Food & Travel

06 January 2013

Umbai Pernu - Kedai Kita No 5.


Banyak kali dah rasanya aku buat entry pasal Umbai ni. YES dari awal sampai la ke entry ni kami masih setia dengan kedai No 5, Kedai Kita, Umbai-Pernu, Umbai. Kenapa? Mungkin sebab..

1. Udang-Tertarik sungguh dengan keindahan udang2 kepet dia ni. Besar2 gila kalau pandai pilih. Sederet kedai tuh tak da yang sedebab udang kedai dia. RM70 sekilo. Murah gila kalau nak dibanding kan dgn Bagan Lalang or PD.

2. Murah- 4 orang makan berkilo2, bergasak2 lauk pon charge hanya RM200. Anggaran seorang RM50. Eiii mahalnya RM50, mmg mahal la kalau ko compare kan dengan nasi campur sepinggan RM6!!! Ini ko makan ketam, udang dekat 2kg, ikan sebesar peha aku, sotong lagik. Mahal ke tuh sorang RM50? Fikir relevan sikit please..


Tapi kalau nak compare Kuala Ibai Terengganu tuh lagi murah. Tapi jauh la plak kan? Huhuhuhu..

3. Friendly-Owner friendly and menghargai customer. Layanan Cik Bakar tuan kedai ni baik. Penah datang peak season bersama 4bijik kereta, dia call kami setiap 40min kot untuk pastikan kami selamat sampai ke kedainya, dah la tuh parking untuk 4bijik kereta kami dia aturkan. Padahal masa tuh parking penuh sehingga jalan luar. Alhamdulillah kami dihargai dan dapat parking betul2 depan kedai ja. Sesuai dengan keadaan kami yang ada warga tua masa tuh. Kalau Cik Bakar ni tak de initiative mcm tu, kalut jugak aku nak fikir cemana nenek and bapa ku nak berjalan punya jauh. Nak drop je depan kedai kena byr parking dulu. Nak uturn pack! Padahal kami tak minta pon dia reserve kan mcm tuh. Dah la tuh kedai dia memang sentiasa ramai. Walapon tak peak season/hour. Setakat kami 4 kereta dia tak amik port pon x pe sbenarnya. Tapi dia pilih utk menghargai cust..! Rezeki dia la ramai yang jadikan kedai die feveret to nomnomnom..

Kali ni kami sampai awal. Dalam pukul 6lebih. Memang janji dgn Cik Bakor, bukan apa kena la call dulu datang dari Seremban. Buat nya tutup, menganga aku.


Kedai No.5
Gerai Kita


Masa ni pon dah agak ramai orang kat kedai ni. Tapi masih boleh bernapas. Cuba malam sikit. Adeh! Sbb tu kami gerak awal

Mengumpat
Table cloth ni baru je dibersihkan sbb ade 1 couple ni datang2 order, awek die bertudung and jenis bajet hawt. Boleh tahu kan kalau2 awek camni? Cam die sorang ade mofren. Melenting2. Meliuk2. Manje kato eh! 
Masa pilih ikan geli2 and campak2. Erm cemana la nak kawin kan? Makan nk kenyang, pegang ikan pon pakai 2 jari n baling2. Tu belum lagi dengan drama swasta dia menenyeh2 buat muka comel kt bahu bf dia masa depan ikan tu. Simpati aku tgk. Depan ikan pon nak sinetron. Azab je laki die aku tgk. Sabar banyak2 ye?
K nak djadikan cite, lepas plih2 dia pon ddk meja dalam gmbr ni. Duduk normal la berjimpit2. Badan dia agak chubby tapi rupa pon boleh tahan comel la. Klu x comel, ketam muntah darah kot depan dia! Lepas tuh aku lost. X tengok dah depa ape jadi. Pelahap aku dah mai la makanan gua dah sampai. 
Tengah makan2 sekali ade org jerit, melompat and merenget2. Hai ko dah kenape? Rupa2nya memang sah betina tuh x abih lagi buat hal. Aku ingat dia kene picit ke pe dalam jimpitan bf dia. Rupanya nya dia jerit and bangun sebab ade meow bawah kaki dia. Aku ni dah la syg kucing. Merenget la cam mintak penampor. Memang sangap perhatian minah ni. Semua orang pandang. Kagum dgn rengetan dia barangkali. Aku tak pasti. Makanya sebab kucing tuh dia pg pindah tempat. Balak die lurus taka la pindah kan food ke meja lain. Haiyo! Jauh dari mata aku. Ya ALLAH syukur. Tenteram dunia aku. 
Lalu aku menjamah food dengan aman tanpa rengetan dan limpahan. Gasak! Rengek la dlm keta ke, renget la ketika berdua. Ko nak bgtahu org ko manja nak wat pe? Nak kena sagat kat tar?


Bentangan seafoodnya. Kerang, bamboo lala and mussel pon ada. Tapi tak rasa nak layan!


Terkulai2 cik kitam ni. Dah macam ayam plak aku tengok tang jauh!




Harus ada! Dah mcm body builder dah plak nih.

Untuk hari tuh, apa yang kami order dan santhap?


Kailan


Sotong Tepung


Butter Prawn
Walaupon rupa tah ape, tapi aku suke.. BASAH!


Ketam Sambal
Sekor utk ku

Ade lagi sekor ikan tak sempat tangkap gmbr. Tangan kotor dan tgh buruk mentedarah. Ahaks.
Ikan Jenak 1.4kg kau! Huhuhuhu..Sbelah msk 3 rasa, sbelah lagi bakor! Cecah plak dengan ni..


Memang marbeles sambal nih.

Minum plak kami order Fresh Orange 1 Jug. Memang zassssssssss!

Bila dah kenyang dan hari pon makin gelap, jom kita cuci mata dulu before gerak. Sepanjang2 gerai tuh ada jugak gerai2 jual cenderahati dan makanan2 tradisi melaka kot namanya. Selalu sangat pon cuci mata kat sini. Tapi tak pa lah. Mana tau ada berkenan..


Tengok ni teringat Rantau Panjang dedolu.


Ni la dia deretan kedai di Umbai Pernu.


Raga ragi yang dijual. Not bad harga nya!

                                                


Belacan and cencaluk. Eh cencaluk apa rasa ha?

Selesai cuci mata jom kita pulang. Erm itu plan asal nya. Terus Pulang. Tapi hubby ajak jalan2 Bandor. Oh ok la jom. TAPI bkn sahaja jalan2. Hubby ku culik ku check in. Mana nak lepak malam2 new year ni? Kan hotel most full? Erm.. Lets carik hotel bajet..



www.facebook.com/wonderfulretreat



View Umbai Pernu Ikan Bakar Melaka in a larger map

21 comments:

  1. kalo aku.. aku da jeling tajam kat minah tu... mmg nak kene penampo.... huh!

    btw, umbai mmg best.. !!! gamba ko membuatkan aku lapa pagi buta nihhh...

    ReplyDelete
  2. selalu gi umbai mkn kt kedai yg hujung tu, parameswara kot nama dia.. nti leh try sini lak.. teruja tgk seafood dia yg nmpk fresh.. :)

    ReplyDelete
  3. Beb, kalau aku, aku pg luku sket pala yg takut meow tu..hehee...eh, kemain comey sua..beli mana? Nk pg bli jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaa.. aku beli kat m&s. sales 80 inggit! tp jenis kain yang mcm jegging rm150 nye kualiti. aku suke! sbb murah dn berkualiti. ade je kat scarlet plus jegging aku beli dan masih beli klu ade. rm40 tp bile pakai x le kasar2, nnti tang kaki mbesar dan takkan kembali mengecil. tense aku!

      Delete
    2. sale? aduh...mesti penat nak rebut2 tarik2..hahaha...scarlet plus mana? aku kat wmaju ni selalu fesyen lelama makcik2..jer..hukhukk...husband outstation 4 hari nie..sempat la pg shopping..kalau pg beli ngan dia kang panjang ceramah..hehee...

      Delete
  4. Sedap² tengok semua makanan tu...

    *Alahai..mengada²nye lah awek tu...

    ReplyDelete
  5. alahaiii terliur tgk semua menu tu, mesti sedap gila

    ReplyDelete
  6. Beb tang mengumpat tu tulisan kecik la pulak.... kecik besar kecik besar jo anak mata aku nak membacanya. By the way... aweks tu mesti banggakan sebab semua orang pandang dia masa jerit tu...

    Aku pernah pergi 2 kali kat Umbai tuh tapi tak tau la gerai no berapa... yang aku ingat nama gerai dia Paramiswara... Dah lama tak makan seafood nih, meleleh air liur nengoknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cemane tak pandang! die dah la kategori besar jgk. mengendeng2, tertunjit2, tergesel2. mmg org pandang la.. hahahhahhaa.. xpe la. hiburan percuma buat aku hari itu!

      Delete
  7. laa ...
    kali ni gambo empunya blog pula yg di blurrr ..
    lama tk gi umbai ni ..
    cuma ..klu pergi selalu masa public holiday ..
    nak masuk dalam jemnya yg tersangat panjang la ..
    mcm biasa papar gamba2 yg menarik ..

    p/s .. td anta wf ke internasional cat show di SACC mall shah alam ..
    kali banyak Maine Coone ..
    pasti beb boleh kenal sapa pemilek maine coone tu ..
    ada seorg ni dia bawa 5 ekor MC ..

    ReplyDelete
  8. FM memang selalu pi sini...remy kalau nak sana nanti...pasti gerai nie jadi pilihan.... pilihan fm adlah yg terbaik so far remy tgk...he3..... nice selection kat fresh buffet tu.... tak kisah blnja lebih jadi kepuasan dan keutamaan pelanggan dijaga......

    ReplyDelete
  9. YA ALLAHHH... banyak nya.. akak jarang ke Melaka. one day sud try lah gamaknya...

    ReplyDelete
  10. best plak baca bab yg mengumpat tu...haha. bab makan tak boleh pandang lama2, nanti terliur..huhu

    ReplyDelete
  11. arghh apasal tak klua gambar ni. tenet slow giler. nanti u kene try kat Jeram tu plak tau. Terbaik

    ReplyDelete
  12. haa br klua gambar haha gigih tau i tunggu. mak ai ketam dia besar ko mcm katak pun ada haha

    ReplyDelete
  13. mak aiii.. tak pernah pergi.. nanti nak visit lah.. buat day trip pun okey kan.. :)

    Mengumpat jugak: suruh minah tu makan bersila atas meja.. kalau kat gerai memang banyak kuceng :)

    ReplyDelete
  14. hahaha rasa nak lempang je pempuan gediks tu.
    Dia ingat dia je reti.gediks kot.
    rasa nak je dua kucim kat muka pempuan tu hekhek.

    ReplyDelete
  15. Ada lalu depan kedai ni masa nk p parameswara ikan bakar tu..tgk mcm lengang igt tak sedap..huhu

    ReplyDelete
  16. okeh next target den kalau pergi Umbai den terjah kedai No 5 jugak...:)

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D