Food & Travel

13 November 2014

Restaurant Zam Zam, Singapore 2014


Mengintai dari tirai kamar. 

Ya ALLAH enak nikmat mu ya ALLAH.

Nak je aku karang puisi untuk sedamba mertabak ni. (not!)

Alhamdulillah this is our 2nd time kat sini. Dulu berdua, la ni dah bertiga dengan anak. Alhamdulillah. Lokasi kedai ni di Arab St. Naik je SMRT bugis and tanya la orang kiri kanan nuh. 1st time aku terhangak2 jugak mencarik. This time dari hotel(click here) seminit je jalan kaki memang tak hingat donia aku makan. Asal petang je mertabak kambing, asal kambing je mertabak petang! Oh enak. 


Masjid Sultan
(Landmark if nak ke Singapore Zam Zam)
Dengar cerita si pak supir taksi, ini lah satu2 nya Mesjid yang tinggal yang dibenarkan laungan azan yang merdu ituw. MasyaALLAH sadis. Yang lain dah tak de laungan azan di Singapore. (Sila tegur kalau kenyataan ini silap yak?) Ini pon sebab tanah wakaf yek? Govt agak kelu di situ. Lebih kurg gituh lah. Alhamdulillah memang dari bilik hotel tiap2 waktu azan akan berkumandang dengan jelasnya. Syukur.. Sarah suka. 


Tak kira lah tengahari ke pagi ke petang ke memang sentiasa ramai. Segala bangsa. Siap kereta besar2 duk depan tuh tunggu order dalam kereta. Bole? Semua order bukan sikit2. Berpuluh2 order beriani kambing n ayam. Hamboih! Macam drive thru. 

Kat dalam kedai ni pon dah extend space. Aik hari tuh naik atas kecik je, la ni bukak 1 lagi space. Tahniah.


Aku ulang2 makan is beriyani and mertabak. Mertabak kambing la apalagi. Kambing dia ada bau. Itu lah buat ia sedap. Kalau tak nak bau makan la lembu. Ahaks. Heran aku nak mkn kambing tapi tak suka bau. Heh.

Lagi 1 milo dinasour die SEDAP to the max. Gelas dia yang plastik pasar malam tuh tapi lagi besar. Perghhhh.. Mau setin milo dia tabur atas tuh. Aku duk ulang2 order tuh. Memang puas. Harga dia S$3.50 la plak. Lantak laaah. Malas nak fkir. LOL. Tapi ia sungguh sedap dari ice blended startbucks di tekak ku. So jadi je la aku order berkali..


Makan kami aku tak sempat nak snap gambar. Sarah leka tengok babytv kat hp aku. Adeh anak! KAng tak bagi kang aku plak tak leh nak makan dgn indahnye. So layan kan je la nak.


Bila bayar memang tersengih. Kalau 2-3orang nak 'makan sedap' S$20-S$30 sekali makan memang tak lari. Normal lah dak? Sekarang kat Msia pon nasi beriyani kat Jalan Tar tuh pon harga macam nak kene sagat kat Tar. Haih. 

Hotel kami stay Village Hotel Bugis.

6 comments:

  1. cepat karang puisi bertajuk

    murtabak zam zam

    nasib la aku dah kenyang baru lepas makan. tapi memang mengiurkan

    ReplyDelete
  2. hahaha..sampai aku plak mengundang mane nak cari murtabak sesedap puisi nan indah ni kat kl??grr...

    ReplyDelete
  3. murtabak & briyani kat sini mmg puas hati makan ... tambah best bile hotel seberang jalan je kan

    ReplyDelete
  4. salam dearrrrrrr..


    ya ampun,,bertahun akak tak singgah umah awak.. tup2 dah ada baby gurl cumel... Masyallahhhh..


    anyway, murtabak singapore memang terbaik. dari dulu sampai lah.. org Johor dah biasa sebab di Johor, murtabak kami kurang lebih murtabak singapore..

    Akak akan ke Singapore akhir bulan depan.. ingat nak stay area Bugis Street ni...

    ReplyDelete
  5. Huh...bestnye port kome...
    ke singapore jer mertabak zamzam
    Ingat mertabak zamzam jer ke singapore...
    Hehe....

    ReplyDelete
  6. ritu p spore x tau nak cari tmpt mkn kat mn..just jln2 kat orchad street je huhuhu
    tp spore air mineral pun mahal haha

    ReplyDelete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D