Food & Travel

02 March 2013

Avillion Admiral Cove, Port Dickson


Hollah holah! Lama gile weh aku tak on9. Berhenti jap on9 bukan bermakna berhenti berjalan2. Huhuhuhu. Cuma no mood sikit. InsyaAllah ni dah ok kot ( ini pon memaksa diri sebab takot lupa n muntah nak buat entry lapok ).

Kami ke Admiral Cove ni beberapa minggu lepas. In Februari la dah tentu. Last minutes plan. Tapi sebenarnya nak rasa stay AC ni dah lama. Sebab banyak teman blogger buat review hotel ni murah and best. So jom la kali ni?! Yuks..

Macam biasa, paling min kami musti check in 3H2M, mana cukop kalau nak 1 malam kan? Walaupon dekat je dengan Seremban, tapi tetap nak berehat.

Modal untuk 1 malam RM155+ untuk standard room. Tapi standard room ni bilik lama. Nama pon standard ye dak? Nak bilik baru kena la bayor lebih sikit.. Bilik pon cantik yang baru tuh. Tapi tak la buruk standard room ni. Jom tengok..







Sebab kan dekat dan santai, aku pakai baju huduh je mai sini. Tuh belum laki aku laki lagik, dia siap pakai seluar kain batik tuh. Hahahhahahaha.. Nampak nau cam malas2 mahu kan?



**ha kan laki aku pakai suo kain batiknya. lol



Untuk bilik standard ni kami amik 2 bilik. 1 lagi bilik untuk parents ku dan bibiknya. Untuk 3rd person kena la xtra charge. 1 day dalam RM55 siap tilam segala and breakfast. Ok laaaa murah.



Ini bilik aku laki bini, dianggap bersih la lagi kan? Tersusun. Bilik mak aku dah macam restoran bergerak dah. Mak siap tapau masak lemak ayam dengan periuk nasik. Sebab kami berdua tak sempat makan lunch dengan dorang kat rumah tadik. So depa p tapau for us with the periuk2. Who cares! Yang penting FUN.


Check in macam biasa at 3pm. Tapi kami datang seawal 130pm. Walaupon hotel ni bole accept kami awal tapi bilik plak tak ready. Ok la kami paham. (Sebab tak semua hotel boleh accept guest awal, walaupon bilik dah ready. Kerek.) So kami pergi makan dulu kat Restaurant Admiral Cove ni. Order mee2, masyaAllah sodap eh! Lagi2 kueh tiau beef itam aku nih. Memang layan food kat sini. 

Tengah makan sodap2 tibe2 front desk call restaurant and nak cakap dengan ku. Kelass! Semata2 nak cakap bilik kami dah ready.. Awww thank you. Appreciate sgt depa call. Tapi acano kami tengah sedap makan. Makan comes 1st lah. Huhuhuhu...

Service hotel ni biasa2 jer tapi staff2 dia bagus. Initiative lebih. Good job! Same goes dgn restaurant punya staff, sangat bagus.

Lepas perut kenyang, kami pon dapatkan kunci bilik..



Masuk2 je bilik, terus ternampak banglo mewah ni dari balconi kami. Wahhhh park boat depan rumah. Kayo! Hado? 

Lepas ke hulu ke hilir baru aku tau seketul dua banglo tgh laut ni rupa2nya di jual oleh pihak otel pada orang ramai. Ada yang vacant rasanya. Amacam? Berkenan? Kalau villa singgah sana (dtg kejap2) ok la. Kalau rumah duduk hari2 idok le aku. Seriau haih.






Overall not bad la.. Ramai2 and bawak keluarga besar memang sesuai. Sebab tempat dia sunyi and tak ada apa sangat, so kalau berdua memang boring tak da xtvt. Kalau beramai2 buat kepala sendiri and create xtvt tak la boring kan?

Macam our parents tak boleh banyak bergerak. Cuma alih2 udara sikit boleh la. Memang saja bawak dia tempat yang tenang and tak ada orang(xtvt) sangat. Kang tempat2 ramai takot dia complain plak. Pusing kepalo eh.

Pada kami berdua ni rayau sakan keliling hotel pon masih boring. See aku tak tergoda lansung dgn pool dia. Padahal aku kan kaki swimming. Pantang nampak. LOL. Berlagak tak hingat lagi la aku tuh! Bukan apa. Berkeladak sakan la..! Air keroh tak hengat punya. Goli plak aku haih.

Nak tak nak kami pon merayau la keluar PD. Kemana? Makan la apalagi..?

Kebiasaannya kami pergi kedai/gerai berdekatan je. Ye memang kena memandu. Jalan kaki jauh ye? Kalau kreta dekat je. PD sunggala walk ke ape namanya kawasan tuh. Shop lot laa.. Macam2 jual kat situ. Nasi arab, mamak, melayu etc. So kami banyak makan disitu jer. Mudah.. And cuma 1 hari ni je kami duk layan seafood.

Medan Ikan Bakar Port Dickson.




Butter prawn, sotong tepung, ketam goreng sekor, paprik, tomyam, nasi 2. Air fresh orange and tea tarik. RM130.


Penah jugak makan kat sini last year. Tapi cuma kedai lain. Kedai sebelum ni kami pergi tutup plak. Cuma kedai kali ni agak mahal sikit. Tapi no choice. Kami cuba je la. Lagipon kami rembat tak byk mana. Bukan berkilo2. So tak la terasa sangat beza nya kan? Cuma kami belum try d'terapung tuh je. Kawasan yang sama tapi d'terapung tuh kelas sikit. Xtau kenapa tak mo cuba situ. Banyak sgt komplain kt 4sq. Takot plak aku. Tapi tgk la nanti. Esok2 mungkin!

Malam2 yang lain plak kami ada santap this 2 menu. Untuk kami berdua. Untuk mak dan abah dibilik sebelah tak sempat nak snap. But overall dorang kata foodnya best.


Burger Marina. Best gile. Juicy dagingnya.


Kueh tiau dia hambar. Rasa2 biasa je. 

So sapa2 yang nak tukar2 angin sila lah tgk promo price depa di website nya.. Memang sesuai bawak keluarga besar. Makan pon sedap. Service dan staff pon sangat sangat bagus. 

Chiao!

Untuk pertanyaan sila ke fb ku : www.facebook.com/wonderfulretreat

Avillion Admiral Cove


Jalan Pantai
Port Dickson
06-6470888




View Untitled in a larger map

24 comments:

  1. Salam Beb

    Patut ler sonyap...den ingat pusing dunio....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam kak,

      weyyy kak.. mano datang hinggit eh nak keliling dunio..? dalam mimpi buleh!!

      Delete
  2. ASSALAM DEAR..EHEM KALAU SENYAP JE,MAMA DAH TAHU MESTI DIA BERHOLIDAY & BERHONEY..HONEY SAKAN !!.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam ma, heheheheh lama tak visit blog mama. nanti nak terjah.

      mana berhoney2 ma.. mood je kelaut and tak berapa nak sihat sikit.. hehehe

      Delete
  3. eh notbad la harga dia. tp klau PD ke yg dkt husband biasanya taknak 3 hari dia ckp nanti sangap huhu yelah ni pn u ckp xde aktiviti sgt kn. release tension bolela kan :)

    tulah lama gak perasan u tak update blog tp lupa je nk tnya u haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. U correction! Haha.. I suke gile PD. U boleh tgk review i kat otel avillion. Happening gile. Depends kat hotel tuh. Grandlexis pon i masih ok lagi la. Pasal PD town plak i sll merayau ptg2 kat sana dari S2 dekat. Makan laksa kat gerai2. 5-6jam borak dgn hubby pon boleh tepi pantai. Sronok la. Mgkin sbb dah biasa kot. Org nismilan la kato kauuuu. Cuma hotel ni suam2 kuku sket..

      Delete
    2. haha yeke. i rasa kene explore kan. baru rasa best kalau duduk dlm bilik je youlah tak best. i dgn husband tak habis explore lg PD. kat mano lakso sodap tu?

      Delete
  4. standard pon standard la kan...janji selesa..beb, nape sinki tu de kat luar? dlm bilik air xde sinki ke? hahaa..aku survey ni..ko tak snap gambo bilik air..tu yang TERpaksa tanya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahahah sink kat lua tuh die suruh ko bwk piuk nasikkkk.. Sonang sket kojo! Ahaks. Ade sink dalam toilet. Toilet pon ctk. Siap ade 2 pintu. 1 dr luar, and 1 lgi dr sbelah katil tuh. Nice lah. Sila poei!

      Delete
  5. Alahaiii baru igt nak stay situ gak lepas ko ckp best aman tapi part pool tu plak la yg buat aku alahaaiiiii...ado anak ni pool yg paling penting...iskk iskkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahaiiii kamu, pool tuh mungkin bersifat sementara. Sobab die tgh cuci kot hari gue merayau tuh. Lain2 hari mungkin ok

      Delete
  6. Amboiiiiii... lama sungguh hilang... mood larik tak sempat kejar ke Beb

    ReplyDelete
  7. he3...dah lama tak ke PD....... nak jenjalan hujung minggu tak sempat...ada jer xtvt...tumpang fm jenjalan dah ler...cuci mata gak........he3

    ReplyDelete
  8. dah agak dah...senyap-senyap ko beb, sekali ko bukak citer, mesti gempak habis lah, ahaha...

    ReplyDelete
  9. Beb..kami pernah stay sini, bilik baru(suke interior die).Rsnye bilik2 die semua besar dan selesa kan.Kami stay 1 nite je. Memang btl xde ape sgt aktiviti kt sini.Just relax2 saje.

    ReplyDelete
  10. minggu lepas mmg nak check in kat sini...tapi full booked...so check in kat PD golf...tq satu info yg bagus..lain kali boleh pergi sini...

    ReplyDelete
  11. bestnya..nak pegi PD...akak teringin nak ulang lagi Water Chalet tu..

    ReplyDelete
  12. mcm biasa ..
    sentiasa menarik paparan nya ..
    penat berjalan mesti kena makan ..
    cuma dalam usia meningkat ni tk berani
    nak makan sotong goreng banyak2 ..
    hu..hu..

    ReplyDelete
  13. banglo + boat = gggrrrrrrrr.... gerraaammm.... tapi takut ehh kalo tsunami..

    awesome one ni.. room & food.. minus kuetiaw.. hehehee..

    ReplyDelete
  14. fuh tak tau lak pasal bungalow tuh...siap ada bot lagi yer..dasat...

    ReplyDelete
  15. Lymanya menyepi, sihat hendaknya :-)a aman

    ReplyDelete
  16. best la ada partner yang rajin jalan2 sama.. betul2 enjoy life kan..

    ReplyDelete
  17. salam beb..alhamdulilah sambil jalan dapat gembirakan hati orang tua...da tua tua ni seronok depa kalau dapat jalan jalan...segarkan minda..mengurang alzhmeir..tol ke tu

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D