Food & Travel

10 November 2014

Village Hotel Bugis, Singapore 2014


Caaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak. Assalammualaikum.
Last week la kot weols ke sebelah sinun, Singapore! Dekat je. Ade koje je pon. Papa Sarah attend exam for 9N. Kertu weh duduk sana lama2. Phew!~ 
Itu yang bercelaru nak renew passport segala. Sepatutnya January depan. Tah cemana tah kena pi Oct ni. Layan kan saja. InsyaALLAH papa can do it! Mwah ciked. Gituh.


Hotel macam biasa, kami boleh pilih mana nak, tapi comp ada la suggest 2-3 hotel yang terbaik untuk staff dia. Terbaik bukan la dari segi 5 star je, tapi standard la.. Mudah utk ke tempat yang spatutnya, dikelilingi kemudahan dll. Kalau tak endak, boleh pilih orchard road kalau mahu. Ada corp rate untuk comp di sana. Tapi nama pon Orchard, halal tuh 1 hal nak carik, 1 hal lagik takot cost dia kami tak mampu. Duduk 9N ni banyak belanja. Kalau 2-3malam mau jugak kami gigih. Tapi kalau tak da pilihan, comp bagi je duduk situ. Tak kose aku, kang makan mahal. Nak minum pon mahei. Hehe.

So aku tengok hotel yang dia dah sedia bagi, so aku pilih yang ini. Tengok review orang2 yang dah stay sini MACAM OK. So lets. ARAB STREET.

Dengan menaiki MAS perjalanan macam biasa je lah. Sarah pon dah besar. Tak da masalah untuk dia. Tak macam dulu2 aku suspen sikit. Hihi.

Sampai2 je airport layanan kami 1st class oleh warga Singapore. Sebab bawak baby kan? Q untuk taxi yang panjang gila jadi 30 saat sebab special lane. Thank u. Ke memang most country mcm ni kot kan? Aku je baru keluar berjalan. Ahaks! 


Tak jauh. Dalam 15-20min kot dari airport. Dengan cost S$17 if tak silap, kami pon sampei! Alhamdulillah belom masuk kawasan hotel pon lagi aku dah tersenyum lebar. Sebab aku nampak traffic light taxi aku lalu tuh macam trafic light depan nuh ade Zam Zam Restaurant. Ye aku masih ingat walaupon dah 2 tahun pon last visit aku ke sana. Sekali betol weh! Aku nampak Restaurant Zam2 kesukaan ramai! Wallah. Hanya 1-2 minit kot berjalan kaki dari hotel. Oh sukasukarasa.


Hotel ni betul2 1 building dengan Kompleks Landmark. Macam mall la tapi suam2kuku punya mall. Mall dia 3 tingkat tapi semua jual benda yang sama. Kedai emas, jubah, pakaian haji, travel agent and ade beberapa kedai makan. Walaupon suam2kuku tapi semua kedai macam ada reg cust je aku tengok. Macam busy gila je masing2. Ok la kot. Complex zaman dolu2. So untuk lobby hotel ni terselit celah kompleks tuh yang bertingkat di tingkat 3.


Pengurusan check in dia semua seperti yang dirancang. Alhamdulillah dipermudahkan. Actually 7N is under company. Another 2N is ours. Leisure time. Mesti lah ada sambil2 minum ayaq dak? Huhuhu. So dah settle ke front office jom naik biliks.


Menuju ke lift.



SERIOUSLY HOTEL NI AKU REKEMEN GILA2! Sebab apa? Mampu didiami, makan bersepah(HALAL), service tiptop, kemudahan semua hanya beberapa langkah je. Masa mula2 sampai aku macam WOW jugak lah. UNEXPECTED! Aku ingat biasa2 je. Tapi alhamdulillah.. Keseluruhannya dipermudahkan. Hai aku ni yang kering tinggal dalam bilik nanti. Itu yang aku sebok ketengahkan sangat apa ada and apa tak de sebelom pergi. Senang cite, review ni je yang ok. Aku hantam sajo. BILIK PON CANTIK sgt.










Yang lain macam biasa. Cuma dia nye kebersihan agak ketat sikit. Aku cam sesak napas jugak. Sebabnya aku ni kalau duduk lama2 1 hotel aku akan buat houskeeping 2hari 1kali. So selang seli lah. Nak hari2 boleh je macam sebelum ada anak. Ini ada anak kadang2 budak tido kan tengahari bute. Aku stress! Bila aku letak sign DONT DISTURB dia call pulak. Haih. And kalau dalam tak da orang, keluar p mana with room card. Sign DONT DISTURB tuh off. No sign means YES PLEASE kot. Sebab bila aku balik dari jalan2 dengan Sarah kat kompleks sebelah alih2 bilik yang bersepah brg tuh dah clear. Aku agak panas hati sebenarnya. Mati2 dah aku yakin yang aku klik sign DD. Cis. Agak bebulu disitu sebab privacy kita diceroboh! 

Dah tu aku kantoi rice cooker Sarah. Ok kalau dulu2 aku single aku rasa ini memalukan. Sebab memang sebenar2nya mana2 pegi hotel memang tak boleh bawak barang2 electric ni kan? Lagi2 if non smoking floor. Kang berasap plak kan kena censor tuh bagai. Tapi dah beranak ni aku rasa cam apaje choice yang aku ada? Takkan tiap2 kali anak nak makan aku nak kena bagi die bubo KFC or semua makan berperisa kat lua tuh? So aku bawak rice cooker gila kecik 360ml punya size. So kantoi dorang ask aku stop. Ask aku p order kat kitchen dorang je cemana yang aku nak blablablabla. Ok whatevar. Disini aku kekwat and mengaku sakai. Sebab aku tak mempedulikkan dan mengambil keputusan untuk terus masak tanpa mempedulikkan mereka. Huhuhu. Tapi tak la berasap2. Bubo je weh! 

                       

Ini nak cite breakfast buffet nya plak. The Landmark. Alhamdulillah untuk HALAL sila ke tingkat 5. Memang serve halal2 belaka. Orang punya la ramai. Ramai indian bombay mari, pakistan segala. Hisdustan etc. Aku turun berdua je dengan Sarah. Binget weh. Pecah2 pinggan cawan. Osah kan depa ni. Ok racist! Huhu. Lantak la. Aku pon ada keturunan India. Chinese pon. Nak kutuk? Kutuk la. Bebas bersuara. Gituh!


Tingkat 3 pon ada jugak restaurant yang serve breakfast. Itu untuk NON HALAL. TIngakt 5 ni HALAL sokmo. Alhamdulillah. Sonot kan!



Memang kalau tengok apa yang dia serve is english breakfast and indian food. Roti prata, kuah dal, kuah itu kuah ini. Most base dal and kentang also kari. Poning den! Ok racist lagik. Ahaks.


Ok ni smoking area The Landmark Restaurant ni. Coolio kan? PINK. I is very like.


Ini nak kena ada shisha ke cemana ni? Semart bai an?



5th floor ni lah swimming poonya, ballroomnya, cafe nya, itu ini nya semua ini.


Untuk sapa2 yang tanya kemudahahan hotel ni. See! 7e depan mata. Aku berdiri betul2 di entrance hotel je ni snap pict. Normal. Aku malas. huhuhuhu. so sangat rekemen and berbaloi hotel ni. Kalau dalam kemampuan uols, sila teruskan niat murni anda. Ahaks. Merapu! 

Sebelah tuh plak ada dominos and kedai nasi padang yang sodap. Sebalah kanan deretan2 kedai ni paling hujung sekali ada ZAM ZAM RESTAURANT. Sibok aku highlight kan? Ahaks.

Selain daripada tuh kemudahan macam SMRT pon ada dekat hotel ni. Dalam 10min jalan kaki kot. Belakang hotel je. Ada private hospital. And berdekatan sangat dengan Bugis St. Bugis Junction. Blablablabla.. Suntec City Mall pon hado.


Ya ALLAH sedap nye natang ni. S$2.80 je weh. Memang sedap! Yang penting HALAL. Memang best food2 halal eh weh. Geram je aku. Haih.


Gatei nak cuba. Tak sodap! LOL



Ini plak view sebelah pintu entrace hotel. Entrace Landmark Complex ni share je dengan hotel. So bole la mana2 makcik pakcik nak shopping jubah2. Ok jugak harga dalam S$19 untuk jubah lelaki dan S$70 untuk abaya perempuan. Ada size beso2. I is like.

Simkad Singapore


Ini laki aku punya Star Hub. Aku singtel. Ingat nak beli 1 je. Sebab aku stay hotel so wifi super laju is Free. Tah cemana ngek nya aku pi beli untuk laki aku tapi aku ask die potong simkad nano. Nano tuh i6 aku nye. Jadahnya. Laki aku masih micro. Iphone 4. LOL. OK2 my bad. So daripada membuang aku pakai je la. Harga S$15 TAPI ade kredit S$18 kat dalam. Untuk net S$7 untuk seminggu 1GB. Ko nak apa lagi? Dah la super laju. Super murah plak kan. Siap ada 14GB per month yang di offer. Best gila. JANGAN COMPARE DENGAN CURRENCY kita please. Ye semua ni ada di 7E dorang. Dari register passport kita untuk sim ni, dari photocopy passport, sampai la ke potong sim. Semua dia buat! Multi job bak kata uncle 7e tuh. Huhuhu.. Untuk call pon sangat la murah. kredit aku dalam tuh lepas beli 1GB net ada la $7. Aku duk call2 mak aku direct Malaysia tak habih2 lagi. Skali call gayut lama2 tak penah cecah pon S$1. Penat dah mak aku nak layan HHAHHAHAHAHA. Oh hai ekau ni kate eh. Lari2 angkat fon tengok2 aku lagik yg call..Bertabah lah mak. Layan kan je la anak bongsu mu ini.

Bugis Street and Bugis Junction.

Beberapa minutes berjalan kaki dr hotel je.





Like finally, casing enpon ada juai. Hehehehe! Rambang mata. 

For those yang nak carik souvenir2 untuk dibawa balik disini lah sorganya. Driver taxi pon kata sini lah tempat paling ok dan murah dgn quality nya. This is our 2nd time kesini. So tak la menggila sangat. Tetengok cuci mata saja. Da!

Itu la kesah nya cita Hotel and Bugis St. Later aku selit sket2 cita ZAM2 restaurant, halal western food yang sedap nearby, arab street and blablabla.. Tak banyak sangat jalan SEBAB SARAH DEMAM berhari2. Innalillah.. Dugaan. Alhamdulillah. Tapi semua nya back to normal. Syukur. Walaupon ada gelabah2 sikit sebab tempat org kan? Pegi pakar kanak2 dia weh. Bapak mahal. Tingtong aku tengok bill. Weols tak de ccard. So tingtong la uols. Nanti iols cerita ek? Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..

7 comments:

  1. cantik biliknye...yess agree la klu hotel dkt ngn 7e or any store tu mmg dh satu bonus sbb senang nk beli pape tak yah nak cari ke ape kan..

    ReplyDelete
  2. Wah Sarah first trip ke obersi... tapi kalau melangut sampai 9 hari memang agak boring juga...:)

    ReplyDelete
  3. Hotel dia cantik. baby sangat comel hehe... and jeles banyak makanan sedap! BTW, restoren zam zam tu sama ke ngan yang kat Shah Alam nun? Jemput Singgah: MariLayanSukanekaSKSP2014

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah thank u.

      Zam2 tu rasa2nya x sama. Pnh tbaca kt 1 blog ni 2-3thn lps dorg tnya zam2 spore tu trus n they said the only 1 zam2 1 tu je. Xde branch. Hihu

      Delete
  4. beb..tulisan kaler biru tu aku tak boleh baca..huwaaa...pleaseee tukar kaler sb aku nak baca..ahaksss..serius setiap entry ko walaupun 8 kajang aku tetap baca 1 per 1 sampai habis!

    err..biru mata ku berpinar wehhh tapi aku baca jugak laaaa..walaupun pedih..hahaha..

    ReplyDelete
  5. haaa...TQ beb..i baca balikkk!!i baca lagii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tadi aku duk nak carik ko n pm ko.. kat mne plk tatau mne nk tnya.. ahaks. nk tnya clr apa seswai. cet

      Delete

Komen biarlah yang tak ada kene mengena dgn org lain or JANGAN yg bersifat negative..

To Anon, lets be friend. Leave yr contact/link for us to visit.

TQ in advance~ :D