Food & Travel

20 October 2014

Buat passport baby and renew passport si mak pak budak 2014



Ahha. 1st of ALL aku tertipu dan ditipu ke acane tah. Ada ke patut dah setahun lebih kot passport aku tak ber renew2. Alasan dia as usual lah, ala nanti2 la. On9 kan ada? On9 kan ada? Haaaaaaa! Sokali urgent nak pakai menggelabah ketam nak p buat. Masa tuh la google sana sini nak on9 dah tak boleh. 2012 boleh la. Cissssssssssssss tertipu gue. Eh dah lama rupanya aku baca tuh. 2012 tekau!

Nak renew passport aku ok lagi, walaupon kesuntukan masa tapi aku masih di Msia. Tapi nak renew untuk laki aku ni. Empunya badan tak da di sini. Aku pon confident cakap dengan hubby, dah org lain yang on9 tuh boleh buat, tentu2 nak renew tanpa dia pon bole! Sidia pon lega mendengar. Aku pon 'takpa2 kasi sy carik dulu, nanti ill call u' cewahhhhhhhhhhhhhhh! Siap berani mati melegakan laki aku. Sokali aku google semua cerita 2012. Aku call (nasib baik jabatan2 ni dah banyak berubah! Laju dorang layan aku. Alhamdulillah dipermudahkan) Sokali dorang cakap tak boleh on9. No such thing. (minah ni mesti baru masuk keje. Sbb dia tak tau penah ujudnya renew through on9. Ok whatever!) So kena ada empunya badan untuk renew! Pengsan! Laki aku balik minggu depan, and minggu depan jugek nak terbang and minggu depan jugak passport dia nak kong. Again, semoga ALLAH permudahkan segalanya!

Sementara nak tunggu laki aku balik minggu depan, aku pon bergegas la ke Jab Imegresen Seremban. Phew! Dah di warning oleh minah dalam fon tuh, nak deepavali ni agak ramai. Adeh. Takpa. Usaha! Chaiyok! Yang bestnya bawak sikecik ni.. Iyan dia. Penat la nanti ni.

Untuk Renew Passport Dewasa apa yang diperlukan?;-
- Passport lama
- Photocopy I/C
- Duit RM300 untuk 5tahun dan RM100 untuk 2 tahun.
- Gambar WAJIB tangkap di sana.
- !!!! Pada sesiapa pakai lense (kanta lengkap) sila siap2 buka n pakai spec yo! Kalau tak dorang suh buka kat situ. Ye depan counter nuh! Kalut. Tapi ada Jab yang sedia kan solution and case. Macam akak aku tak de. Dia buat di KL. Tak sure kat mana KL.

Passport Baby
- Gambar 2 keping. Berlatarbelakangkan color PUTIH. (boleh diambil terlebih dahulu di kedai2 gambar).
- Surat beranak asal
- Photocopy Surat Beranak
- Photcopy IC mak/ayah yang datang sekali masa tuh. ( if macam aku, ic aku lah!)
- Empunya diri sebab dorang nak tengok.
- Duit RM150 untuk 5tahun. ( untuk 2 tahun tak sure berapa! Ahaks)

Sampai2 dalam 815am. Phew! Parking penuh. Standard. Rezeki kami dapat depan gate. MasyaALLAH. Terima kasih ALLAH.. Naik atas je dah ramai, tapi Ramai dia tak la sampai berdiri2. Tapi all seats are full! Sebab dorang 730am dah buka. So aku pon macam biasa amik num. Amik number ni dia terus nak kan doc2 yang WAJIB di atas ya. Kena serah kan masa tuh jugak! 
Alhamdulillah aku dapat 2 number giliran. 1 untuk Sarah 3002. 1 untuk aku 1570. And counter amik no/penyerahan doc tuh pesan, if salah 1 kena panggil mintak counter buat sekali/serentak. Ok!

Lepas tuh aku pon duduk la dalam ramai2 tuh. Ditemani emak gue. Tgk no giliran sekarang ada la lagi 60 orang baru no aku mai. So aku decide untuk pergi minum dulu. Tapi mak aku tak setuju. Nanti lah kata nya. Tak sampai 2 minit duduk no Sarah 3002 tuh dipanggil. Aku tergamam. Sebab terlalu focus kan no pangkal 1xxx tuh. Weeeeeeeeeeeeeeee! Alhamdulillah. So terus ke counter and cakap apa yang minah 1st tadi pesan. Buat sekali. Yes. Alhamdulillah dipermudahkan lagik. 1st buat mami punya.. Tangkap gmbr masa tuh jugak. Soksek soksek soksek.. SIAP! Then buat Sarah punya. Soksek Soksek siap! Dah siap dia bagi 1 kertas untuk diserahkan di counter lain. Iaitu counter bayaran. Thank u!

Letak slip penyerahan di counter pembayaran. Dalam 15min dipanggil nama iols. Buat pembayaran and serahan document2 original kita tadi (my ic and Sarah's srt beranak). And diberi receipt pembayaran sekali dengan waktu untuk amik passport yang dah siap nanti. Which is tak sampai 1 jam pon. So kami pon berlari2 anak untuk turun ke bawah n makan makan makan. Naik atas terus amik passport yang dah siap. LEGA! Very the great service 1. Bila kami naik balik untuk amik pasport yang dah siap, orang dah mula berdiri2. RAMAI!

Passport lama di lobang kan. Dan passport baru pon siap. Dengan gambar kita itam putih. Hee tak cantik. Da tuh jadah nye tanggal lense klu gambar itam putih. OK2 ramai retis pakai lense yang putih nanti dak? Ahaks.

So itu la 1 perkongsian iols utk uols. Moga bermanfaat.

5 comments:

  1. Beb. ...
    Sama la I pon renew passport jumaat lepas. .smooth je..

    ReplyDelete
  2. Nk ke mna FM? Hehe.... baby sarah 1st trip oversea ni... teringat masa ank kecik2 dulu, seksa nk amik gmbr pasport..lasak.. senget sana..senget sini.. x mo dok diam...hihi

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah mudah semuanya.. Sini kalau buat passport, pejabat lengang.. Selalu pi x de orang.. Tp siap lama dlm seminggu sbb cawangan je.. No hassle kalau x de emergency..

    ReplyDelete
  4. hujung2 tahun semua imigresen penuh..

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D