Food & Travel

24 May 2014

Aquaria KLCC 2014


Tahdaaaaaaaaaa!

Ada course 8 hari di PNB Darby Park. Bercagu duduk situ lama2. Tapi alhamdulillah ok jer. Mau tak ok. Selesa kan? Asal ada benda yang tak cukop je ke KLCC lah aku. Ahaks. Alasan kan? Dah kate x sampai 2 minit ke KLCC. Apelagi? Ini kali yang tah keberapa tah kami di sini. Pergh lagak nye bunyik. Ikot lah haih, PNB pon nak lagak ke? Org lain Troika pon x wat n3, ahaks. Abaikan!

Tahun 2014 je dah 2x kami berumah disini. Ada la dalam berbelas hari di awal 2014. Lepas raya tak sure ade lagi x. InsyaALLAH umur pjg kita ketemu lagik ya PNB.

Ni yg nak cite nih. Dah berapa kali ke PNB ni tapi baru kali ni laaaaaaaaaaaaaaa kami tahu PNB ni ada kedai, ada dobi bagai. Sedih! Ye dobi open for public. Yippy! Kedai pon ada. La baru tahu. Ahaks. Yang sebenarnya malas nak explore kan? Even pool dia pon kami tak pernah turun sebelum nih. So moh nak cite.

Bilik cam biasa lah. Jemu plak korang nak tgk nanti. N3 sebelum ni pon ada kan PNB. So kalau nak tgk bilik PNB sila klik N3 PNB yang lepas2 yek. Kali ni nak cita apa yang tak pernah tahu jah.


Berumah kan kami? Mahu seribu daya. Buai, blender, carrot, beras, sweet potatoes, salmon. Semua ada! Ye kalau sampai2 dah penat nak kuo anak n laki nak makan uols nak wat pe? Tu smua la yang membantu, ye dak? 


View dari floor 16th. 


Tadaaa! Ni 1st time kami turun sini. Nampak dari bilik macam nak hilang kawalan, sekali turun.. Le ini aja? Ok la.. Tapi tak dapat menggamit hati ku yang suka swimming ni. Entah cam busan je. Huhu


Ini anak2 buah aku. Dalam 8 hari tuh ada depa datang sehari utk bermandian.





Ini semua 1 floor dgn pool. Siap ada tempat kalau ank rehat2 cam dalam gambar kat atas ni. Masa kiteorang datang tuh ada org makan2 sefamly kat situ. Meriah la. Sebab tempat selesa, kipas and nyaman tepi kolam kan. Tertutup plak tuh. Memang jadi tempat lepak yang seswai aku rasa.



1st time turun ke kedai serba x neka PNB. Ahaks. Ada telo bagai. Yela PNB kan ada dapur. Harga normal tapi ada la mahai sket dr biasa. Normal la dak? Depan mate, mudah. Kena la charge lebih. Nak murah susah la sket, kena keluar bagai kan? 



COMPLETE washing machine and dryer bagai. Sronok gile. Mana tidak, kami kat sana 8 hari, baju sure banyak tak ingat. Pastu plan terus merayau roadtrip tanpa pulang ke rumah. Walaupon dah plan baju2 yang banyak, tapi bila bole wat laundry ni kan rasa lagi ringannnn la daya yang ada. Baju2 kotor kan cam rimas and berat. So bila dapat basuh semua, LEGA! Total cuci and dryer sekali RM14. Ok la dak? 5 ke 7 kg tah. Woih tengah kota kot, dalam hotel. Kalau ada yg ckp mahal lagi tatau la nak cakap. Gasak kome le. Sabun tak disediakan, kena beli di kedai serbaneka. Sabun comel breeze tuh je pon ok! Nasib tak bawak sabun baby, kalau tak baju2 Sarah aku cuci. Huhuhuhu.


Settle course 5 hari di sekitar PNB, terus berhari keluarga kami 3hari disana. Extend le. Sewonok tol berangan menetap ditengah2 kota. Walaupon duit surot macam kemarau. Kenot control 1. Adeh.. Dasyat2 penangan kota. Oh ini la course dia. RR bagi cenderahati. Alhamdulillah, nak dapat keta mungkin tidak lah, dapat souvenir pon dah berbaloi2 n bersyukur dah. Tq RR. Lain hari mahu lagiiii..



AQUARIA KLCC

RM30+ untuk dewasa dan FREE untuk baby.
Groupon or matta fair cheaper.

Kesini memang kami tak plan dan tak pernah terfikir. Cuma asik la berulang alik ke klcc duk beli groceries itu yang ternampak signboard Aquaria kat depan Cold Storage tuh. Bincang nya bincang jom! Walk in sajo next day.


Aquaria nya agak ke dalam. So senang carik Maybank bawah yang berdekatan Cold Storage tuh. Situ je. And layan la jalan kaki jauh ke dalam tuh. Untong aku selalu park side tuh sebab memang dkat dgn PNB jalan binjai or dari Seremban memang ke situ, exit Tun Razak kn. So situ le dia.


Masuk2 je disajikan oleh hidangan mata Piranha. Scary gila la tengok muke sebak'ek depa nih. Toye je die pandang kita. Memang sesuai la dgn tugas dan perangai Piranha kan?


Next, ada pameran jelmaan2 air yang jinak2 ni. Siap boleh celup n rasa or main2. Jangan ko picit bagi senak sudeh. Aku intai2 je walaupon EXCITED tak hengat. Tapi gadis bekerja tuh tegur and cakap bole usik n pegang kat dalam2 air tuh. X nak lah. Tak berani pon haih.



Ini belut. Belut yang tak cantik. Besar............ Panjang............! Menakotkan jugak. Dan bahaya! Sebab dia ade electric. Kalau tak byr letric mahal mampu tak dia tlg terang kan rumah? Mungkin!


Dasyat eh ciptaan Ilahi. Semua benda ada, dan tak mustahil!  


Sempoikan papa Sarah pakai suar katong. Eh 'kediaman' sebelah KLCC katekoo..


Lawanyeeeeeeeee.. Kan best klu dapat buat rumah cenggini. 







Haaaaaaaaaa kamu ngeri!


Anak aku ralit tengok semua nih. Leka dia. Ahamdulillah la. Tak la dia boring walaupon dalam tuh bising. Sebab ramai budak2 skolah. Aha. Lawatan sambil blajo. 





Haaaaaaa tang sini mami sukaa! 
Samalah macam korang p obersea tuh. Jalan punya jalan, tgk punya tgk last2 sekali terbentang luas kawasan souvenir dia. Sebijik la kat Aquaria ni jugak. Part ni paling best kan kalau p mana2. Nak beli! Untuk tatapan masa akan datang.






Most souvenir ada nama 'SARAH' nak. Hehehehe MUST BUY!


Harga pulak agak berpatutan. Tapi tak la murah. Macam tshirt kids ni dalam RM31 if tak silap. Fridge magnet dlm RM8 macam tuh. Cantik2. So ok la kan? KLCC kot.


Tapi ada jugak la beberapa lane kat dalam tuh jual mcm barang2 yang harga nya sedap mata memandang. Start from RM2. So pilih je le.



Dah settle kami keluar Aquaria and merayau la selagi hadoooo maso. Eh baju M&M baby ni RM23 je. Ye sila p. Sebab harga sebelum was RM49. Info berguna bukan. Cute what?!

Penghujung hari kami check out seawal 10am dan sambung ke Cameron Highland untuk 3H2M. Weather dalam 17'c weh! Syiokkkkkkkk habis. Nanti sambung ek? Sarah dah ekkkokkk ajak beli goreng pisang. Daaaaaaa..

5 comments:

  1. sejuk pulak cameron highland sekarang ni ye :)

    ReplyDelete
  2. kami pon kalau citu sekolah ikut hubby, mmg berkampung la kat PNB.. semua ada senang kan..

    ReplyDelete
  3. wow weeee ke CH plak...cepat update pasal CH!

    ReplyDelete
  4. Hheheh tak mustahil tu kalau dapat buat rumah camgitu 1fine day.. eceh :P

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D