Food & Travel

28 May 2014

Cameron Highlands Resort 2014


Caaaaaaaaak.. Alhamdulillah selepas beberapa tahun 'mengidam' nak ke CH akhirnya sampai jua. Syukur ya ALLAH. Lepas je course 8 hari di PNB KL hari tuh kami terus check out PNB terlebih awal. Dalam pukol 10am. Breakfast kenyang2 and terus shoot to CH. Alhamdulillah apa yang dirancang semua baik2 belaka. Lepas rawang kot si Manja tidur sampai la dekat nak sampai Tanah Rata. Phew~

Masa kecik memang selalu p sini. Abah memang selalu bwak jalan. Mana la lagi yg menarik zaman dolu2 kalau tak CH, genting, rantau pjg, langkawi, morib, etc. Kan? Masa pregnant nak sangat p. Tapi macam takot2 plak. Lepas tuh dah sarat and beranak memang tak dan la sebab baby sangat2 lagik. Haaaaaaaaaaaaa this time balas dendam! Syukur ada kesempatan, ada rezeki.

Dari tengah2 kl tuh kami betul2 gerak berjalan tepat pukol 11am. Alhamdulillah tak jem. Banyak kereta je town kl tuh. Amik nkve blakang and terus shoot ke utara. Sampai di tapah dalam 1jam 30min kot. Then layan jalan lama di Tapah sampai la tiba di Tanah Rata. Ye dalam sejam lebih gak melayan jalan melingkar2 tuh. Naik loya. Heh.

Ngam tepat jam 2ptg kami sampai.


Check in process macam biasa YTL memang tabik spring. Siap dgn towel panas and drinks.

Cameron Highlands Resort.
Senang je carik. Sekitar Tanah Rata and berhadapan dgn padang golf.







Sehari dia bagi coffee set ni berkampit2. Memang puas ati and takkan mintak lagi untuk sehari. Baru logik kan? Kalau hotel lain, gula yang dia bagi boleh buat 1 cawan kecil air teh o je. Pastu habih. Memang tak masuk akal bila nak guna tea2 n nescafe balance tuh. Ngek!










Persekitaran nais and bilik pon cantik walaupon lebih kurang je bilik2 YTL ni kan? Cuba carik alternatif lain bleh? Ahaks. 

Ni Persekitaran CHR plak. Ni waktu malam nya aku snap. Before gerak ke psar malam brinchang.











Ok la this resort. Sume bersepah dgn foreigner dari china je. Meluat gak la aku nengok nya. Eh aku dah kenapa? lol. Tah kadang2 ko nak rileks. Tapi alih2 mata ni kesat kabur pandangan kat dorang2 ni. Datang bukan 3-4 org 1 jalan. Ini stok rombongan punya. Berbas2. Hoi nak bejalan p hotel Ah chong bole tak? Mentang2 la kaye. Sardin2 je dia buat CHR ni. Ahaks. And standard org kita mesti layan lebih pada foreigner dari negara sendiri. Tu la dia. YTL yang ni paling kureng la service nya dimata ku kalau compare dgn YTL Hotels yang aku dah p. Later nak try lain n we compare yek? 


Steamboat for lunch

Dah berkemas2 bilik ala kadar, sure la lapar kan? Dah pukul berapa? Meh layan steamboat. Nasib sedap. Kedai dia main boh je.





Steamboat la weh. Aku tak sure steamboat ni nama apa.. Bila dah lapo mate jadi kabur. Ahaks. Dah makan2 jalan2 Tanah Ratah sket cuci mata skek..


Tanah Rata

Cool la tanah rata, tak sangka dah maju sebegini rupa.. 


Ade starbuck baqhang. Dah la dicelah2 kedai olskool. Coolio lah. Aku tka brenti pon. Just coci2 mata shj.

Dah settle jalan2 kami pon pulang untuk beradu dan berkemas2 apa yang hado..


Pasar Malam Brinchang
Hanya ada pada malam2 minggu sahaja.

Malam ni la xtvt kami. Keluar ke Pasar malam brinchang. Pasar malam ni semua ada. Dari food, souvenir and smua lah. 


Murah! Whole leg 3 RM10. Mana nak dapat kat sini kan?


Kalau nak sambar souvenir ni tak perlu tawar menawar sangat sebab harga yang logic ada dimana2. Kalau ko tanya kedai A and ko rasa mahal n tak logik, ko jalan depan sikit sure jumpa harga yang ko nak. Tapi tak sure la korang cemana. Itu pendapat aku lah.






Tak minat bunga. So tatau cmna. Ahaks. Dasar.


Snow cap Sarah ni RM6. Ok la dak? Ada cop CH lagik. Beli masa tuh jugak sebab sejuk and berembun. Risau plak la kan? Nauzubillah.

Next day 

17/5/2014

Breakfast dia memang best. Sbijik macam the majestic melaka. Bukan buffet. Dia serve ikot tekak kita.



Order from menu. Limited tapi cukop sangat sebab bahan2 campuran dia memang sedap n mengenyangkan. Salmon segala besar2 poik.


Ini noodle of the day dia. Sungguh x sedap. Or else tekak ni tatau menghargai sebab ini bukan cuisine kita. Japanese punya, nama nya pon aku tak familiar. Ahaks




Ini termasuk bfast the next day. Aku campur sekali la dak? Jangan tanya kenapa 3 plate tp makan berdua? Ahaks. 1 Sarah munya lah. Cet.


Big Red Strawberry Farm

Selesai makan kenyang2 kami pon start la merayau.




Ya ALLAH segar bugar gila. Ini semua rezeki Allah. Haiiiiih rasa nak bawak tozen elen n sorrr kan terus atas sayoq2 ni n ngap. Sodap weh.







Cute kan? Ya dulu kecik2 tak merasa nak petik sendiri. Kali ni kami tak lepas kan peluang memetik nya sendiri. Dengan bayaran sempoi RM28 weols bole petik suka2 hati mengikut box yang di beri. RM28 tuh ada la sukatan2 box nya.





Kat Big Red ni ada gak tempat makan n minum. Segala base strawberry di jual disini. Makan minum smoothies segala. Iols tak minat. So intai2 n tapau hasil petikan strawberry tadi n chioa.


Dah selesai terus google kat mana Boh Cafe yang di war2kan oleh smua orang tuh. Nak gak la merasa kan? Fefeeling2 kat bukit bukau nuh. Dah la lapa plak nak masuk tengahari. So lets lunch sana.

Boh Sungei Palas Tea Centre
No tel : 05 496 2096


Nampak tak hujan tuh? Weeeeeeeee sejuk and dah tentu2 la lapar.


Sekali naik2 tutup! Chill weih. Dah la jalan dia sempit and 1 lane jer. So kene guna kan kesabaran n kecekapan yang minimum je pon tapi lansung tak berbaloi lah. Huhuhuhu. Dah la jauh tinggi nak memanjat. Alih2 TUTUP?!

Meh sini nak bebel. Keta kat atas ni dah bertepek2 sebab tutup so kena lah pusing 1 per 1 kereta yang tertipu kat atas tuh. Boleh tak lain kali uols kalau tutup tulis kat signboard bawah nuh. Signboard sebelum orang2 naik, yes tutup tapi tak da apa2 tanda pon.. Mendaki dgn penuh kesabaran alih2 tutup? Ko rasa? Heeeeeeeeeeee! P A N A S!

So kami pulang dengan hampa. Makan je kat bawah2 nuh. Gerai tepi jalan di Brinchang.


Brinchang

Sempat brenti kat gerai2 tepi jalan brinchang tuh untuk beli sayur2. Not bad jugak. Jagung dia manis n cantik2 3 longgak RM20. Murah ke mahal tuh? Aku sebat je sebab aku rasa murah. 1 longgok ada la 10 btg kot. Memang masa tuh aku turun sorang p beli and berplastik2 jagung saja. Senget gak la kendong ke kereta. Ahaks. Oh Sarah and hubby dalam kereta. Hujan koooooo.. Bia sat laki pegang anak. Kang dia klau turun dia plak tatau ape orang2 yang tinggal nak kn? So bak mai sini task tuh.

Sayur plak RM10 8packet. Amik la mana2 yang kita nak. Di bentang kan la pelbagai sayur yang fresh2. Aku ni peminat sayo. Memang rambang  mata. Terpulang pada uols. Macam aku cakap tak perlu tawar menawar, jalan2 tgk ada RM10 4 packet sayo. So kalau rasa mahal toksah la beli. Sekali jalan depan ada harga yang sama tapi offer 8 packet. Kuantiti n kualiti yang sama. So beli lah kalau rasa itu yang terbaik. Cuma tak berapa best sebab tak leh rometik2 pilih dgn hubby. Kena bergegas cepat sambar apa yang patut. Huhuhuhu.

Settle semua jom balik hotel.

Sempat gak kami merayau kedai dalam CHR ni.




Aku fikir kan kedai yang juai2 brg CHR. Atleast nak la jugak fm kan macam fm from Tg Jara. Sekali tetengok kedai ni kedai Jim Thomson sahaja. Ye khas kedai dia n lansung takde barang2 resort. Sapa sipolan ni? Google la heh.

Boring. Jom balik bilik n tido!



Haaaaaaaaa ini la view petang dari balconi bilik kami. Sangat lah indah. Malam bising sikit la. Tapi selagi Sarah boleh tido means ok la for us mak ayah dia ni, ye dak?

Malam nye plak kami repeat ke pasar malam brinchang. Beli mana yang tak cukup.
Next day kami check out macam biasa and gerak balik hometown melalui Simpang Pulai. Malas plak nak ikot Tapah. Tapi kat tengah2 Brinchang tuh je jam gila.  Mau 2 jam kot kami sangkot kat atas tuh. Tapi nak wat cemana. Hadap je lah. Alhamdulillah Sarah baik2 n sangat best. Nanti boleh p lagi ye nak? Tq hubby n anak mak..

10 comments:

  1. x kisah sgt uols pergi CH
    yg paling penting nak tgk Dobot Sarah uols ni
    comel sgt..pipi tu mahal alolololo
    ritu mmg nak p CH
    teringin sgt..tp hubby x mau p
    dia bukan suka sgt p CH tu
    huhuhu
    iols tgh pose..adoiii mencabar gak tgk menu2 kt sini hahaha

    ReplyDelete
  2. Terliur nak gi CH lagi.. walaupun taktau nak gi mana tp suasana sejuk yg besh.

    Kalau gi Psr Mlm tu.. nak borong 1pasar malam tu kalu buleh ahhaha.

    ReplyDelete
  3. Wah! Lama tak singgah,baby dah besar!

    ReplyDelete
  4. Wahhhhhh banyaknye gambarrrrr !!! pedih mateku renung satu2 kui kui! Lama dah kite tak gi sini last mase preggykan anak no 3 8 bulan huhu.. seronok jln2 tp malas agaga Jemput singgah: Resepi Rendang Pedas Wan Dolly

    ReplyDelete
  5. Memang best Cameron Highlands ni. Tak pernah jemu2 nak ke sana saban tahun...

    ReplyDelete
  6. Ehh Beb skin blog dh berukar lah hiksss
    Cameron mmg best sekali pegi mesti nk pegi lagi. Alahai si dobot sarahhh eeee geram meh auntie Jm mau kiss sikit boleh?

    ReplyDelete
  7. ko memalam buta ni nyebab aku gelak beso je...takyah nak tozen island sangat...behtu letak dalam poket, cangkung boleh ratah2 sayur tu?? hahaha....

    ReplyDelete
  8. comelnya Sarah..bertuah dia..mummy dah bawa dok hotel best2..have fun :)

    ReplyDelete
  9. wehh,,baru perasan..YTL mmg sama je sume kan..mangosteen sana sini..haha

    ReplyDelete
  10. huyiooo best gila tgk gambar cameron highland di kala jerebu2 kat kl nih. terasa angin sejuk menusuk hidung. bila sedar dari khayalan, baru perasan rupanya aircond opis hahahah. weh froggie fisher price dua ekoq sarah tu sama ler dgn emyr punya kehkeh

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D