkn brand maha. tp den kojar brand yg murah n ctk.ahaks. klu xdo kat mall tu den x do jongok. or brand mhl2 bona rontikan den nak jongok!

      Delete
  5. makan terbaekkkk!!! :)

    mak...cun habis! :)

    baju pun cun sehhh! :)

    lastly...

    al-fatihah....

    ReplyDelete
  6. ada tgk promo sari ratu kt groupon aritu tp tk bli cz outlet terpilih tu tk byk..hehehe..tp kalo tkde voucher mmg mhl..paru tu pernah mkn keras dh ler sekeping 7 hengget tk silap

    ReplyDelete
    Replies
    1. bkn die ade kat semua branch ke? hri tu beb boleh choose mne2 beb nak kt lokasi yg diberi. mse borak2 ngn cashier pon die ade sebut lokasi2 lain yg ade melambak voucher yg terjual. paling byk di subang. 2nd kj. lain2 mcm kl biase2 je.

      Delete
  7. erk tertekan delete slepas klik all kat beberapa comment. ampun maaf dipinta. kepale otak ni pon dh mereng. maaf semua

    ReplyDelete
  8. al - fatifah...

    ikan tue garang tul rupa diakan....hahaha..but nice shoot....;)
    xpenah sampai lagi paradigm mall..lalu saje..belum ada kesempatan nak singgah....

    ReplyDelete
  9. aku nak makan pon..aku tatau nak makan apa.ko plak boleh makan macam2 hehe

    ReplyDelete
  10. tgk tangki la bhai. lgpon bwk org. kne amik semua benda yg depa ske. bkn sll depa lepas keluaq gini

    ReplyDelete
  11. wow bestnye shopping2...baju gamba meow I like!!! :)

    ReplyDelete
  12. Pergh memang sedap ke masakan padang u? Rm200 lebih tu haha nasib ada groupon kan. I pernah makan masakan padang kt melaka. Tak sedap tp mmg mahal. Geram je haha.

    I belum pernah sampai paradigm lagi. Nanti u tryla pg tgk kt setia city mall plak. I sbnrnya srrabut sikit kalau pg H&M sebab crowded pastu rambang mata haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. u, SCM i dah pg last mth bbrapa kali. My sis ade ddk kt sne. Siap ade buat n3 gak last mth. I suke H&M sbb murah! And ade plus size. Tu je pon

      Delete
  13. Mana daging dendeng... saya sangat gilakan daging dendeng.. lauk yang paling mahal kat Indonesia. Sari Ratu memang sangat mahal. Sesekali boleh la kalau selalu kopak poket.

    Tabik spring kat mak-mak tu makan boleh makan western moca and guava blanded lagi... fuh, kalau mak saya haram tak makan

    ReplyDelete
  14. salam


    bapak pun suka makan nasi padang
    kalau kat JB, bapak makan kat Banafe Restoran, tapi lama dah tak pegi

    ReplyDelete
  15. best la kat KL banyak promosi blh pakai groupon...geram je tgk groupon ni, skrg dah jarang turun KL

    ohya, pasal foto. Gambar kawan2 kat blog i hampir semuanya dgn kebenaran, siap ad yg tak sabar2 nak masuk bloh...haha

    ReplyDelete
  16. Huuiiii!! punya banyak pilihan. Kalau kakak rambang mata. Tapi pada kakak macam agak mahallah kan namun kepuasan ada tak kisahlah..

    ReplyDelete
  17. salam beb ..
    semalam aby buat reply ..
    tk masuk ke?

    ReplyDelete
  18. suka sangat belut goreng... pembuka selera tu

    ReplyDelete
  19. wajib pi HNM ni...aku pun nek teruja plak tgk ko sopin w/pun xde yg ko sopin pun hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpo.. merayau sajork! mne soppin. hiks

      Delete
  20. Kena buat short reply ..
    yg tk nak expose husband tu selalunya artis2 ..
    faham2 la .. nanti among artis kebas suami yg poket tebal2 tu ..
    yg sambungan tu ...
    reserve la ..sbb dah buat awal tu tp tk dapat ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaha geli ati nih! bkn lah. saje blur2 kan muke sbb rasa2 cam segan pon ade nak expose siapa owner blog. sbb dah mcm show off pon ade. so kalau blur or kecikkan gmbr muke, tak la nmpk sgt show off nye bile cerita pg sne sni, ye dak? xknal la sape. chewah! make a sense ke? ha ha!

      Delete
    2. sebenarnya ko takut orang suh ko belanja makan kan?kan?kan?

      Delete
  21. beb, best ke paradigm ? aku tak penah pegi. aku ingat ade tesco je rerupanya ada bende lain jugak. Almaklumlah sejak beranak pinak nih, asik kene pegi tawaf satu shopping kompleks ke satu shopping complex je le keje kitaorang ( takut kang anak bepeluh..ceh mengada) cuma paradigm je belum pegi. .heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahahaha blanje insyaAllah bole kalau time2 dpt gaji hahahahaah.. oops!

      best gak beb.. die kecik sket la, xla melaut cam 1u segale tuh. org pon suam2 kuku.. aman gak la 2x aku pg. bukti org tak brape ramai econ die sejukkkkkkkkkkkkkk... huhuhuhu. pastu brand2 yg ok2 semua da kat sana. food pon. so kira xyah ke kl lgik dah la.. tp brand2 grand sgt xde le..

      Delete
  22. Salam Beb..lagi boleh makan..kita makan lah mana mana kan!!! janji hepi hepi!!!

    ReplyDelete
  23. beb, kami pun da guna voucher tu.. mmg puashati, ikan tu mmg sedap sgt.. harap2 sari ratu buat voucher camni lg.. hehe..

    ReplyDelete
  24. best baca blog ni..klo tempat x best trus jd best hehe.. yg bestnye suke tmp yg sis pegi sume best2 hahaha..

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D