Food & Travel

17 November 2014

Hop On Hop Off Singapore 2014


Sepanjang kami berjimba di Singapore ada la 1-2 tempat kami beriadah. Sebab pergi keje kan? Tapi ada la spent 2N utk leisure time kami. So kami ke sini. 

HOP ON HOP OFF Singapore.

Kenapa rajin nak try ni? Sebab tak kemana2 so apa salah nya nak try2 merayau kan? Senang cita terus. Tak payah nak pegi satu2 tempat. Naik je bus ni duduk diam2 n cuci mata. Katenye! 

Pada mulanya kami ke Suntec City, tengok ada counter bayaran n boleh naik sini terus. Wah ini sudah bagus sebab Suntec City ni dekat je dengan hotel kami. Dalam 1km jugak le. So day 1 tuh cuci2 mata Suntec City n pegi makan2. Next day pagi2 baru kami keluar untuk dapat kan ticket and terus naik.


Bila berbincang, suami cakap nak naik Duck ni. Oklah. Baru berbaloi kata nya. Sebab if hop on hop off tuh malam baru cantik katanya. Duck ni kelebihan dia boleh jalan di darat and dalam air. Care kan? So macam super excited jugak lah. Harga sama. And for sure permandangan lagi lawa sebab ia akan masuk dalam tasik/laut yang tengah2 Merlion, Marina Bay etc tuh. So memang dah dapat bayangkan memang lagi berbaloi if siang naik Duck ni. 

Hop On Hop Off dan Duck harga sama S$33./adults.

Tapi bila nak beli ticket, ramai dah rupanya orang dah beli tix Duck ni. Yang ada untuk kami pada pukol 12 punya. Dah la masa tuh baru jam 10am. Adoi nak berlengas2 tunggu lagi 2 jam? Aku tak rajin. Anak pon tak berapa sihat sangat. So naik je la bus biasa nih. Pada sapa2 yang berminat dengan duck ni sila datang awal nah?



Selain bus and duck tuh ada perkhidmatan lain yang dorang offer. Macam ke safari etc. Semua ada je kat situ. Online pon ada. 


Tak macam Duck, HOHO berlepas setiap 10min. So memang merata2 ada je bus ni. Cuma ada 2 laluan. Laluan pertama bewarna kuning dan merah yang ke dua. So pilih la korang nak laluan yang mana. Kuning ni banyak lalu town. Merah plak banyak lalu arab2 st nih. So kami choose ke Orchard rd. So lets.


Anak bila dalam ubat dia alhamdulillah active macam biasa. Sebab tuh macam teragak2 nak pi. Tapi mahu jerh. Sokongan suami. Kita p je lah. Lepas dari ni kita balik k? 


Tah macam mana, Sarah suka gilers. Ni pon mami tekejot. Ingat dia berlengas ke apa. Rupanya tidak. Seronok dia. So tak jadi balik. Jom merayau. LOL.



Dengan S$ 33 tuh ada la dia bagi maps and earphone untuk kita dengar alat dia yang melekat kat setiap seat tuh. Over all sangat membosankan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LOL. Dah la aku cuba plug kan earphone tuh tapi 1 pon tak elok. Dan tak dengar apa. Kenot feel! Dah tuh sumpah la macam bus biasa2 yg dulu2 kita naik tuh. Sekadar brenti mana2 tempat dia patut brenti. Bus stop tepi2 jalan tuh. So aku rasa cam naik bus RM1. Tapi aku dah berhabis S$33 sorang da nih. Macam nak pi Bandung plak naik AA nye promo. Trase samdol disitu.


Dah penat berrangin kat atas penyudah nya turun dalam aircond jugak. Ah tak suka tau ini macam. So kami tentu2 lah tak habis kan semua route tuh. Kami stop di Orchard Rd. And stop shopping.

Ini semua Duck punya pasal. Kot dalam air tadi ade la rasa2 rembesan air sikit kat hujung2 rambut kan? Baru ada kelainan. Ini naik bus singgit charge gue RM90+/- gituh. Haaaaa! Pulang kan wang kamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.. Cuma kelebihan dia yang aku memang takkan pakai pon, ticket yang dibeli boleh guna dalam masa 24jam dari masa yang kita beli. So mana2 ada bus HOHO ni kalau ternampak and nak tahan, sila lah tahan. And tengok kemana uols nak tuju. Berbalik pd maps yang diberi, route merah or kuning. Kami dah tentu balik naik cab. Heh!

SO kami turun ke TAKASHIMAYA. Ade sale! Lets


Village Hotel Bugis.
Laduree Paris, Singapore.
Zam Zam Restaurant Singapore

4 comments:

  1. waduh mak..terbang 90 hengget sorg!phiewww...patut pegi mkn jek dgn duit tu..eh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. x kene x tau.. skali tekene lnsg dah lps ni xmo. gasak disituh

      Delete
  2. Bosan?
    Ku buleh imagine cemana bosannya sebab iols pun tak suka naik bus gitu huu,

    ReplyDelete
  3. awk...kt melaka pon ada..murah sikit...
    tp suasana mungkin berbeza la
    dpt gak pengalaman baru naik duck tour di melaka.
    pernah google..kt langkawi pon ada

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D